"Seçtiğim bölümün bana farklı bakış açıları kazandıracağına inanıyordum. O yüzden isteyerek girdim bu bölüme. Cinsiyet üzerinden bir ayrımcılık yaşamadım. Zaten hem hocalarım hem de arkadaşlarım bölüm gereği de ayrımcılığa karşıydık" bu sözler Boğaziçi Sosyoloji mezunu BenzinLitre Kurucu Ortağı ve CMO'su Berin Yıldırım ait.
Çalışma hayatına Boyner'de başladığını belirten Yıldırım, kurumsal hayatta da cinsiyet ayrımcılığı ile pek fazla karşılaşmadığını anlatıyor ve ekliyor: "Ama BenzinLitre ile beraber erkek çalışan oranı fazla olan akaryakıt sektörüne girince kadınlar açısından iş hayatının zorlukları olabileceğini gördüm." Girişimci, istasyon ziyaretlerinde dezavantaj olabilecek ayrımcılık yapılabilinecek durumları bilgi seviyesi ile avantaja çevirmenin önemini anladığını söylüyor.
BenzinLitre ile beraber akaryakıt sektörü gibi erkek egemen bir sektörde çalıştığını belirten Berin Yıldırım sözlerine şöyle devam ediyor: "Akaryakıt ve otomotiv hakkında standart bilgi seviyesinden fazla bilgi sahibi olmanın, bazen oto-sanayiye gitmek zorunda kalmanın insanlarda şaşkınlık uyandırdığını görüyorum. Kadınların akaryakıt otomotiv konusunda bilgisinin az olabileceği önyargısı bilgi sahibi olunca bu durumu pozitife çevirmemi sağlıyor."
"Yatırımcıların kadınlara pozitif bir önyargısı var"
Berrin Yıldırım, kadın girişimci sayısı nispeten az olduğu için kadınlara karşı yatırımcı tarafında da pozitif bir önyargı olduğunu düşündüğünü söylüyor. Ona göre her yönüyle aynı olan bir projeyi biri kadın diğeri erkek iki farklı girişimci sunsa, kadının olumlu olma ihtimali daha yüksek oluyor. Sadece kadın girişimcileri destekleyen yatırımcı platformları da var olduğunu sözlerine ekliyor. Bu önyargı pozitif de olsa yine ortada bir ayrımcılık olduğunu söyleyen girişimci sözlerine şöyle devam ediyor:
"Türkiye geneline bakıldığında, kadınların erkeklere oranla daha az yönetimde söz sahibi olması ve maaş olarak daha düşük kaldığı genel geçer bir bilinirlik. Bu algının ve kadının iş hayatında yerinin son yıllarda değiştiğini düşünüyorum, kadınlar daha çok yönetimde söz sahibi olmaya başladı ve yetişmekte olan diğer kadınlara rol model oluyorlar. Bakan olan kadın sayısı bile artırılmaya çalışılıyor bakınca, yetişen genç kadınlara eğitim, girişimci kadınlara çeşitli destekler sağlanıyor."
Umarım yakın gelecekte güçlü iş kadınlarının, girişimci kadınların sayısını daha fazla görüleceğini belirten girişimci, "Teknoloji sektöründe birkaç sene öncesine göre kadın istihdamı artıyor. Yazılımcı ihtiyacı oldukça fazla, kadınların ise bu sektördeki açığı değerlendirip başarılı olabileceklerine inancım tam. BenzinLitre ekibi olarak da teknoloji sektörüne kadınları kazandırmaya çalışıyoruz elimizden geldiğince, yazılım ekibimizde iki kadın stajyer, dijital pazarlama ekibimizde ise üç kadın stajyer var, bildiklerimizi paylaşıyoruz, umarız teknoloji sektörü ve kadın istihdamı için daha faydalı işler de yapacağız" diyerek sözlerine son veriyor.
Sürücülerin en yakın istasyonu, istasyon özelliklerini ve en uygun benzin fiyatlarını harita üzerinde görebildiği platform BenzinLitre, 9 milyon TL değerleme ile ilk yatırımını aldığını da hatırlatalım.
Kadınlar Anlatıyor'un diğer röportajlarına şuradan ulaşabilirsiniz!