Türkiye merkezli GAIA & INFLOW Network 2022 yılında Katar’da gerçekleşecek 22. Dünya Kupası dijital tanıtım faaliyetleri kapsamında düzenlenen Sosyal Medya Yönetimi konkurunu kazandı. Bu kapsamda ajans, 2023 yılına kadar Dünya Kupası’nın Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Körfez bölgesindeki tüm dijital iletişimini yürütmekten sorumlu partner ajansı olacak.
Konkur süreci
Sosyal Medya Yönetimi konkuru, 2011 yılında 2022 Katar Dünya Kupası ev sahibi Katar tarafından kurulan, hazırlık ve altyapı faaliyetlerinden sorumlu Supreme Committee for Delivery & Legacy (SC) tarafından yürütüldü. GAIA & INFLOW Network ortaklığı, uluslararası 13 ajansın arasından sıyrılarak konkuru kazandı.
Böylece GAIA, Dünya Kupası Tanıtım Komitesi ile sözleşme imzaladı. Ajans, Arapça konuşan ülkeler başta olmak üzere aralarında Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Körfez bölgelerinin de bulunduğu toplamda 22 ülkede gerçekleştirilen dijital iletişim ve pazarlama faaliyetlerinden sorumlu oldu.
GAIA ve INFLOW Network'ün faaliyetleri
Bilmeyenler için GAIA & INFLOW Network'ten biraz bahsetmekte fayda var. Dijital reklam ajansı GAIA’nın en güçlü yönlerinden biri küresel iletişim tecrübesi Uzakdoğu’dan Amerika’ya, Kuzey Avrupa’dan Ortadoğu’ya kadar onlarca farklı ülkede farklı içerikler geliştiren ajansın, ajansın aktif olarak hizmet verdiği markalar arasında; Türk Hava Yolları, Qatar Airways, DeFacto, Galderma, Greyder, IGA, Trendyol, Martı Scooter, Sabancı Holding ve Rixos Hotels yer alıyor.
INFLOW Network ise Influencer ve markaların içinde bulunduğu tüm paydaşları bir araya getiren bağımsız bir platform. Şirket şimdiye kadar Türkiye, Katar, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İtalya ve İsviçre’de düzenlediği etkinlikler ve marka aktivasyonları ile toplamda iki binden fazla Influencer’ı onlarca marka ve binlerce sektör profesyoneliyle bir araya getirdi
GAIA ve INFLOW Network hangi alanlarda çalışma yürütecek?
GAIA, Dünya Kupası’na uzanan süreçte organizasyondan sorumlu komiteye tüm içerik süreçleri, yaratıcı entegrasyon, Influencer pazarlama faaliyetleri, dijital reklamlar, sürdürülebilir paydaş iletişimi gibi birçok alanda destek verecek. Ajans, bununla birlikte komite içerisinde tam zamanlı bir çalışma ekibi de oluşturdu.
Komite için GAIA & INFLOW Network ortaklığı ile gerçekleşen bu iş birliği, Katar’ın ulusal kalkınma hedeflerine ulaşma yolunda verdiği önemli kararlardan birini oluşturuyor.
Bu noktada GAIA’nın uluslararası platformlardaki gücünün komite için güçlü bir referans olarak konumlandığını söyleyebiliriz.
GAIA Dünya Kupası’nda dünya devleriyle aynı ağı paylaşıyor
GAIA & INFLOW Network, İngilizce, Çince ve İspanyolca dillerinde iletişimden sorumlu olan global ajansların gerçekleştirmekle yükümlü oldukları faaliyetlerin, toplam 22 pazardaki ana sorumlusu olarak öne çıkıyor. Ajans, bu yeni proje ile spor ve futbol endüstrilerinde dünyanın en iyi ajanslarıyla aynı ağı paylaşmış oluyor.
Tanıtım faaliyetleri kapsamında GAIA, diğer resmi ajanslar birlikte hareket ederek bu organizasyonun global gücünü pekiştirirken, tüm dünyada sürdürülebilir tanıtım faaliyetleri yürütmekten sorumlu olacak.
GAIA CEO’su Afşın Avcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bizim için olduğu kadar Türkiye için de bir o kadar önemli olan bu zaferin arkasında güçlü ve dinamik bir dijital vizyon var. Ajans olarak 2022 Katar Dünya Kupası sürecince organizasyon komitesini temsil ettiğimiz kadar ülkemizi de temsil etmenin gururu ve mutluluğu içindeyiz. Bu uluslararası organizasyonun bir parçası olarak ajans kabiliyetimizi ve yaratıcı gücümüzü tüm dünyayla paylaşıyoruz.”
Afşın Avcı ile konuşma fırsatını yakalamışken, Türkiye'deki dijital ajansların global pazardaki konumu ve gig ekonomisindeki yeri dahil olmak üzere gündemde olan konular hakkında yorumlarını da aldık.
Türkiye Çağrı Merkezi sektöründe pek çok ülkeye iş gücü anlamında destek oluyor. İlerleyen dönemde sosyal medya ve dijital pazarlama hizmetlerinin yurt dışında benzer şekilde konumlanabilir. Afşın Avcı konu hakkındaki görüşlerini şöyle aktardı:
Sosyal medyanın merkezinde içerik yer aldığı için ve bu subjektif bir konu olduğu için ölçeklenmesi çok daha zor. Yani bir altyapı kurup hızlı şekilde bu altyapıyı 10 ülkedeki reklamverenlere kullandırmak sosyal medya için mümkün olmaz. Fakat yavaş da olsa, bu hizmetlerin yurtdışında daha çok yayılacağını söyleyebiliriz. Özellikle kur avantajı ve ihracat kolaylığı bunu biraz daha hızlandıracaktır.
Türkiye'deki sosyal medya ve dijital pazarlama ajanslarının, global gig ekonomisindekini yerini değerlendiren Avcı, fiyatlama açısından rekabette avantaj kazanma durumunu şu cümlelerle açıkladı: "Mevcut yerimiz, yeterince güçlü değil. Bunun en önemli sebeplerinden biri sektördeki yabancı dil hakimiyetinin yeterince güçlü olmaması. Global markalar iletişim konusunda sorunsuz ve verimli bir iletişim bekliyorlar. Yani özele İngilizce’yi anlamak değil gerçekten çok iyi konuşmak gerekiyor. Fiyatlama açısından ise kesinlikle avantajımız var. Bu durum Türkiye’deki ajanslara ciddi bir rekabet avantajı sunuyor."
Fiyat avantajının ötesinde Türkiye'den çıkan yaratıcı fikirlerin, global pazardaki rekabet gücü ise dikkate alınması gereken bir diğer konu. Avcı, bu konuda rekabet gücümüzün yüksek olduğunu dile getiriyor: "Fikir üretimi ve yaratıcılık konusunda rekabet gücümüz çok yüksek. Özellikle birden fazla kanalın kullandığı, biraz daha karmaşık iletişim ve pazarlama vakalarında pratik çözümlerimiz ve esnekliğimiz gerçekten avantaj sağlıyor."
Avcı, yerel sosyal medya ve dijital pazarlama ajanslarının, global müşterileri portföyüne eklemek için izlemesi gereken adımları, ajansın bu alandaki deneyimleriyle harmanlayarak aktardı:
İngilizce olarak kendini çok iyi ve rahat ifade edebilen bir ekip bunun olmazsa olmazı. Bu önkoşul sağlanmadığında fiyat ya da iyi fikir işe yaramıyor. Bu koşulu sağladıktan sonra da müşterinin bulunduğu pazar dinamiklerini çok iyi anlamak gerekli.
Bazı pazarlarda, Türkiye’de çok basit ve primitif olarak yorumladığımız bazı hizmetlerin çok önemli olduğunu fark ettik mesela. Başka bir örnekte de, fiyat tekliflerinin çok detaylı olması ve neyi kapsayıp kapsamadığının çok detaylı şekilde belirtilmesi gerekliliği karşımıza çıktı. Türkiye pazarında bir marka ile çalışmaya başladığımızda genellikle elimizden gelen her türlü desteği vermemiz bekleniyor, nitekim bizim iş kültürümüz de bu yönde.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap