Volkan Metin: "Kaynak artırırken ne kadar büyüyeceğinizi iyi bilmeniz gerekiyor"

Etkinliğin yedinci oturumu Ölçeklenebilirlik başlığı altında Papara Yazılım Geliştirme Direktörü Volkan Metin tarafından gerçekleştirildi.
Volkan Metin:

Webrazzi Developer 2021, yazılım geliştirme, programlama dilleri, teknoloji şirketlerinin altyapısal dönüşüm hikayeleri gibi geliştiricilerin gündemini oluşturan birçok başlık önemli altında yapılan oturumlarla devam ediyor. Etkinliğin yedinci oturumu Papara Yazılım Geliştirme Direktörü Volkan Metin tarafından gerçekleştirildi. 'Ölçeklenebilirlik' başlığı altında sunumuna başlayan Metin, konunun önemine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu, yarattığımız iş sistemlerine, sistem kaynakları ekleyerek artan iş miktarını bu sistemlerin karşılayabilmesi. Dolayısıyla bunu yeni kaynak ekleyerek ya da bu kaynakların var olan işlemci gücü ve bellek miktarını artırarak yapılabiliyor. Konteyner teknolojilerden bahsedildi. Bunlarda sistemlerimizi rahatlatan yeni teknolojiler olarak tanımlanabilir."

"Asıl problem ölçeklenebilirlik değil"

Papara'da mevzuat gereği henüz bulut teknolojilerinin kısıtlı şekilde kullandığının altını çiziyor. Ölçeklendirilebilirlik anlamında sisteme yeni kaynaklar eklerken bir yandan da bazı yardımcı araçlardan da faydalandıklarını anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Örneğin DNS... Bu sizi farklı kaynaklara yönlendiren ve IP üzerinden host ettiğiniz araçları birden fazla IP'ye yönlendirerek DNS üzerinden bir dengeleme sağlanıyor. Her zaman kaynak artırırken ne kadar büyüyeceğinizi iyi bilmeniz lazım. İkincisi aslında büyürken derdinizin kaynak problemi olmadığı yani ölçeklenebilirlik işleme gücünüz olmadığı fark edeceksiniz" diye konuşuyor.

Papara'nın son altı ayda finansal işlem yapan kişi sayısında yüzde 200'lük büyüme kaydettiklerini ve aylık istek sayısı aynı dönemde üç katına kadar çıktığını kaydediyor. Konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor: "Böyle bir durumda sisteminizin hazırlıklı olması sadece işleme gücünüzü artırarak çözümlenemiyor. Bunun yanında aslında ölçeklendirilebilirlik sizin destekleyebileceğiniz bir platformun dışında farklı sonuçlar doğuruyor. Büyüdükçe yani sisteminizin dikkat çekmesiyle özellikle pandemi döneminde siber saldırılarının artmasına neden oluyor. Bu dönemde altı kat daha arttı. Dolayısıyla sizin işlemci gücünüzü artırmanız bazı zamanlarda asıl problemleri çözmüyor."

Asıl problem derken dikkat çekmek istediği noktanın; işlemci gücünün dışında, altyapıdaki daha az ölçeklenen yapıların bu konunun üzerindeki etkisi olduğunu belirtiyor ve çözümün bunların da ölçeklenebilir hale gelmesinden geçtiğinin önemle altını çiziyor. Bunun da bilgi sahibi olmaktan geçtiğini ifade ediyor. 

Bunun yanında nerede bir eksiklik olduğunu görmek için çok iyi bir sistem yönetimine ihtiyaç olduğunu belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Buradaki asıl soru, aslında kimin için hizmet verdiğiniz. Yani ben botlara mı yoksa siber saldıraya mı çalışıyorum. Yani bu gerçek kullanıcı problemi. Bunları da birbirinden ayırt edebilmeniz için oldukça önemli. Bunun için sisteminizi iyi izlemeniz gerekiyor."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.