Bulutistan pandemi döneminde üç kat büyüdü

Webrazzi Developer 2021 Bulutistan İcra Kurulu Üyesi Mutlu Ataç, "DBAAS Servisleri" oturumuyla yer aldı.
Bulutistan pandemi döneminde üç kat büyüdü

Türkiye'de hem de globalde her gün daha da artan yazılımcıları, yazılım dünyasının önde gelen teknoloji geliştiricilerini ve yazılım şirketlerini bir araya getiren Webrazzi Developer 2021 Bulutistan İcra Kurulu Üyesi Mutlu Ataç'ın "DBAAS Servisleri" oturumuyla yer aldı.

Ataç, söze yerli bulut sistem entegratörü olarak müşterilerine veri depolama ve bulut yönetimi gibi hibrit bulut çözümleri sunan Bulutistan'ı tanıtarak başladı. 2015 yılında Begim Anıl Başlıgil ve Orçun Murat Özalp tarafından kurulan şirketle ilgili şu bilgileri verdi: "Biz, Bulutistan ve Bulutbroker diye iki şirketten oluşuyoruz. Bulutbroker, bulut yedekleme ve arşiv özelinde çalışarak, üretilen ve işlenen her verinin farklı bir lokasyonda kopyasının bulunmasını sağlıyor. 2019 yılında Deloitte tarafından “En Hızlı Büyüyen 50 Teknoloji Şirket’i” listesinde Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketi olduk.  Bulutistan'ın bu yıl Deloitte Technology Fast 500 EMEA listesine giren 21 Türk şirketi arasında yer aldı. Ayrıca IBM Beacon Awards yarışmasında bu yıl Outstanding Solution Winner ödülünü de kazandı. buluBu ödüllerin üst üste gelmesi özellikle pandemi sürecini kolay geçirmemize sebep oldu. Şirket, bu dönemde üç kat büyüdü. Aralık ayında AK Portföy şirketin yüzde 25'ine hissedar oldu."

Açık kaynak ve bulut teknolojilerine yatırım yapıyorlar

Tamamen açık kaynak kodlu ve bulut teknolojilere yatırım yapmaya devem ettiklerini belirten Ataç, "Kendi içimizde arkadan gelen nesilleri geliştirmeye başladık. Burada ciddi bir bilgi birikimi birikti. Bu teknolojilerle ilgili sektörel, kurumsal bulut müşterilerine ciddi anlamda destek veriyor" diye konuşuyor. 

Şirket genelinde DevOps ve bulut teknolojileri geliştirmek için çalıştıklarını belirtiyor. Yönetilen veri tabanı hizmetleri ve bulut alt yapı servislerini ve hizmetlerini başarıyla uyguladıklarını anlatıyor. Doğru iş yükünü, doğru yerde olması stratejisi üzerine kurulu hibrit bulut stratejisini yıllardır ısrarla takip ettiklerini ve veri tabanları, uygulama ve yazılım dünyasının en karmaşık bileşenlerini oluşturduğunu ifade ediyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Geleneksel manuel veri tabanlarında yetkilendirme, yapılandırma ve yönetim süreçleri haftalar hatta aylar alıyor. Tutarsızlık, kalite, kaynak kullanımı gibi sorunlar yaratabiliyor. Şirketimiz tarafından yönetilen bulut tabanlı hizmetler veri tabanı kurulum ve bakım süreçlerini otomatikleştirmek ve basitleştirmek amacıyla kullanılması, yazılım geliştirme yaşam döngüsünün hızlandırılması açısından çok önemli bir adım. Bizde buraya ciddi miktarda yatırım yapıyoruz. Bu hizmetin yaratacağı hız, maliyet verimliliği avantajı bilinciyle işe başladık. O zamanlar özel bulut çözümleri geliştirmeye odaklanmıştık. Nitekim bu konu birçok uygulama ve veri tabanı için hala mantıklı bir seçim. Ancak bununla birlikte bu çözümleri geliştirmeye devam ettiğimiz bu süreçte yönetilen veri tabanı hizmetlerimizle beraber biraz daha hibrit buluta entegre etmeyi başardık. Bu konuda hizmetler vermeye başladık."

Database neden önemli?

Konuşmasına database ve DevOps'un birbirinden neden ayrı konumlandırılamadığını anlatan Ataç, "DevOps'un amacı burada çok önemli. Bunun amacı verimliliği artırmak, ürünlerin ve hizmetlerin pazara sürülme hızını kısaltmak ve uygulama geliştirme süreçlerini hızlandırmak. Bunu kolaylaştırılacak olan şey aslında bu hizmetleri hayata geçirirken en çok kullanılan bileşenler... Bunların başında da database'ler geliyor. Burada bunların iyi yönetebiliyor olması DeVops açısından büyük bir kolaylık haline geliyor. Şirket olarak geliştirdiğimiz veri tabanı çözümleri özellikle geliştiricilerin operasyonel süreçlerini kolaylaştırıyor. Onların alt yapı için endişelenmeden veri tabanlarını hızla devreye almalarına olanak tanıyor" diye konuşuyor.

Yani şirketin hizmetleri sayesinde geleneksel dünyada zaman alan bu kurulumlar birkaç dakika içinde yapılıyor. Mutlu Ataç, bunu nasıl yaptıklarını ise şöyle açıklıyor: "Web servis, API ya da Bulutistan tarafından sağlanan web portal aracılığıyla bunları yönetebiliyorlar. Database seviyesinde yapılan kurulumlar, bununla beraber değişiklikler, kullanıcı ya da yetki yönetimi, kaynakları yükseltme-azaltma gibi birçok operasyonel işin tamamı bu portal üzerinden gerçekleşiyor."

Ataç sözlerine yeni başlayan girişimcilere verdikleri destekleri anlatarak bitiriyor ve konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Bulutistan, sadece bir şirket değil. Yüzde 100 Türk sermayesi olan ve buradan çıkıp yurt dışında hizmet veren nadir servislerden biriyiz. Bunları bu ülkeden aldığımız kaynaklarla başardık. Bulutistan Akademi konseptini yaratırken bu bakış açısıyla yola çıktık. Aramızda çok fazla yeni arkadaşımız var. Devamlı eğitim programı içindeler. Bu konularla ilgili yeni şeyler öğreniyorlar. Sadece öğrenmekle kalmayıp, kendileri de bu işi geliştiriyorlar. Özellikle yeni girişimleri destekliyoruz, onların ürün ve servislerini daha hızlı hayata geçirmeleriyle ilgili destek veriyoruz. Destek programıyla kendi ekiplerimiz içindeki knowhow'ı aktarıyoruz. Hem de pazarlama anlamında ve geleceğe hazırlamak konusunda yardımcı oluyoruz."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.