Geçmişten günümüze Coinbase'in 100 milyar dolar değerlemeye uzanan hikayesi

Brian Armstrong'un ekonomik özgürlük vizyonu, Coinbase'in Bitbank dönemi, Coinbase'e Y Combinator desteği, Fred Ehrsam'ın Coinbase'e katılma süreci, ICO balonu etkisi ile Coinbase'in zor zamanları ve kriptoparaların geleceğini tek bir yazıda topladık.
Geçmişten günümüze Coinbase'in 100 milyar dolar değerlemeye uzanan hikayesi

Coinbase'in halka arzının ardından, Coinbase kurucu ortakları Fred Ehrsam ve Brian Armstrong Twitter'da şirketin kuruluş hikayesini paylaştı. Dün 100 milyar dolar değerlemeye ulaşan sonrasında ise hisse değeri düşen  Coinbase'in kuruluş ve yükseliş hikayesinin yanı sıra kripto para ekosistemindeki fırsatları Coinbase kurucu ortaklarının perspektifinden inceleyelim.

Brian Armstrong'un ekonomik özgürlük vizyonu 

Brian Armstrong'un Coinbase hikayesi ise Fred Ehrsam'dan çok daha önce başladı. Armstrong, paylaştığı tweet akışında kripto para dünyasına girişini şöyle anlatıyor:

Halka açık bir şirket haline geldiğimiz bugün, Coinbase için büyük bir gün. Ama aynı zamanda kripto için de büyük bir gün. Bunların hepsi, 12 yıl önce, Satoshi Nakamoto'nun küresel bir hareketi ateşleyen aldatıcı derecede basit 9 sayfalık bir Bitcoin teknik raporu ile başladı. coinbase için büyük bir gün halka açık bir şirket haline geldikçe. Ama aynı zamanda kripto için de büyük. Bunların hepsi, 12 yıl önce, Satoshi Nakamoto'nun küresel bir hareketi ateşleyen aldatıcı derecede basit 9 sayfalık bir Bitcoin teknik raporu ile başladı. 

Coinbase'in yolculuğu ise 2010 yılının Şükran Günü'nde evdeyken okuduğum Satoshi raporuyla başladı. Raporu okurken anladım ki; kripto, herkes için ekonomik özgürlüğün gerçekleşmesini sağlayacak bir güce sahipti. 

Daha fazla ekonomik özgürlük yaratmanın zamanımızın en büyük meta sorunlarından biri olduğuna inandığım için bu beni harekete geçirdi. Kripto paranın, aşağı yönlü olmak üzere toplumda pek çok olumlu etkisi mevcut.

Bitbank dönemi

Coinbase'in kuruluş aşamasında bir süreliğine "Bitbank" ismiyle ilerlediğini söyleyen Armstrong, "bank" ibaresiyle ilgili yasal yönetmelikler edeniyle, isminin değiştirildiğini açıkladı. Girişimin ismi değişse de vizyonu ilk günden beri değişmemişti: " Dünyada ekonomik özgürlüğü yaygınlaştırmak." 

Armstrong, Bitcoin teknik raporunu okuduktan sonra, akşamları ve haftasonları Coinbase prototipini geliştirmeye başladı. Silikon Vadisi'nde düzenlenen bitcoin buluşmalarına katılan Armstrong, o dönemde Y Combinator'a kabul edildi. Kısa bir süre içinde Airbnb'deki işini bırakarak tüm zamanının Coinbase'e ayırmaya karar verdi. 

Coinbase'e Y Combinator desteği 

Başarılı girişimci, o dönemde etrafındakilerin Coinbase'in kötü bir fikir olduğunu söylediğini aktarıyor. Armstrong'un yazdıklarına göre;  teknoloji sektöründeki arkadaşları Coinbase'i anlamakta güçlük çekiyor ya da bunun bir dolandırıcılık/dalavere olduğunu düşünüyordu. Bu yorumların kendisini sorgulamasına yol açtığını söyleyen Armstrong, o dönemde bu konuyla ilgilenmenin delilik olduğunu düşünmeye başladı.

Bu süreçte kendisine önderlik eden Paul Graham, Sam Altman, Gary Tan ve Y Combinator'a, kendisine şans verdiği ve rehberlik ettiği için teşekkür etti. Y Combinator'ın 150 bin dolarlık çekinin, kendisine olan inancını tazelediğini belirten Armstrong, bu sayede işini bırakıp bir şirket kurmaya cesaret edebildiğini belirtti. 

Armstrong; Paul Graham'ın kendisini sunuma nasıl hazırladığını gösteren 2012 yılına ait bir videoyu da takipçileriyle paylaştı. Bu arada o yıl, Y Combinator'ın Demo Day'ine katılan yatırımcılar arasında o Next Ventures kurucu ortağı Bültent Tekmen de yer almaktaydı. 

Dr. E. Bora Uygun, Y Combinator Demo Day'inde Bülent Tekmen'den yatırım tavsiyesi istediğinde; Tekmen, Coinbase'e de yatırım yapmasını önerdi. Bora Uygun, o dönemde Bülent Tekmen'i dinlemediği için şu an pişman olmuş olabilir. 

Fred Ehrsam Coinbase'e katılıyor

Armstrong'un hikayesine dönecek olursak; Y Cominator yatırımı sonrasında kendini dengeleyebilecek bir kurucu ortak arayışına başladı. 50 kurucu ortak adayı ile görüşen Armstrong, Reddit'te tanıştığı Fred Ehrsam ile ilerlemeye karar verdi. 

Birlikte SoMA bölgesinde küçük bir loft tutan ikili, kısa sürede ofise sığmamaya başladı. Armstrong, personelin, çamaşır odasında, banyoda koridorda çalıştığını, bazılarının ise çatıya kamp kurduğunu belirtiyor. 

Coinbase'in büyüme yolculuğu 

Fred Ehrsam, 2012'de Brian Amstrong ile Coinbase'i kurduklarında Bitcoin'i 6 dolar değerinde olduğunu ve sadece internetteki birkaç meraklı kişi tarafından bilindiğini hatırlattı.

O dönemler Bitcoin'in "çılgın bir fikir" olarak görüldüğünü, Coibase'in ise tek amacının kripto para kullanımını kolaylaştırmak olduğunu söyledi. Başlangıç sürecinde Coinbase'in 2 odalı bir apartman dairesini başka bir şirketle paylaştığını açıkladı. Fred Ehrsam o dönemi şu cümleler ile aktarıyor: 

Geleneksel olmaktan çok uzaktaydık. İlk işe aldığımız kişiyi belirlerken, bir Google yöneticisi yerine akıllı, fanatik bir oduncu seçtik. 

Armstrong ise o dönemi şöyle aktarıyor: 

Saatler uzundu ve iş zordu (çalışanların ofiste yemek yemesi ve uyuması alışılmadık bir durum değildi), ama hepimiz ortak bir misyona bağlı olduğumuz için bu işin çalışmasını sağladık. Çalışanların birçoğu, ben de dahil olmak üzere maaşlarının bir kısmını Bitcoin olarak almayı tercih etti.

Şirket kültürümüz eşsiz bir karışımdan oluşmaktaydı. Erken aşama cypherpunk'larla özdeşleşmiştik, ancak aynı zamanda yasal olarak düzenlenmiş bir finansal hizmetler şirketi olmak için gereken işleri yapmaya da istekliydik. Tek bir günde bankalarla toplatı yapmaktan anarşistlere dönüşecektik. Ancak bu uçurumu kapatmalı ve iki dili de konuşmalıydık.

Armstrong, bu yaklaşım kapsamında Dan Romero'nun ABD dışında bir banka ile ilişki kurabilmek adına yalnızca bir pasaport ve bir bavul ile Birleşik Krallık ve Avrupa bilrliğindeki bankalar ve yasa koyucularla aylar süren görüşmeler yürürttüğünü açıkladı. Dan Romero'nun yaptığı çalışmalar Avrupa'da Coinbase'in gelişmesini sağladı. 

Coinbase'in zor zamanları ve ICO balonu

Armstrong ve Ehrsam, paylaştığı tweet akışında Coinbase'in zor zamanlar yaşadığını da aktardı. 2014 ve 2017 yılları arasında kripto para pazarının durgunlaştığı 3 yıl boyunca; çalışanların 3'te 1'inin şirketi terk ettiğini açıkladı. 

Bu zor zamanlara rağmen, kripto dünyasının gelişmeye devam ettiğini vurgulayan Ehrsam, özellikle kripto native uygulamalarının mümkün olduğunu gösteren ethereum'un yepyeni olasılıkların kapılarını araladığını not düştü. 

Armstrong ise 2017- 2018 yılları arasında gerçekleşen ICO balonu döneminin şirket için zorlu bir süreci beraberinde getirdiğini aktardı. İşlem hacminin daha önce hiç görmedikleri bir şekilde yükseldiği bu dönemde Coinbase, tek gecede ortalama işlem hacmini 10 katına çıkardı. Armstrong o dönemi şu cümlelerle anlattı: 

Bu, şirket ve çalışanlarımız için zor bir dönemdi. Site güvenilirliği veya müşteri desteği söz konusu olduğunda müşterilerimizin beklentilerini karşılayamıyorduk. Daha iyisini yapmamız gerektiğini biliyorduk. Çalışanlar, haftada 100 saat çalışarak ofiste uyumaya geri döndüler.

Ancak bunu aştık ve bu durum, şirketi ve platformumuzu güçlendirdi. Zayıf yönlerimizi keşfettik ve sonraki yılı deneyimli bir yönetici ekibini işe alarak ve tüm sistemlerimizi yeniden tasarlayarak geçirdik. İşler düzeldi, ancak biz büyümeye devam ettikçe iş asla bitmedi. 

Ehrsam'ın aktardıklarına göre bu dönemde sonra kripto pazarının büyümesiyle Coinbase basit bir kripto cüzdanından kripto ekonomisini desteklemek için bireysel ve kurumsal ürünlere dönüştü. Reddit'te tanışan 2 kişinin başlattığı girişim, binden fazla çalışana sahip bir şirket haline geldi. 

10 yılın sonunda kriptonun interneti ve parayı hızlıca yeniden tanımlayan, büyüyen bir ekosistem, finansal bir sistem haline geldiğini belirten Ehrsam, sözlerini şöyle devam ettirdi: 

Ekosisteme akan girişimci miktarı ve kalitesi, merkezi altyapıdan (aracı kurumlar, borsalar, menkul kıymetleri muhafaza eden kuruluşlar), kripto-yerel finansal araçlara (DeFi) ve dijital medyaya (NFT) sahip olmanın ve kullanmanın yeni yollarına kadar her şeyi ele alarak her gün bizleri hayrete düşürüyor. 

Günümüzde Harvard, Stanford, MIT ve Duke Üniversitesi gibi önde gelen eğitim kuruluşlarının yüksek katılım oranlarına sahip kripto dersleri açtığını belirten Ehrsam, bu akademik kuruluşların bir çoğunun da kripto para enstitüleri kurduğunu açıkladı. 

Bununla beraber Ehrsam, bankalar, varlık yöneticileri, fintech şirketleri ve finans dışı hizmetler sağlayan şirketler dahil olmak üzere pek çok kurumun kripto parayı benimsediğini vurguladı.  

Armstorng ise kripto ekonomisinin bundan 9 yıl önce Coinbase'in yayına alındığı dönem ile aynı olmadığını, bundan 9 yıl sonra da şu anki ekosistem gibi olmayacağını belirtti:

Geleceği tahmin etmenin en iyi yolunun onu yaratmak olduğuna dair bir söz vardır. Umarım  kripto alanında yaklaşmakta olan geleceğin  biraz daha erken gerçekleşmesine yardımcı olmuşuzdur. Geleceğe baktığımızda, şirket olarak yapmak istediğimizin sadece küçük bir kısmını başardık.

Kripto para piyasasınının geleceğinden bahseden Ehrsam ise sözlerini tamamlarken Satoshi Nakamoto'ya teşekkür etti: 

Bitcoin şu anda 63 bin dolar değerinde. Kripto varlıklar ise kümülatif olarak yaklaşık 2 trilyon değerinde.  Üstelik kripto daha yeni başlıyor. Önümüzdeki on yılların en önemli teknolojisinin yaklaşık %1'inin içindeyiz. Kripto, dünyanın koordine ettiği iki temel yolu; para ve bilgiyi yeniden tanımlayacak.

Toplumu daha iyi hale getirecek olan bu yolculuğun küçük bir parçası olmaktan onur duyuyorum. Bu verimli ve kritik öneme sahip sınırı keşfeden tüm kripto para üreticileri selamlıyorum. Hep birlikte yarattığımız şeyi görmek için sabırsızlanıyorum.

Kim olursan ol, Teşekkürler Satoshi

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.