Pandemi nedeniyle bir süredir toplulukların fiziksel olarak bir araya gelmesi mümkün değil. Durum böyle olunca toplantılar, konferanslar ve diğer benzer etkinlikler online olarak yapılmaya başlandı. Her ne kadar video konferans uygulamaları bu kapsamda çözümler sunsa da etkinlik atmosferinin bir başka olduğunu kabul etmek gerek.
3Dstudyo, bu ihtiyaçtan yola çıkmış bir girişim. Benim "etkinlikler için Sims" olarak tanımladığım platform, dünya üzerinde gerçekleştirilen online toplantı ve etkinliklere üç boyutlu bir yaklaşım ve anlık yönetme yeteneği getirmek üzere hayata geçirildi.
Kullanımı kolay arayüz ile üst düzey teknoloji bilgisine gerek kalmıyor
Girişimin tüm kurumsal hesaplarında da vurguladığı gibi üzerine odaklandığı ana konu "Simplicity at virtual event". Yani platform, gerçeğe çok yakın üç boyutlu bir konferans salonunda gerçekleştirilecek bir etkinlik için üst düzey teknoloji, etkinlik ya da 3D bilgisine sahip olmaya gerek kalmadan, herkesin kolayca kullanabileceği bir arayüze sahip. Etkinlik sırasında, üç boyutlu dev konferans salonuna yerleştirilmiş kameralar arası anlık görüntü geçişleri, ışık ve havai fişek gösterileri, konuşmacıların kamera görüntülerinin monitöre yansıtılması, sunum görüntülerinin ana monitöre yansıtılması, müzik gösterileri, kupa veya ürün asansörünün sahneye inmesi, seyircilerin kahkaha ve alkış tepkimeleri gibi birçok dinamik bileşen anlık olarak tek sayfalık basit kontrol panelinden yönetilebiliyor.
Girişim 3D tasarımcısı Nezir Ayaz ve Avukat Sevda Aykanat Kutlu tarafından pandeminin dünyada ilk duyulduğu aylarda 2020 başında üç boyutlu online etkinlik yapma fikri ile kuruldu. Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark Yönetimi tarafından da desteklenerek YTÜ Teknopark kuluçka merkezine girmeye hak kazandı.
Pandemi süresince projenin yoğun talep görmesi sebebiyle şirkete birer CEO ve CTO ataması yapılarak global ölçekte rekabet edecek bir üç boyutlu online etkinlik motoru geliştirildi. Bu atılımdan sonra şirketin iki kurucusu yönetimi tamamen devrederek yönetim kuruluna geçti. Şu anda 4 kişilik ekibiyle faaliyet gösteriyor.
20'ye yakın etkinlikte 80-100 arası konuşmacı ağırlandı
Girişimin şimdiye kadar olan kısımlarını geliştirmek bir yıldan fazla bir zaman aldı. Önce unreal oyun motoru üzerine 3D tasarımlı bir konferans salonu yerleştirildi ve daha sonra bu konferans salonunun ışıkları, müzik sistemleri, kameraları, seyircileri gibi dinamik bileşenlerini kontrol etmek üzere fonksiyon kodları geliştirildi. Böylece etkinlik tüm bileşenleri ile hem kontrol edilebilir hem de kontrol panelinden bir tıklama ile yönetilebilir hale geldi.
3 milyon TL değerleme üzerinden bir tohum yatırım
Girişim geçen sene yirmiye yakın online etkinlik geçekleştirdi. Yirmiye yakın etkinlike 80-100 arası konuşmacı ağırlandı ve binlerce dinleyene ulaşıldı. Avukat Ali İhsan Kağanarslan tarafından 3 milyon TL değerleme üzerinden bir tohum yatırım alan 3Dstudyo'nun gelir modeli, etkinlik başına platformu saat bazlı konumlamak ve etkinliği bir fiil gerçekleştirmek üzerine kurulu. Bunun yanı sıra müşterilerine ürünü konumlandırarak ve etkinlik yapmak isteyen ajanslar ile de reseller sözleşmesi yaparak ürünü kiralayarak gelir elde ediyor.
Hedef: Başta ABD olmak üzere global pazarlara açılmak
3Dstudyo, 2021 yılı boyunca tüm etkinlikleri bir fiil müdahil olarak geçekleştiriyor ve pazarın ihtiyaçlarını tam olarak anlamaya çalışıyor, ancak şu an gerçekleştirdiği yazılım ile 2022 başından itibaren bu platformu globalde As A Service olarak tüm etkinlik ajanslarının kiralayacağı şekilde açmayı hedefliyor. Girişimin ilk hedefi ise ABD. Akabinde Almanya, İngiltere gibi Avrupa ülkeleri hedefleniyor. Şirket bu global açılımı gerçekleştirmek için 2021 sonunda bir melek yatırım almayı planlıyor.
Girişim ayrıca bu platformu kullanarak internete erişimi olmayan çocuklara internet götürmek için gerekli gelirin elde edilebildiği ve bu amaç için harcandığı bir konseri online olarak yayınlayabilmek istiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap