Kurumsal şirketlerin girişimcilerle iş birliği içinde olması, girişimcilerin farklı kaynaklara erişerek daha hızlı büyümesinin yanında, kurumsal dünyanın da yeni teknolojilere erişerek hem kurum içi hem kurum dışı inovasyona hız kazandırmasına sebep oluyor. Türkiye'de özellikle sağlık teknolojilerinde oldukça gelişmeye açık fırsat var. Bu bağlamda Türkiye’de sağlık alanında yenilikçi çözümler geliştirmek ve sunmak için çalışan Sanofi'nin Endeavor iş birliğinde gerçekleştirdiği girişimcilik programı PharmUp'ı oldukça iyi bir örnek. Programın 2021, yani ikinci dönem katılımcıları belli oldu. Akıllı Sağlık Cihazları ve Diagnostik Çözümler (giyilebilir teknolojiler ve hızlı test araçları), Medikal Eğitim ve İletişim Araçları, Sağlıklı Yaşam Çözümleri, Dijital Sağlık ve Teletıp, Veri Yönetimi ve Analitiği, Kurumsal Dijital Dönüşüm olarak belirlenen yeni dönem konuları doğrultusunda bu yıl başvurular arasından 6 girişimci programa katılmaya hak kazandı.
Sağlık dikeyinde çalışan, ölçeklenebilir, geliştirilebilir ve sürdürülebilir fikirlerin hayat bulduğu programa seçilen girişimciler, mentörlük desteği ve eğitimler içeren üç aylık hızlandırma dönemine başlayacak. Bu dönem sonrasında ürünlerini olgunlaştıran girişimler, Temmuz ayında gerçekleştirilecek programın final gününde (Demo Day) sektörün önde gelen isimlerine projelerini tanıtma şansı bulurken somut çözümü olan projelere Sanofi ile iş birliği fırsatı sunulacak.
Sanofi Türkiye, Levant ve İran Ülke Müdürü Cem Öztürk, PharmUp’ın başarıyla geçen ilk döneminin ardından ikincisini başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Bugüne kadar Türkiye’ye bugüne kadar toplamda 1 milyar doları aşkın yatırım yapmış bir şirket olduklarını söyleyen Öztürk sözlerine şöyle devam etti: "Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarımızı yürütmenin yanı sıra, bu alandaki gelişim fırsatlarıyla değer zincirinin tümüne destek olmak üzere proje ve iş birliklerine imza atıyoruz. Dolayısıyla, sektörümüzü daha ileriye taşıma potansiyeline sahip girişimlere katkı sağlamayı da Sanofi olarak çok önemsiyoruz. PharmUp bu vizyonumuza güzel bir örnek oluşturuyor. PharmUp’ın ilk dönem programına dahil olan girişimcilerin kat ettikleri aşamayı görmek programımızın yarattığı farkı göstermek açısından önemliydi."
Endeavor Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli ise sağlık alanındaki bu yenilikçi girişim programına dahil olmalarından dolayı duyduğu memnuniyetini ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürüdü: "PharmUp’ın ikinci dönem programı ile ilgili olarak şunları söyledi; “Türk girişimcilik ekosistemi için heyecanlı bir dönem yaşıyoruz. Geçtiğimiz sene hem Türkiye'de rekor şirket satışları gerçekleşti, hem ciddi yatırımlar oldu hem de kurumsal dünya ile girişimci iş birlikleri anlamında çok verimli bir sene yaşadık.”
64 başvuru arasından programa seçilen programlar arasında şu girişimler yer alıyor:
Avokadio: Taşınabilir nefes analiz cihazı Avokadio, kullanıcıya kolay ve pratik bir şekilde metabolizmasını ve beslenme alışkanlıklarının metabolizma sağlığına etkisini takip etmesini ve veriye dayalı beslenme programı oluşturmasına olanak sağlıyor.
Farma VR: Sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak hazırlanmış “eczacılık öğrencilerine”, “eczacılara” ve “ilaç sektörü profesyonellerine” yönelik simülasyonları içerisinde barındıran girişim, eğitim çözüm ortaklarıyla birlikte geliştirilen eğitim programları sayesinde sektöre yeni bir bakış açısı ve derinlik kazandırmayı amaçlıyor.
Gene2info: Genetik hastalıkların teşhisine yönelik olarak geliştirdiği tanı kitleri ve biyoinformatik çözümleri ile teşhis süreçlerini hızlandıran girişim, insan faktörüne bağlı hataları minimuma indiren bir çözüm sunuyor.
Genz Bioteknoloji: İnovatif moleküler tanı çözümleri geliştiren bir biyoteknoloji girişimi olarak hizmet veren girişim, çözümlerini genetik hastalıklar tanı merkezleri ile iş birliği içinde tıp merkezlerine ve/veya son kullanıcılara sunuyor.
Medklik: Hekimler arasında konsültasyon ve iletişimi sağlamak, doğru bilgi, görüş sunacak profesyonel bir ortam oluşturmak, rutin vakaların eğitimsel paylaşılması, yardım gerektiren ya da özellikli vakaların hızlı bir şekilde çözülmesini sağlıyor.
Oruba: Simülasyon sistemi sayesinde tıp öğrencileri ve sağlık personeli ürodinami alanındaki eğitimlerini tamamen güvenilir bir ortamda ve tamamen başarıya odaklı bir şekilde sürdürerek tecrübelerini artırabiliyor ve yeni teknikler öğrenebiliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap