BIO Startup Day'de sunum yapan 12 girişim

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü ReDis Innovation'ın üstlendiği BIO Startup Program'ın beşincisinin Demo Day'i bugün online olarak gerçekleşti.
BIO Startup Day'de sunum yapan 12 girişim

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü ReDis Innovation'ın üstlendiği BIO Startup Program'ın beşincisinin Demo Day'i bugün online olarak gerçekleşti. 12 girişimin sunum yaptığı etkinlikte, 5 girişim de alanında yetkin jüri üyeleri tarafından haziran ayında yapılacak dünyanın en büyük biyoteknoloji organizasyonu BIO Digital Convention'a katılmak üzere seçildi. 

Seçilen girişimler Oruba, Virasoft, Funktor, GlaucoT ve Glakolens oldu. 

BIO Startup Day'de, sırasıyla sunum yapan girişimlere göz atalım: 

Oruba:

Oruba, alt idrar yolu semptomları (LUTS) için önemli ön tanı verileri üreterek, idrar akış hızını ve mesane çıkış durumunu ölçen ve kendi kendine çalışan üroflowmetre Oruflow'u üreten bir tıbbi cihaz firması. Oruba için bilgisayar, elektronik, makine ve biyomedikal mühendisliği, fizik, endüstriyel tasarım, üroloji ve acil durum uzmanı gibi disiplinler arası bir ekibe sahip, teknoloji odaklı bir girişim diyebiliriz. Oruflow, üroloji alanında, dünyada yeni bir trend olan ve ön sağlık taraması testlerini klinik dışına taşımayı amaçlayan yenilikçi ARGE çalışmalarının devamı olarak geliştirildi. Küresel bir tıbbi teknoloji şirketi olma yolunda Oruba çalışmalarına hızla devam ediyor. Şirket, FDA onayı da aldı.

Portmera:

Portmera, Endüstri 4.0 hedefleri doğrultusunda ilaç üretim süreçlerinin otomasyon özelliklerini artırmaya yönelik tahribatsız, online NIR ve Raman spektroskopi tabanlı kimyasal analiz ve ölçüm teknolojileri geliştirmektedir. Portmera’da bu teknolojiler üretim bandına entegre edilebilen "gerçek zamanlı ölçüm sistemleri" olarak geliştirilmesinin yanında sahte ilaç denetlemeleri gibi yerinde uygulamalar için "portatif analiz sistemleri" olarak da geliştiriliyor. Portmera, Ağustos 2017'de TÜBİTAK'tan alınan hibe ile kurulmuş bir başlangıç teknoloji şirketi. New York'taki Long Island High Tech Incubator'da (LIHTI, Stony Brook Üniversitesi) bir ofisi ile Teknopark İstanbul merkezli olarak faaliyet gösteriyor.

Virasoft:

Virasoft, Türkiye’de insan sağlığına dönük Ar-Ge yapan girişim. Geliştirdiği dijital patoloji ürünü ViraPath ve telepatoloji ürünü TelePath ile birçok patolojik hastalığın tanı ve teşhisini daha verimli hale getirebiliyor. Şirket, geliştirdiği dijital patoloji ürünü ViraPath ve telepatoloji ürünü TelePath ile birçok patolojik hastalığın tanı ve teşhisini daha verimli hale getirebiliyor. Aynı zamanda bireysel hataların önüne geçerek hastalara daha doğru tedavi yöntemleri sunulmasını da sağlayan bu ürünler, biyopsi yaparken geçirilen süreyi de azaltarak iş akışlarını kolaylaştırıyor.

Funktor (Carnap):

Funktor, metin tabanlı verileri kolayca analiz edilebilir hale getirme misyonuyla hareket ediyor. Doğal dil verilerini yapılandırılmış bilgiye dönüştürmek için yeni bir veri yapılandırma modeli geliştirdi. Funktor'un ürünü Carnap, öncelikli olarak, tıp ve yaşam bilimleri alanındaki bilgilerin işlenmesini hedefliyor. Araştırma ve keşif platformu Carnap, yaşam bilimleri bilgilerini işliyor ve bilimsel makalelerin içeriğine erişmeyi sağlamak için tıbbi varlıklar arasındaki anlamsal etkileşimleri çıkarıyor.

Meinox:

Akıllı ilaçlar geliştiren ve üreten Meinox İlaç Teknolojileri, çeşitli kanser ve maligniteler için çalışıyor. MEINOX İlaç Teknolojileri, özellikle onkojenik MEINOX ailesinin MEIS, PBX, TGIF2 proteinleri ve bunların ko-faktör HOXA9'una karşı birinci sınıf, seçici küçük molekül inhibitörlerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çeşitli kanserlerin büyümesini engelleyen küçük moleküllü ilaç benzeri MEIS inhibitörlerinin geliştiricisi.

Glakolens:

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde geliştirilen biyosensör teknolojisinin pazara transferi için kurulan GlakoLens, teknolojiyi kontak lens ile bütünleştiren tasarımıyla açık-açılı glokomun en büyük sebebi olan göz içi tansiyonunun seyri ve kontrolünü sağlamak için üretildi. GlakoLens, sensörlerin kontakt lenslerle tümleştirilmesi ve yapının temassız olarak bir elektronik okuyucu ile ölçülmesine dayanıyor. Bu teknoloji, glokom hastalığını çok yüksek bir hassasiyetle tespit edilebilmeyi ve hastaneye gitmeye gerek duymadan hastalığın seyrinin izlenerek kontrol altında tutulmasını sağlayabiliyor.

Araltek

Araltek, kardiyovasküler cerrahi ve girişimsel kardiyolojik uygulamalar olmak üzere tıbbi cihazların geliştirilmesi ve tasarımı konusunda faaliyet gösteriyor. Akut solunum yetmezliği için Mini ECMO kalp cihazını üretiyor. Durumu ağırlaşmış hastalara yönelik, toplar damardan kanı alıp oksijenlendirip kana geri verme, dolaşım destek sistemleri Sentrfugal pompa sistemleri geliştiriliyor.

Pacem Medikal Teknoloji:

Pacem Medikal Teknoloji olarak TÜBİTAK destekli gerçekleştirdiği projeleri ile plazma teknoloji alanında ürünler geliştiriyor. Plazma içerdiği moleküller sayesinde antimikrobiyal özelliğe sahip olmasından dolayı dezenfeksiyondan kanser çalışmalarına kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor. Pacem'in poliplasma, plazma kaynağı, santrifüj, çalkalayıcı, materyal karakterizasyon, soğutmalı inkübator, biocollector electrospinning, soğutmalı çalkalamalı inkübatör ürünleri bulunuyor.

Mikronos:

2019 yılında TÜBİTAK BİGG programı desteği ile İTÜ Teknokent’te kurulan Mikronos Biyomedikal Mühendislik ve Danıșmanlık firması, teknolojik doğrulaması 2015 yılında Tübitak 1003 proje desteği alınarak tamamlanan hemostatik fonksiyonu hızla değerlendiren, düșük maliyetli, yatak bașı global pıhtılașma analiz sistemi µTEM’in son kullanıcıya yönelik versiyonun geliștirilmesi üzerine çalıșmaktadır. Günümüzde kullanılmakta olan pıhtılaşma ölçüm cihazları, yüksek test maliyetleri ve uzman personel gereksinimleri sebebi ile sağlık kuruluş ve çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz olduğundan, bu testlerin yapılmamasından veya yapılıyorsa da sonucu alana dek kaybedilen zamandan dolayı kanamalı hastalar için risk artıyor. Mikronos'un çözümü, kanın pıhtılaşma bozukluklarını tespit ediyor.

LumiLabs:

LumiLabs, 2013 yılında kamu Ar-Ge fonları ve melek yatırımı yoluyla devlet desteği ile kurulan Ar-Ge odaklı bir şirket. Moleküler modelleme, sentezleme ve analiz ile yeni nesil hemostatik tıbbi cihaz geliştiriyor. Lumilabs, şirketi teknolojik gelişim için bir eritme potası olarak konumlandırıyor. Analitik ve Sentez Kimyası, Bilgisayar Destekli Moleküler Modelleme, Hematoloji, Malzeme Bilimi, Mikrobiyoloji, Moleküler Biyoloji, Yapısal Biyoloji, Travmatoloji ve Biyomedikal Mühendisliği alanlarından oluşuyor. 

YOLMED:

Cerrahi operasyon sırasındaki komplikasyon ve yanlış müdahale hatalarını gidermek için tıp eğitiminde kullanılabilecek sanal gerçeklik tabanlı (VR) simülasyon sistemi geliştiriyor. Sağlık profesyonelleri ve tüketiciler için 3 Boyutlu Yazıcı ve Artırılmış Gerçeklik ile yenilikçi ilaç ve takviye ürünlerinin etki mekanizmalarını görselleştiren interaktif içerikler geliştiriyor. İlaç ve OTC tanıtımındaki zorlukları çözmeyi hedefliyor.  

GlaucoT:

İlaçsız ve invasif olmayan tekniklerle nöroprotektif glokom tedavisi geliştiriyor. Göz tansiyonu için çözümler üretiyor. Ameliyatsız ve ilaçsız bir şekilde glokom yüzünden oluşan körlüğü ortadan kaldırmayı hedefliyor. Göz küresi etrafına uygulanan vakum ile optik sinir üzerindeki mekanik hasarları azaltıyor ve titreşen bir ışıkla oküler kan akışı artırabiliyor. Hasta evde tercih ettiği saatte GlaucoT'u kullanabiliyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.