Apple'dan iklim değişikliği ile mücadele için 200 milyon dolarlık fon: Restore Fund

Apple'ın Restore Fund adını verdiği fon, yatırımcılar için finansal getiri sağlarken atmosferden karbonu uzaklaştırmak için ormancılık projelerine yatırım yapılmasını sağlayacak.
Apple'dan iklim değişikliği ile mücadele için 200 milyon dolarlık fon: Restore Fund

Hemen hemen her etkinliğinde karbon ayak izini azaltmayı hedeflediğini belirten ve çevreci adımlar atan Apple, kendi sitesinden yaptığı açıklamada Restore Fund adını verdiği fonu tanıttı. Bu fon, yatırımcılar için finansal getiri sağlarken atmosferden karbonu uzaklaştırmak için ormancılık projelerine yatırım yapılmasını sağlayacak. Fonun büyüklüğü ise 200 milyon dolar olarak belirlendi. 

Conservation International ve Goldman Sachs iş birliği ile başlatılan Apple'ın 200 milyon dolarlık fonu, atmosferden yılda en az 1 milyon metrik ton karbondioksiti gidermeyi hedefliyor. Bu miktarın 200 binden fazla yolcu aracının kullandığı yakıt miktarına eş değer olduğunu belirtmekte fayda var. Teknoloji devi bunu yapabilecek uygun bir finansal model ortaya koyuyor ve orman restorasyonuna yapılan yatırımın ölçeklenmesine yardımcı olunmasını sağlıyor.

Apple, geçen yıl iklim değişikliğine olan katkılarını ortadan kaldırmak ve 2030 yılına kadar karbon nötr hale gelmek istediğini söylemişti. Şirket, 2030 yılına kadar tedarik zincirinden ve ürünlerinden kaynaklanan emisyonların yüzde 75'ini doğrudan ortadan kaldıracağını iddia ediyor. Restore Fund da kalan yüzde 25 konusunda şirkete yardımcı olacak. 

Apple'ın Çevre, Politika ve Sosyal Girişimler Başkan Yardımcısı Lisa Jackson, hem finansal getiri hem de gerçek ve ölçülebilir karbon etkileri yaratan bir fon oluşturarak, gelecekte daha geniş bir değişim yaratmayı hedeflediklerini söylüyor. Dünya çapında karbon azaltımı konusunda yatırımı teşvik ettiklerini belirten Jackson, başkalarının da kritik ekosistemleri desteklemek ve korumak için katkıda bulunmalarını umduklarını sözlerine ekliyor.

Apple, yatırım yapacağı projelerin belirlenmesine yardımcı olmak için Forest Stewardship Council ve Verra gibi kuruluşlarla birlikte çalışacağını açıkladı. Şirket, fonun hedeflenen getirilerinin ne olacağını belirtmedi. Şirket, Conservation International'ın fonun ortak yatırımcısı olduğunu ve projelerin katı çevresel ve sosyal standartları karşılamasını sağlayacağını; Goldman Sachs'ın da fonu yönettiğini belirtti. Bu yıl içinde yeni projelerin belirleneceğinin de altı çizildi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.