Çarpık dişleri düzeltmenin tek yolu, uzun süreli çıkmayan diş teli... Türkiye özelinde her yıl diş tedavisine 6,5 milyar lira harcanıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)'lü dört girişimci Efe Turhan, Ferit Güler, Aydın Dikkulak ve Seyyid Bucak tarafından kurulan Orthero, bu acı veren ve pahalı tedavi yöntemine teknolojik bir çözüm getirdi.
Girişim, yapay zeka tabanlı yazılım üç boyutlu yazıcıda kişiye özel olarak şeffaf aparey (diş aparatları) üretiyor. Bu da dişlerdeki çapraşıklık, diş aralığı gibi problemleri metal diş tellere ihtiyaç kalmadan tedavi ediyor. Orthero apareyleri kolayca takıp çıkartılabildiği için dışarıdan bakıldığında hastanın ortodontik tedavi olduğu fark edilmiyor ve bu tedavi, metal diş tellerine kıyasla hastaların koltukta kalma süresini yüzde 40 azaltıyor.
Dental sektör, kişiye özgü üretimin en fazla yapıldığı alanlardan biri... Kurucu ortaklar arasında yer alan Efe Turhan'ın geliştirdiği yazılım, sektördeki imalat yöntemlerini tamamen değiştirdi. Bu alanda çalışan ilk yerli şirket Orthero'ya toplamda üç turda 19 yatırımcıdan 2 buçuk milyon dolarlık yatırım getirdi.
Bu sene beş ülkeye daha açılacaklar
Şirket, Şubat 2021 sonu itibarıyla toplamda 2500'e yakın hekim ile 33 bin hastaya hizmet veriyor. Bu vakalarda yüzde 98 başarı sağladı. Şu an Polonya, Ukrayna, Çekya, Slovakya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Kosova, Azerbeycan, Filipinler, Cezayir'e ihracat yapıyor. Orthero'nun hedefi yıl sonuna kadar EMEA bölgesinde yer alan 5 ülkeye açılmak.
2012'de önce beş diş hekimiyle işe başlayan Orthero, geliştirdikleri çözümün işe yaradığını anlayınca işi sürdürme kararı aldı. 2014'te Türkiye'nin ilk dijital ortodonti yazılımını hayata geçirdi. 2016’nın son aylarında şirketin ortaklık yapısını değişti. Şirketin kurucu ortaklarından Efe Turhan, "Dört kurucu ortağız. Dördümüz de İTÜ mezunu mühendisleriz. Yazılım, üretim ve finans konusunda uzmanlaştık. Bu yüzden işimizin temelinde öncelikle mühendislik var. İşin arka tarafında ileri imalat teknolojileri ve ileri yazılım bulunuyor. Bilgisayarda dizayn, bilgisayarda imalat yapıyoruz. Dijital bir fabrika gibi çalışıyoruz. El değmeden üretim yapıyoruz" diye konuştu. Bu yüzden yaptığımız işe mühendis gözüyle bakabildik. Odak noktamızı Geçmişte diş tedavisinde kullanılan ürünler ve tedavi sürecinin yavaş ve maliyetli olması üzerine çevirdik. Yaptığımız yazılım sayesinde tüm analizin bilgisayar başında planlandığı bir süreç başlattık" diyerek şirketin konumlandığı yeri özetliyor.
Turhan özellikle şu konunun altını çiziyor: "Şeffaf apareyler ile ortodonti tedavisi 20 yıldır uygulanan bir tedavi yöntemi. Bir hasta, metal diş teli kullanmadan, şeffaf plaklar ile ortodonti tedavisi olmak istiyorsa, bir diş hekimi veya ortodontiste gitmeli."
Şirketin çalışma modeli nasıl işlediğini ise şöyle anlatıyor: "Önce anlaşmalı oldukları diş hekimlerinden gelen diş kalıpları taranarak dijital ortama aktarılıyor. Sonra hastanın dişlerinin üç boyutlu modeli oluşturuluyor. Bu simülasyon hekimlerin onayına sunuluyor. Hekimin onayının ardından, hastanın dişleri kaç adımda düzelecekse, dişleri düzeltecek şeffaf plakları kişiye özgü bir şekilde imal ediyoruz. Hasta her bir plağı 2 hafta gibi bir sürede kullanıyor ve bir sonraki plağa geçiyor."
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap