Yaratıcı bir içerik geliştirmek ve üretmek, başlı başına tam zamanlı bir iş. Zira bir içeriği ortaya çıkarırken kişinin tüm zamanını, ilhamını, yeteneğini ortaya koyması; bunun için de dikkat dağıtabilecek diğer unsurlardan mümkün olduğunca kaçınması gerekiyor. Ancak yapılan iş sonucunda bir ürün ortaya çıktığı zaman aslında yapılması gerekenlerin bitmediğini ve başka bir sürecin başladığını görüyoruz. Fatih Güner tarafından hayata geçirilen Komünite adlı platform, işte bu ikinci kısımda yaratıcı sektörlerde çalışan profesyonellere yardımcı olmayı odağına alıyor.
Komünite, spesifik bir uzmanlığınız varsa, müşterileriniz için dijital ürünler üretiyorsanız ve kazancın zamana ve efora bağlı olduğunu biliyorsanız sizi platformuna davet ediyor. Tasarımcılar, eğitmenler, geliştiriciler, müzisyenler ve birçok meslek grubundan insanı bir araya getiren Komünite, aslında bu kişilerin birbirleriyle iletişim halinde olmasına ve birbirlerinin bilgi birikimlerinden yararlanmalarına olanak sağlıyor. Platform, bir nevi yaratıcı sektörlerde üretim yapan kişilerin deneyimlerinin birbirine aktarılmasına yardımcı oluyor.
Ancak Komünite'nin yaptığı tek şey bu değil. Platformda "sürekli bir eğitim" söz konusu. 200 saate yakın eğitimin verileceği Komünite'de topluluk öğrenimi sağlanıyor. Canlı yayınlar, soru-cevaplar, workshop'lar ve çok daha fazlası, sadece Komünite üyelerine açık olacak şekilde hayata geçiriliyor ve böylelikle daimi üretim desteklenirken kişilerin kendilerini geliştirmeleri de hedefleniyor.
Yaratıcı sektörlerde çalışan profesyoneller için bir mikro yatırım fonu: Katma Değer Fonu
Komünite'nin kişileri bir araya getirme ve eğitimler verme misyonunu üst seviyelere taşıdığı bir başka ürünü ise "Katma Değer Fonu". Peki, nedir bu fon?
Komünite, e-kitap, web şablonları, online eğitim programları gibi her türlü dijital ürünün hayata geçmesini sağlamaya çalışıyor. Yaratıcı profesyonelleri yatırım fonu, topluluk öğrenimi, eğitimler ve uzmanlara erişim ile beslemeyi hedefliyor. Katma Değer Fonu ile birlikte topluluk, kişileri dijital ürünler üretmeleri için motive ediyor, uzmanlar tarafından verilen eğitimlerle ürününü geliştirmesini sağlıyor, yaratıcı yatırım fonu sayesinde, harcanılan zamanın karşılığının alınması sağlanıyor. Aynı zamanda üreticilerin satış ve pazarlama faaliyetlerine karışmadan sadece ürünlerine odaklanması temel alınıyor. Kişileri ise ürün gelirlerini her ayın sonunda banka hesabında buluyor.
250 dolarla 2 bin dolar arasında yatırımlar yapılacak
Bir mikro yatırım fonu olarak tanılayabileceğimiz Katma Değer Fonu ile yaratıcı sektörlerde çalışan profesyonellere 250 dolarla 2 bin dolar arasında yatırımlar yapılacak. Komünite'nin burada yaptığı şey, üretilen ürünün satışını gerçekleştirmek için üretim dışındaki her şeyi üstlenmek.
Üretim arttıkça iki taraf da daha fazla kazanıyor
Bu kapsamda fona başvurmak isteyenler başvuruyu yaptıktan sonra CV'sini ve daha önce yaptığı işleri içeren portfolyosunu platformla paylaşıyor. Hangi ürünle ilgili fon almak istediğini belirtiyor; Komünite ekibi gerekli incelemeleri yaptıktan sonra onay verilirse hazırlık dökümanı paylaşılıyor ve süreç başlamış oluyor. Komünite, yaptığı her şeyi üreticiye raporluyor. Burada öne çıkan bir nokta da kişi ne kadar üretirse hem kendisi hem de Komünite o kadar kazanıyor. Zira gelirlerin yüzde 70'i üreten kişiye, yüzde 30'u Komünite ekibine gidiyor.
Gerekli yerlere reklamlar veriliyor, içerik pazarlaması yapılıyor ve organik bir trafik yaratılıyor. Eğer ürünün satışı 200'ü geçerse gelirlerin yüzde 80'ini yaratıcı ve yüzde 20'sini Komünite almaya başlıyor. Ödemeler ise daha önce sizlere detaylı bir şekilde aktardığımız Rimuut üzerinden yapılıyor.
Yukarıda yazılanların tamamını kısaca özetlersek; kişiler sadece üretmeye odaklanıyor; ürettiklerinin tüm pazarlama faaliyetleri Komünite tarafından gerçekleştiriliyor ve bunun için gerekli başvurular yapıldıysa eserlere yatırımlar yapılıyor. Ürünlerin sayısı arttıkça gelirler de artıyor ve kişiler üretmekten başka hiçbir şeyle uğraşmak zorunda kalmıyor. Üretim arttıkça iki taraf da kazanıyor. Ödemeler direkt olarak kişinin hesabına geçiyor. Yıllık üyelik ücretinin 400 TL olarak belirlendiği Komünite'yi detaylı olarak buradan inceleyebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap