Şirket ve kurumlar, yeni ve gelişen teknolojiye yatırım yapmaya devam ediyor. Onların girişimcilik ekosistemine ve dijital dönüşüme dair vizyonu yatırım stratejilerini belirliyor. "Kurumların Girişim Programları" kapsamında bugünki söyleşinin konusu girişim hızlandırma programı Albaraka Türk Katılım Bankası'nın hızlandırma programı Garaj...
Albaraka Garaj Bigg için Tübitak destekli, girişimcilerin Tübitak aracılığı ile 200 bin TL’ye kadar hibe alabildiği bir kuluçka programı... Şu ana kadar Albaraka Garaj hızlandırma programını başarıyla tamamlayan 52 mezun var. Dört dönem boyunca programa bin 400’ün üzerinde başvuru gerçekleşti.
Program öne çıkan alanlar; Fintech, SaaS ve Eğitim Teknolojileri arasında yer alıyor. Mezun girişimler arasıda ikinci kez yatırım alan ya da başarılı şekilde yurtdışına açılan şirketler var.
Albaraka Garaj’ın üçüncü dönem girişimlerinden olan Clotie bunlardan biri... Alışveriş yapmaya zaman bulamayanlar için kişisel kombin hazırlayan bir platform olarak öne çıkıyor. Bir diğer girişim ise Kronnika... Yerli Robotic Process Automation (Robotik Süreç Otomasyonu) hizmeti veren girişim, 2020 yılında 111 aktif robot sayısına ulaşan girişim, 40 aktif RPA senaryosu ile şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırdı.
Daha önce IT kökenli işler yaptığını anlatan Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, bankanın inovasyona ve girişimciliğe bakış açısıyla ilgili olarak Albaraka Garaj'ın lansmanında bize şunları belirtmişti "Amacımız, girişimcilere kendi ürünlerini geliştirebileceği ortam sağlamak. Katılımcı bankacılığının öncüsü Albaraka, paylaşımcı bir ekonomik model üzerine inşa edilmiş durumda. Biz uzun zamandır bunu sadece büyük projeler için değil, girişimler tarafında nasıl kullanırız sorusu üzerine çalışıyorduk. Bir taraftan değişen dünyada ilerleyen teknolojiye paralel olarak bankacılık, teknoloji odaklı ilerliyor. Bu ikisi bir araya gelince Garaj, bir fikir olarak ortaya çıktı."
Inooster ise oyunlaştırma ile çalışanların motivasyon ve verimliliğini arttırarak, şirketlerin belirledikleri hedeflere ulaşmalarını sağlayan performans ve sadakat çözümü sunan bir yazılım olarak öne çıkıyor. Garaj, bu girişimle oyunlaştırma teknolojisi alanına giriş yaptı. Türkiye’deki kitap okuma alışkanlıklarını dönüştürmek üzere 2015 yılında bir e-posta bülteni olarak yola çıkan BirYudumKitap, geçen sene iş modelini değiştirdi. Mobil uygulamaya dönüşen girişimin 2020'nin Aralık ayında 150 binden fazla kullanıcısı bulunuyordu. Techsign, PC, Tablet veya mobil telefonlardan biyometrik veya dijital imzalama sağlayan ve imzaların doğruluğunu tespit eden yapay zekâ algoritmaları ile geliştirilmiş yazılım çözümü olarak ön plana çıkıyor. Son olarak
Osman Erdi Balcıoğlu ve Eyüp İbişoğlu tarafından 2019 yılında hayata geçirilen girişim Juphy ise müşterilerine e-posta, sosyal medya ve mobil mağazalar gibi müşteri iletişim kanallarından gelen her türlü mesaj, yorum ve şikayetleri tek ekrandan takip edip, yönetebilme imkanı sunuyor.
Vomsis, tüm banka hesaplarının güvenli bir şekilde tek bir ekrandan takip edilmesini sağlayan akıllı banka asistanı uygulaması olarak hizmet sunuyor. Bakiyem ise hizmet verdiği kullanıcılardan kolay, hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde ödeme almayı amaçlayan işletmelere online ödeme çözümleri sunan yerli fintech girişimi olarak öne çıkıyor.
Nasıl başladı?
Albaraka Garaj, dünyada bir katılım bankası bünyesinde kurulan ilk hızlandırma merkezi olarak 2017 yılında faaliyetlerine başladı. Programın amacı, hem girişimcilik ekosistemine katkıda bulunmak hem de güncel trendleri yakından takip ederek bunlara hızla adapte olabilmek. Ayrıca Albaraka çalışanlarının ve girişimcilerin birlikte çalışmasından doğan sinerjinin kurum kültürümüzü oldukça olumlu yönde değiştirdiğini ve geliştirdiğini görüyor.
Bir girişimin sahip olmasını bekledikleri üç temel kriter var. Bunlar arasında MVP’sinin hazır ya da ürün/hizmetin hali hazırla kullanılıyor olması önem arz ediyor: Bir taraftan adece bir kurucudan ziyade girişimin yerleşik bir ekibin olması gerekiyor. Teknoloji tabanlı bir girişim olması. Ayrıca girişimin ilgili dönem için belirlenen alanlarda faaliyet göstermesi bekleniyor.
Albaraka Garaj’ın sahip olduğu ikisi İstanbul biri Berlin’de olmak üzere ofislerinde ücretsiz olarak çalışma imkanı eldebilecek olan girişimler, hem Albaraka Türk, hem müşteri ve tedarikçi ağı hem de geçmiş dönem Garaj girişimcileri ile iş birliği ve partnerlik yapabilecek. Albaraka API’lerine ücretsiz erişim sağlıyor. Stratejik iş ortakları tarafından Albaraka Garaj girişimlerine özel sağlanan tamamen ücretsiz ya da indirimli bulut, sanal ofis, CRM platformu gibi destekliyot. APY Ventures’tan yatırım alma fırsatı yakalıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap