Halka arzı gerçekleşen Oscar Health'e dair tüm detaylar

Oscar Health, ABD'deki sağlık hizmetlerinin geleceği konusundaki siyasi belirsizliğe rağmen yatırımcı güveni işareti olarak, ilk halka arzında 1 milyar dolardan fazla para topladı.
Halka arzı gerçekleşen Oscar Health'e dair tüm detaylar

Oscar Health'in kurucu ortağı Josh ya da Joshua Kushner, aynı zamanda yatırım şirketi Thrive Capital'ın da kurucusu ve yönetici ortağı. Josh Kushner, aslında ABD yönetiminde fazlasıyla tanınan bir isim, zira kendisi ABD eski başkanı Donald Trump'ın damadı ve eski kıdemli danışmanı Jared Kushner'ın kardeşi, aynı zamanda emlak kralı Charles Kushner'ın oğlu. Şimdilerde ise model eşi Karlie Kloss nedeniyle magazin dünyasının da yakından tanıdığı bir isim. 

Oscar Health'in diğer kurucusu ve CEO'su Mario Schlosser da aslında girişim dünyasının oldukça yakından tanıdığı bir isim. Schlosser, 2010'ların başında Brezilya ve Latin Amerika'daki en büyük sosyal oyun geliştiricisi olarak tanımlanan Vostu'nun kurucu ortaklarından. Şirketin diğer kurucuları arasında Daniel Kafie ve Josh Kushner bulunuyor. Yani Kushner ve Schlosser'ın birlikte hayata geçirdiği ilk iş Oscar Health değil. Vostu ise aslında hepimizin hayatına bir noktada dokunmuş bir şirket. Çünkü geliştirdiği oyunlar arasında Topfarm, Café Mania, MegaCity, Mini Fazenda, GolMania, Candy Dash, Magic Valley gibi oyunlar bulunuyor.

Kevin Nazemi, Martin Schlosser ve Josh Kushner

2012'de ise Mario Schlosser, Josh Kushner ve Kevin Nazemi, teknoloji anlayışlarını tüketici odaklı bir sigorta şirketi oluşturmaya yönlendirdi ve Oscar Health hayata geçirildi. Ancak Kevin Nazemi, 2015 yılında şirketle olan bağlarını kopardı.

Oscar'ın amacı, tüketicilerin sağlık sigortası planları ve sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla bağlantı kurmasını kolaylaştırmak diyebiliriz. Platformda, hastaları semptomlarını doğal bir dille yazdıktan sonra uygun doktorlara yönlendiren online bir arama işlevi bulunuyor. Hastalar ayrıca randevu almadan önce doktorları tarayabiliyorlar. Oscar, bir doktorun 25 dakika içinde hasta telefonlarına geri döneceğini garanti ediyor ve ücretsiz arama imkanı sağlıyor. Ayrıca ücretsiz sağlık hizmeti randevusu sunuyor. Kişiselleştirilmiş bir sigorta teklifi oluşturmak için gereken bilgileri toplamak için basit bir online form kullanıyor. 

Şirketin misyonu, bireylerin Affordable Care Act (Obamacare) tarafından oluşturulan sağlık sigortası satın almaları için yeni pazarlardan yararlanmak. New York'ta kurulan Oscar Health, şu anda 8 eyalette, 529 bin müşteriye hizmet veriyor.

Yatırımcıların insurtech girişimlerine olan ilgisi

Son dönemde insurtech girişimleri büyük miktarlı yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Oscar Health'in son yatırım turları da bu durumu kanıtlıyor demek mümkün. Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde tıpkı Oscar Health gibi Hippo Insurance da 150 milyon dolar yatırım almıştı. Bu noktada belki de en önemli kavramlardan biri sigorta sektörü dijitalleşirken poliçelerin de kişiselleştirilmeye başlanmış olması.

Özellikle global bir salgının yaşandığı ve yaşanmaya devam ettiği bu dönemde, insurtech'ler hiç şüphesiz yatırımcıların dikkatini daha fazla çekecektir. Bu konuyla ilgili Webrazzi Insights içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda insurtech alanında yaptığımız analizlere de buradan göz atabilirsiniz.

Uzun zamandır beklenen halka arzını gerçekleştirdi

Tüm bunların yanı sıra Oscar Health, uzun süredir beklenen halka arzını da gerçekleştirdi. 

Oscar Health, ABD'deki sağlık hizmetlerinin geleceği konusundaki siyasi belirsizliğe rağmen yatırımcı güveni işareti olarak, ilk halka arzında 1 milyar dolardan fazla para topladı. Financial Times'ın haberine göre New York merkezli şirket, yaptığı açıklamaya göre hisselerinin her birini 39 dolar olarak fiyatlandırarak yaklaşık 1,4 milyar dolar topladı. Oscar Health, tedavüldeki toplam hisse sayısına bağlı olarak bu fiyatta 7,9 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olacaktı.

Oscar Health, daha önce yaptığı açıklamada, aralığı 36 ila 38 dolara yükseltmeden önce liste hisse fiyatının 32 ila 34 dolar arasında değişmesini beklediğini söylemişti. Coatue Management, Dragoneer Investment Group ve Tiger Global Management, teklifte 375 milyon dolara kadar hisse satın almakla ilgilendiklerini belirtti.

Halka arzdan sonra, Google'ın yatırım kolu Alphabet Holdings, Peter Thiel'in Founder's Fund'ı ve Josh Kushner'ın kendi yatırım şirketi Thrive Capital, Oscar Health'teki önemli köşeleri kapmış olacak. Business Insider'ın haberine göre, bu noktada her yatırımcının ne kadar kar elde edeceğini bilmesek de, her bir ana hissedarın hisselerinin toplam değerini, hisse başına beklenen aralığın orta noktasında fiyatlandırarak hesaplayabilmek mümkün. Ancak bu hesapların en yaklaşık hesaplar olduğunu da belirtelim, zira konuyla ilgili net bir bilgi paylaşılmıyor.

Oscar Health'te kimin, ne kadar payı var?

Oscar Health'in kurucu ortağı olan Kushner, artık şirketin başkan yardımcısı olarak görev yapacak. Kushner'ın şirketi Thrive Capital kısa süre önce iki erken ve geç aşama fon için 2 milyar dolar topladı. Thrive'ın Oscar Health'teki payı ise 32,8 milyon B Sınıfı hisse. Halka arzdan sonra, Thrive'ın hisselerinin şirkette yüzde 76'lık oy kullanma gücüne sahip olacağı belirtiliyor. Bu hisseler ise yaklaşık 1.21 milyar dolar değerinde.

Şirketin CEO'su Mario Schlosser ise 146.514 A Sınıfı hisse ve 7.085 milyon B Sınıfı hisseye sahip. Halka arzdan sonra Schlosser, Oscar'ın oy gücünün yüzde 14,3'ünü kontrol edecek. Schlosser, halka arzın bir parçası olarak 366.000 A Sınıfı hisse satıyor. Bu birleşik hisseler ortalama 267.5 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

Google'ın ana şirketi Alphabet, Oscar Health'in birden fazla yatırım turunda hisse satın alan birkaç yatırımcıdan biri. Şirket en son, Haziran 2020'deki 225 milyon dolarlık tura da katıldı. Alphabet, Oscar'da 24,04 milyon A Sınıfı hisseye sahip, bu hisseler ise yine ortalama 889.5 milyon dolar değerinde.

Oscar Health'te hissesi olan bir diğer şirket de Founders Fund. 2018'de 165 milyon dolarlık bir finansman turuna öncülük eden şirket, geçen aralık ayında da 140 milyon dolarlık yatırım turuna katıldı. 21,6 milyon A Sınıfı hisseye sahip olan Founders Fund'ın bu hisseleri 799.2 milyon dolar değerinde. General Catalyst de Oscar Health'in hisselerinde söz sahibi. Son olarak, Oscar Health'e 225 milyon dolar kazandıran yatırım turuna katılan şirket, 14.46 milyon A Sınıfı hisseye sahip ve bu hisseler 535 milyon dolar değerinde.

Khosla Ventures, Oscar Health'in birden fazla yatırım turunda rol oynayan şirketlerden biri. En son geçtiğimiz aralık ayındaki 140 milyon dolarlık tura katılan şirket, 11,7 milyon A Sınıfı hisseye sahip. Bu hisselerin değeri de 432,9 milyon dolar. Bir diğer hisse sahibi şirket de Formation 8. Şirket, 272,3 milyon dolar değerinde 7,36 milyon A Sınıfı hisseye sahip. Son olarak Bloomberg'e göre, Fidelity, Oscar'a 2,7 milyar dolar değerinde 400 milyon dolarlık bir yatırıma liderlik ederek büyük bir sıçrama yaptı. Şirket, Oscar Health'te 6.81 milyon A Sınıfı hisseye sahip, bu hisselerin değeri de 252 milyon dolar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.