Otonom mobil platform ve robotik yazılım çözümleri sunan girişim: Advoard

İzmir BilimPark'ta kurulan Advoard, salgına karşı sterilizasyon robotu geliştirdi.
Otonom mobil platform ve robotik yazılım çözümleri sunan girişim: Advoard

Otonom teknolojisi, üretim verimliliği açısından çok önemli bir yere sahip... Bunun farkında olan İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden üç genç Bekir Bostancı, Sercan Çağdaş Tekkök ve Mehmet Emre Söyünmez  hocaları İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi Pınar Oğuz Ekim ile iç alanlarda haritalandırma ve konumlandırma yapabilen otonom bir cihaz üzerinde çalışmaya başladı. Ekip, iki senelik Ar-Ge çalışması sonucunda TÜBiTAK 1512 Programı’na başvurarak 200 bin liralık girişimcilik desteği aldı. Daha sonra şirketleşerek Advoard'u kurdu.

Kurulduktan iki ay sonra Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görülmesiyle birlikle harekete geçen Dr. Ekim ve öğrencileri özel bir sterilizasyon robotu geliştirmeye karar verdi. Robot, bir yılda geliştirildi. Her 400 metrekareye, içinde hidrojen peroksitin olduğu 1 litre sıvı bırakan robot, İçindeki aküler ve sıvı tankı ile birlikte yaklaşık 45 kilo. 5 bin 700 metrekareyi 90 dakika içinde temizliyor.

Robotik ve yazılım çözümleri sunuyor

Şirket, Ekim 2020 tarihinde İzmir Bilimpark’ta kuruldu. Advoard'ın amacı, iç alan uygulamalarında kullanılmak üzere otonom mobil platform, robotik ve yazılım çözümleri sunmak... Geliştirdiği otonom mobil platform iç ortamlarda üstündeki sensörler yardımı ile çevresinin haritasını çıkartıyor, bu harita üzerinde konumu otonom olarak buluyor, geliştirdiği web arayüzü sayesinde zamanı, sıklığı verilen görevleri gerçekleştirmek için güzergah planlayıp bu güzergahta güvenli bir şekilde görevini yerine getiriyor. Görevlerini yerine getirirken çevresel analizler yapabiliyor.

Eş zamanlı olarak web arayüzü üzerinden yönetim birimleri ile bu analizleri paylaşıyor. Ek olarak platformun şarj seviyesi, sensör ve motorların durumu da takip edilebiliyor. Şarj seviyesi belli bir düzeyin altına inerse şarj istasyonuna otonom gidebiliyor ya da herhangi bir sorun olursa uyarı verebiliyor. Bu otonom mobil platformun üzerine eklediğimiz donanımsal ve yazılımsal öğeler sayesinde fabrikalar için AMR, kapalı ortamlar için sterilizasyon yapan robot ve hipermarketler için interaktif reklamcılık, envanter kontrolu yapabilen robot prototipleri geliştirmiş durumda...

Satış ve kiralama üzerinden para kazanıyor

Henüz yatırım almayan şirket, TÜBİTAK'tan çeşitli destekler almış. Şirketin gelir modeli, robot satışları ve kiralaması üzerinden ilerliyor. Buna ek olarak çevresel verilerin analizlerinin paylaşılması da bazı ücretlendirmelere tabi...

Robotik ve otonom platformlar geleceğin bir parçası olacağını düşünen ekip, Türkiye’nin geç kalmadan bu geleceğin içinde yer almasını istiyor. Türkiye’de ve daha sonra Avrupa ve de Arap Emirlikleri için önemli bir otonom mobil platform ve robotik çözümler üreticisi olmayı hedefliyor. 

Yukarıdaki örnek, aslında Türkiye'de üniversite laboratuvarlarında 2000'den sonra başlayan bu Ar-Ge hareketinin başarı potansiyeli en yüksek şirketlerden biri. Global etki gücüne sahip bu spinoff'lar 35-45 yaşlarında yurt dışında eğitim görmüş ya da tecrübesi olan, sanayide çalışmış ya da sanayiyle sıkı işbirliği yapan ve akademinin kendine özgü dünyasının dışında vizyonu kişiler tarafından kuruluyor.

Türkiye’de toplam 81 teknopark var. Bu teknoparkların 56’sında Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri aktif olarak yürütülürken, 25 teknoparkta ise yapılaşma çalışmalarının devam ediyor. Yapılan çalışmalar bir nevi fitili ateşlenen bilim hareketinin Türkiye ayağını oluşturuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.