Covid-19 salgınıyla özellikle paketlerin tüketicilere kapalı ve güvenli bir şekilde teslimatını sağlamak oldukça önemli bir hale geldi. Çünkü temasın azalması salgının seyri açısından kritik bir noktada... Buna paralel olarak online teslimat hizmeti veren şirketler bir adım daha öne çıktı. Bu şirketlerden biri de Paket Taxi, şirketin kurucu ortağı Raşit Emir Süer, iki sene önceye kadar günde yaklaşık 2 bin paket taşıdıklarını ama şu an bu sayının 75 binin üzerine çıktığını belirtiyor.
Paket Taxi, kurulduğundan beri 20 milyon adede yakın paket taşıdı. Mart ayından beri 3000’in üzerinde kurye ile çalışıyor. Türkiye’de 69 ilde hizmet veriyor. Şu an araç ile Hakkari Yüksekova’da servisi var. Şirketin hedefi, bu senin sonunda Türkiye’nin her ilinde hizmet vermek.
"Değerlememiz 1 milyar lirayı geçti"
2019'da Migros’tan yatırım alan Paket Taxi'nin yüzde 25'i Migros'a, yüzde 35'i ise diğer yatırımcılara satıldığını hatırlatan Raşit Süer, şirketteki en büyük payın hala kendisine ve ortağı Serkan Can'a ait olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Ben ara hedef olarak 1 milyar lirayı Türkon diye adlandırıyorum. Şu anki finansal performansımıza bakınca değerlememizin Türkon’u geçtiğimizi görüyoruz."
Süer, "Pandemide açılıp kapanan restoranlar, uykusuz geceler, değişen çalışma saatleri, dalgalanan kurye talepleri ve bulunmayan motorsikletler gibi birçok konuda sıkıntı yaşadık. Bu dönemde, Paket Taxi ailesi olarak bize emanet edilen paketleri sahiplerine en kısa sürede teslim etmeye çalıştık. Stratejimiz değişmese de, ister istemez önceliklerimiz değişti. Girmeyi planladığımız bazı kanallardaki rekabeti erteleyerek, var olduğumuz kanallarda hızlı büyümeye odaklandık" diyerek sektörde karşılaştıkları duruma karşı aldıkları tavrı özetliyor.
Raşit Emir Süer, pandeminin ve bunun getirdiği olumsuz koşulların en kısa sürede sona ermesini umut edenlerden.... Sektörün bu senenin nasıl şekilleneceği konusunda ise şöyle konuşuyor: "Sektörel olarak ise bana göre üç şey aynı anda olmaz: Hız, kalite ve ekonomi. Gıda kanalında evlere servise yeni giren oyuncular evlere servis maliyetini öğrenecekler ve ona göre ürünler geliştirecekler. Tedarikçiler ve buna paralel olarak tüketiciler hızlı ve kaliteli sevkiyatın ücretsiz olamayacağını anlayacaklar. E-ticaret tarafında ise yeni giren oyuncular için aynı şey geçerli olacak. Tedarikçiler, sevkiyata uygun ürün ve paketleme geliştirecekler ve buna göre fiyatlandıracaklar. Şirket olarak rekabet ettiğimiz kanallarda, her zamanki gibi en iyi hizmeti verip kendi müşterilerimizin ürünlerini en kısa zamanda ve en iyi durumda tüketiciler ile buluşturmaya devam edeceğiz."
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap