Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişte öne çıkan ve ekonomik gelişmeyi belirleyen temel faktörlerden biri girişimcilik... Bir ülkenin kalkınması ve gelişmesi için ekonomik değer yaratacak, büyümeye ivme kazandıracak hızla değişen koşullara uyum sağlayabilme dinamizmine sahip girişimciler yaratabilmesi son derece önemli. İş dünyasının melek yatırımı, alternatif bir yatırım aracı olarak görmesi katma değeri yüksek sonuçlar ortaya koyuyor. Tam da bu noktada Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), EGİAD Melekleri Yatırım Ağı’yla girişimcilere köprü görevini üstlenerek girişimcilere destek oluyor.
Yatırım miktarı 7,5 milyon lira...
İzmir ve Ege Bölgesinin ilk melek yatırımcı ağı olarak "EGİAD Melekleri Bireysel Katılım Yatırımcısı Ağı" resmi adı ile akredite edildi. EGİAD Melekleri İcra Kurulu Başkanı Frederic Pagy, "İnternet girişimleri hızlı büyüme ve ölçeklenme potansiyeline sahip oldukları için melek yatırımcıların ilgisini çekiyor" diyerek neden teknoloji girişimlerine yatırım yaptıklarını anlatıyor.
2015'te kurulan ağ, toplamda 7,5 milyon lira yatırım gerçekleştirdi. Yatırım yaptığı şirketler arasında Kolay İK, TemizlikYolda, Dekopasaj, Tutumlu Anne, Fazla Gıda, Forfarming, Neonappo, Nebyan Doğal, Goodsted, Var Online, Albert Health, Twin, Art Labs, Düğünbuketi bulunuyor. Oyun, akıllı tarım teknolojileri, akıllı kentler, SaaS, uzaktan eğitim / yönetim araçları teknolojileri, sağlık ve bu teknolojileri destekleyen yapay zeka ve dijital dönüşüm uygulamaları yatırım yapıyor.
Pagy, ekosistemde tohum aşamasında girişimlere ilginin arttığını söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Özellikle bu girişimler geçtiğimiz seneye göre biraz daha fazla ilgi görebilir. Yine de riskin görece daha az olması sebebi ile teknolojisini kanıtlamış (POC), fatura kesmeye başlamış, tohum yatırımını almış ve bunu başarı ile kullanmış girişimler melek yatırımcılar tarafından dikkatleri çekecek." İlk etapta girişimde yer alan ekibin yetkinlikleri, işe hakimiyet ve fikrin ölçeklenebilirliğini ön plana çıktığını anlatan Frederic Pagy, salgın nedeniyle özellikle sürdürülebilirliğin ve pandemi sürecine adaptasyonun diğer kriterlere eklendiğini söylüyor ve ekliyor: "Girişimciler açısından ise yatırımcısı ile birlikte çalışabilir, mentorluğa açık, iletişimi kuvvetli olması önemli."
İş modeli, pazar potansiyeli...
Frederic Pagy, girişimcilerin onlara nasıl ulaşması gerektiği konusunu ise şöyle açıklıyor: "Girişimciler öncelikle web sitemizden ya da yatırımcılarımız aracılığı ile bizlere ulaşmaktadır. Onlardan yatırımcı sunumlarının hazır olmasını bekliyoruz. Gelen girişimci sunumlarının ön değerlendirmesi EGİAD Melekleri İcra Kurulu üyeleri tarafından gerçekleşmektedir. Ön değerlendirme sürecinde girişimcilerin inovasyonu, iş modeli, pazar potansiyeli, ölçeklenme potansiyeli, ekip gibi kriterlere dikkat ediliyor. Ön değerlendirme sonucunun olumlu olması durumunda, EGİAD Melekleri İcra Kurulu girişimi dinlemek üzere bir araya gelir. Bu aşamada da olumlu olursa bir sonraki yatırımcı buluşması etkinliğimize davet edilir. Yatırımcı – girişimci buluşması etkinliklerimizde sunum gerçekleştiren girişimcilere ilgi duyan yatırımcılarımız ile sürecin devamında "deep dive" toplantıları gerçekleşmektedir. Sonucunda yatırımcılarımız son kararlarını paylaşırlar."
Pagy, bu sene de etkinliklerle girişimciler ile yatırımcıları bir araya getirmeye devam edeceklerini belirtiyor ve sözlerine şöyle son veriyor: "Bu etkinliklİğe ek olarak; TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! Ege’nin ve Dünyanın lise öğrencileri için en üst düzey girişimcilik yarışması olan Diamond Challange Türkiye’nin yerel ortakları olarak devam edeceğiz. EGİAD(Ege Genç İş İnsanları Derneği) üyeleri ile girişimcileri bir araya getirerek, birlikte çalışmalarını sağlamak üzere EGIAD Startup Networking toplantıları düzenlemeyi planlıyoruz. Ayrıca AB Fonu ve IPA projelerimiz ihale süreçlerini tamamlamak üzere, çalışmalarına başlayacağız. Yoğunlaşacağımız sektörelerin başında e-spor ve oyun girişimleri var."