Kullanıcılar için oyun platformları yeni sosyalleşme alanı mı oldu?

Daha çok bilgisayar oyunu oynayanlara yönelik geliştirilen sesli ve yazılı mesajlaşma platformları bilgisayar oyunu oynamanın yanında sosyalleşmek isteyen insanların da yakın markajına girdi.
Kullanıcılar için oyun platformları yeni sosyalleşme alanı mı oldu?

Geçen Mart ayında 100 milyon dolar yatırım toplayan sosyal oyun girişimi Rec Room'un kurucu ortağı ve CEO'su Nick Fajt verdiği bir röportajda kullancıların artık sosyal platformlar ile oyun platformları arasında ayrım yapmadığını söylüyor ve ekliyor: "Oyun pek çok yönden yeni sosyal alan."

Fajt oldukça haklı. Çünkü yaklaşık bir buçuk yıldır pandemi sebebiyle iş toplantıları, restorana gidip yemek yemek, sinemaya gitmek ya da iş çıkışı arkadaşlarla buluşmak gibi sosyalleşme etkinlikleri durdu ve şekil değiştirdi. Yani sosyalleşme ortamları, çevrimiçi platformlara taşındı. Benzer ilgi alanlarına sahip insanlarla iletişim kurmak ve bir araya gelmek için bu platformları kullanmaya başladı. Bu yüzden daha çok bilgisayar oyunu oynayanlara yönelik geliştirilen sesli ve yazılı mesajlaşma platformları bilgisayar oyunu oynamanın yanında sosyalleşmek isteyen insanların da yakın markajına girdi. Bu yeni sosyal oyun platformları bunu değiştiriyor ve oyunu toplum öncelikli bir sosyal alana dönüştürüyor.

Yeni sosyal deneyim

Hatta araştırmalarda bu durumu açık bir şekilde ortaya koyuyor. Xbox'ın bu ayki verilerine göre; İngiltere'deki yetişkinlerin yüzde 61'i kısıtlama sırasında diğer insanlarla iletişimde kalmak için oyun oynuyor. Yüzde 76'sı çevrimiçi oyun oynamanın insanlarla bağ ve bağlantı kurmak için iyi bir yol olduğunu düşünüyor. 

Madrona Venture'un ortağı Daniel Li, "Oyun, sosyalleşmenin geleceğidir" diyerek yatırımcılar tarafındaki hareketlenmeyi gözler önüne seriyor. Z Kuşağı için oyunun TV ve Netflix'in yerini aldığını Youtube'da müzik dinlemek yerine Roblox'u örnek göstererek burada konsere gitmeyi tercih ettiklerini söylüyor. Böylece  yeni bir sosyal deneyim kazandıklarını ifade ediyor.

2004 yılında David Baszucki ve Erik Cassel tarafından San Francisco'da kurulan bir oyun girişimi olan Roblox, bugüne kadar 9 yatırım turunda toplamda 855 milyon doların üzerinde yatırım aldı. Roblox'un yatırımcıları arasında ise Altimeter Capital, Dragoneer Investment Group, Andreessen Horowitz, Greylock, Tiger Global Management, Index Ventures, Meritech Capital Partners, Altos Ventures ve First Round Capital gibi önemli firmalar yer alıyor. Geçen Mart ayında ise  New York Borsasında doğrudan listeleme ile halka açıldı.

Bu talebi gören ve sadece oyun odağında kalmak istemeyen platformlar bu ihtiyacı karşılamak için çalışmalara başladı.  Video oyunu oynayan oyuncular için geliştirilen sesli-yazılı iletişim programı Discord, bugün oyun dışında da toplu iletişim için en çok tercih edilen uygulamalardan biri. 2021 itibarıyla piyasa değeri 7 milyar dolar ve aylık 140 milyon kullanıcısı bulunuyor. Geçen Aralık'ta 100 milyon dolar yatırım yapan Greenoaks Capital'ın yönetici ortağı Neil Mehta  Discord'un hem video oyunları oynamak hem bir proje üzerinde iş birliği yapmak hem de sadece sohbet için kişilerin bir araya geldiği büyük bir topluluğa dönüştüğünü söylemiş. Firmasının, insanların etkileşime girmek için yeni yollar buldukça Discord'un da gelişeceğine ve büyüyeceğine inandığını sözlerine eklemişti

Mehta'nın yukarıda söylediği gibi şirketin potansiyelinin fark eden Sony, önce 12 milyar dolara platformu satın almak istemişti. Discord'un teklifi geri çevirmesiyle PlayStation ile yeni bir anlaşmaya vardı. Bu ay Discord ile PlayStation deneyimlerini konsol ve mobil cihazlara getirmek ve insanların daha rahat iletişim kurmalarına ve eğlenmelerine olanak sağlacağını duyurdu. 2022'nin başlarında piyasaya sürülmesi planlanan entegrasyon, PlayStation kullanıcılarına oyun içi topluluk katılımı için daha fazla seçenek sunacak. Sony, bu anlaşma doğrultusunda Discord'dan azınlık hisse satın aldı. 

Mobil oyunlar için grup şeklinde video sohbet imkanı sunan Bunch da bu platformlardan biri. General Catalyst liderliğinde gerçekleştirilen A Serisi yatırım turunda 20 milyon dolar yatırım almıştı. Kurucu ortaklarından Selçuk Atlı Webrazzi'ye verdiği röportajda çok oyunculu oyunların yeni sosyal ağlar olduğunu; kapanma dönemlerinde oyunların diğerleriyle zaman geçirmek için kayda değer alanlar olduğunu söylemişti. 

Yukarıdaki örnekler gösteriyor ki pandeminin devam ettiği ve kapanmaların sıklaştığı şu dönemlerde oyun platformları çevrimiçi de olsa sosyalleşmek için önemli mecralar haline geldi. Bu eğilimin gün geçtikçe daha da artacağı da aşikar. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.