Şehlem Akbulut'a göre, iş dünyasında kadın erkek eşitsizliğinin ilk kırılacağı alan teknoloji sektörü

Şimdiye kadar iki girişimde kurucu ortak olarak görev alan Paymes Kurucu Ortağı Şehlem'e göre, iş dünyasında kadın erkek eşitsizliğinin ilk kırılacağı alan teknoloji sektörü... Çünkü algoritma geliştirmenin cinsiyete bağlı bir yetenek olmadığını düşünüyor.
Şehlem Akbulut'a göre, iş dünyasında kadın erkek eşitsizliğinin ilk kırılacağı alan teknoloji sektörü

Okan Üniversitesi Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümü mezunu Paymes Kurucu Ortağı Şehlem Akbulut, bölümü  kendisine uygun meslekleri araştırırken geleceğin işi olarak düşündüğü için tercih ettiğini anlatıyor. Bu nedenle tereddüt etmeden okula kayıt yaptırdığını belirtiyor. Girişimci sözlerine şöyle devam ediyor: "Hatta üniversitede yönetim ve bilişim sistemleri alanında eğitimimi sürdürürken bu alanda daha fazla gelişmem gerektiğini düşünüp 2011 yılında Sokrates değişim Programı ile Polonya'da Politechnika Opolska’da Bilgisayar Mühendisliği eğitimi de aldım. Yani bölüme isteyerek girdim. Sonrasında aldığım bilgisayar mühendisliği eğitimim de tamamen kendi isteğimle gerçekleşti. Ve gerçekten ne okurken ne de sonrasında hiç pişman olmadım hatta sürekli başka bir meslek yapamazmışım derken kendimi bulduğumu söyleyebilirim."

"Algoritmaların cinsiyeti yok"

Eğitim hayatının tamamında cinsiyet temelli pozitif veya negatif bir ayrımcılık yaşamadığını söylüyor. Her ne kadar teknoloji, mühendislik, bilişim erkek egemen bölümler olarak görülse de birçok başarılı kadın yetiştirdiğini gözden kaçırmamak gerektiği görüşünde... Ne akademisyenlerden ne de arkadaşlarımdan ona veya herhangi bir kadına karşı bir ayrımcılık görmediğini sözlerine ekleyen Akbulut, konuşmasına şöyle devam ediyor: "Belki de ben şanslıydım ama hemcinslerimin bu sorunlarla karşılaştığını biliyorum. Ancak artık günümüzde ve çok yakın gelecekte tüm bölümlerde kadın erkek eşitsizliği algısının yıkılacağı kanaatindeyim, bu yıkımın ilk başlayacağı alan da teknoloji olacak zira algoritmaların cinsiyeti yok ve algoritma geliştirmekte cinsiyete bağlı bir yetenek değil."

Daha sonra sosyal medya ve ‘influencer marketing’ alanında çeşitli markalarla çalıştı. 2014 – 2016 yılları arasında  Shopinstar.com ‘da kurucu ortak olarak yer aldı. "Büyük bir kurumsal yapının içerisinde hiç bulunmadım daha doğrusu bulunmayı da tercih etmedim" diyen Bulut bunun kariyerinin nasıl ilerlediğini şöyle açıklıyor: "Bulunduğum tüm şirketlerin kültürü cinsiyetçi yaklaşımlarda bulunacak sığlıktan olabildiğince uzaktı. Bu anlamda kendimi şanslı hissediyorum. Burada iş ve fikir birliğinin ön planda tutulduğu girişim yapılarında yer almamın da önemli bir etkisi var sanırım. Ekosistemde de bu tür ayrımların çok olmadığını biliyorum. Pek çok başarılı girişimin kurucuları ya da kurucu ortakları kadın. Cinsiyet ayrımcılığı gibi geri kalmış bir düşüncenin girişim ruhuna aykırı olduğunu düşünüyorum sanırım bu yüzden herhangi bir cinsiyet eşitsizliğiyle karşılaşmadım."

Bir yıl sonra  Sabrican Zaim ve de Hasan Jabbarov ile Paym.es’i kurdu. Geliştirdikleri yazılım sayesinde kullanıcılar mesajlaşma uygulaması üzerinden Instagram, Facebook, Etsy ve Letgo gibi sosyal ağlar üzerinden ürün satışı yapabiliyor. 

Girişimcilik dünyasında herhangi bir olumsuz yaklaşıma rastlamadığını anlatan girişimci sözlerine şöyle devam ediyor: "Sanıyorum ekosistem bazlı baktığımızda kadınların pozitif bir ayrımcılığa gerek kalmadan kendilerini ifade edebildikleri sayılı alanlardan birindeyiz. Süreç içerisinde yan yana çalışma şansı bulduğum birlikte hızlandırma programlarında, yarışmalarda, etkinliklerde yan yana olduğumuz ekosistemde bulunan birçok kadın adına şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki herhangi bir pozitif ayrımcılığa ihtiyaç duymuyoruz. Bu algının da yavaş yavaş kırıldığı düşüncesindeyim. Biz cinsiyet, milliyet ve aklınıza gelecek birçok farklılığı içermeye çalışan bir ekibiz. Kültürel farklılıkların, fikir, yaşantı farklılıkların her zaman için değer katacağını düşünüyoruz."

Yatırımcıların kadın girişimcilere 'kesinlikle' önyargılı yaklaşmadığını söyleyen Şehlem Akbulut, "Yatırımcılar tarafından bakıldığında kadın bir kurucuya sahip şirketlerin daha fazla tercih edildiğini rahatlıkla görebiliyorsunuz. Sanırım kadın kurucu ortağın bulunduğu girişimlerin büyük bir çoğunluğunun yatırım almış olması da bu söylediğimi destekleyecektir. Geldiğimiz noktada yatırımcılar, yeni kurulan girişimlere özellikle kurucu rolünde bir kadının yer almasını önerir hale geldiler."

Teknoloji sektöründe ne yazık ki kadın istihdam oranı çok düşük olduğunu ve bu durumun sadece Türkiye'ye özgü olmadığını belirterek sözlerine şöyle son veriyor: "Silikon Vadisi’ne de gitseniz aynı oranlarla karşılaşıyorsunuz. Burada aslında teknoloji alanında kadınlara yönelik istihdam alanlarının gözle görülür hale getirilmesi, kadınlara özel pozisyon ilanlarının açılması gerekiyor. Çünkü kadınlar her ne kadar teknolojiyle ilgili bir alandan mezun olsa da sektörde satış ve pazarlama dışında ne iş yapacaklarını pek kestiremiyorlar. Teknoloji şirketlerinin bu konuya ağırlık vermesinin sektörde kadın istihdam oranının artıracağını düşünüyorum. Öte yandan istihdam düşük olmasına rağmen kadınların sektörde değer gördüklerini biliyorum. Bu girişimci kültürünün bir getirisi sanırım. Dolayısıyla kadın çalışanların diğer sektörlerde bütçe, çalışma şartları konusunda pek çok problem yaşadığını düşünürsek teknoloji sektörünün bu noktalar bağlamında daha çok tercih edilebileceğini düşünüyorum. Paymes’de kadın çalışan sayısı sektör oranının üstünde şu an. Ekibimin yarısından fazlasını kadınlar oluşturuyor. Onlarla birlikte çalışmaktan birlikte fikir üretmekten keyif alıyoruz. Bu dengeyi korumaya çalışıyorum."

Kadınlar Anlatıyor serisinin diğer röportajlarını şuradan okuyabilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.