E-ticaret şirketi Trendyol, bu ay birinci yılını dolduran Covid-19 salgınında işe alım süreçlerinin bütün aşamalarını online'a taşıyan şirketlerden biri... Türkiye'de ilk vakanın açıklanmasının ardından uzaktan çalışmaya başlayan şirket, bir yıl içinde 786 kişiyi işe aldı. İşe yeni başlayanlar için hızlıca dijital onboarding programını hayata geçirdi. Bu dönemde ekip kültürünü daha iyi benimsetmek için online onboarding programlarının sıklığını artırdı ve online eğitim programlarımızın içeriklerini zenginleştirdi.
Trendyol Group İK Direktörü Beti Yuhay Almozlino, artık VUCA çağına uygun, teknoloji adaptasyonu ve belirsizlikleri yönetme becerisi yüksek, iş ortamı koşullarına uyum sağlayabilecek çeviklik, esneklik ve dayanıklılıkta, her koşulda sonuca gidebilen iş bitirme tutkusu yüksek, verileri doğru analiz edip içgörüler geliştiren bireylerin ön plana çıktığını söylüyor. Bu yüzden ekip çalışması, şirket içi ve dışında doğru işbirliği ortamını kurabilme becerisinin artık daha da kritik önem taşıdığını belirtiyor ve ekliyor: "Eskiden beceri ve iş bilgisi daha ön planda iken, şimdi yetenek ve kültürel uyum odaklı arayışlar söz konusu."
Almozlino, 5 yıl sonra da birçok yeni iş alanının çıkacağına inanıyor. Özellikle teknolojinin daha aktif kullanıldığı rollerin ön plana çıkacağını düşünüyor. Veri bilimi, yapay zeka, siber güvenlik ve robotik uygulamaları gibi iş alanlarının daha da gelişmesini bekliyor.
Trendyol olarak yaş ortalaması genç, dinamik bir ekip. Sadece teknoloji tarafında 98 farklı üniversiteden yaklaşık 930 mühendis çalışıyor. Almozlino, Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerden mezun başarılı gençlere şans verdiklerini anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
Trendyol’da parlak bir kariyer fırsatı sunarak onların ülkemizde kalmalarını sağlıyoruz. Ayrıca staj, yeni mezun, burs programları ve bootcamp programlarıyla da başarılı gençlerimize çeşitli konularda eğitimler vererek bir yandan ekosisteme katkı sağlayıp bir yandan da ekiplerimizde çalışma imkanı sunuyoruz. E-ticaret ve teknoloji sektörü ve platformumuz her geçen yıl büyüme gösteriyor. Biz de büyümeyle orantılı olarak teknoloji, pazarlama, kategori ve operasyon birimleri için yoğun işe alım yapıyoruz. Ekiplere dahil ettiğimiz kişilerde müşteri odaklılık bilincinin yüksek olması, deneyim, sistem, süreç tasarlama becerisinin gelişmiş olması ön plana çıkıyor. İterasyon kültürüne uygun hareket etmenin, “daha iyisi nasıl mümkün olabilir” bakış açısına sahip olmanın önemli olduğunu düşünüyoruz.
Hız, olmazsa olmazımız. Ekibe kattığımız kişilerde kaliteden ödün vermeden hızlı karar alma ve hızlı uygulama becerisi, dinamizmi arıyoruz. Zorluklarla mücadele edebilen, her zorluktan yeni öğretilerle çıkan, kişisel gelişimine kendisi yön veren, araştıran ve her an öğrenen birey olmanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. En önemlisi de bireylerin ekip çalışmasına yatkın, birlikte sonuca gitme anlayışında olması, alçakgönüllülükten ve mütevazilikten ödün vermemesi. Sektörümüzde veriler ışığında iç görü ile hareket ederek doğru karar vermek de kritik öneme sahip. Bu sebeple Trendyol olarak analitik verileri doğru yorumlama becerisine sahip kişileri tercih ediyoruz.
Teknoloji şirketinde iş mülakatı için beş öneri
Ona göre her kuşağın farklı dinamikleri, beklentileri, çalışma hayatına getirdiği yenilikler var. Almozlino, Z Kuşağına baktığımızda özgürlüklerine düşkün, teknolojik çalışma ortamlarını tercih eden, girişimcilik eğilimleri yüksek, iş ortamında farklılık arayan, inovasyon yaratmak isteyen bir kuşak olarak görüyor ve konuyla ilgili görüşlerini şöyle anlatıyor: "Parçası oldukları şirketin, markanın, topluma, dünyaya fayda sağlaması gerektiğine inanan ve iş tercihlerinde bunu önemli bir etken olarak gören bir nesil. Sorgulayarak işe katkı sağlama eğilimleri yüksek. Sadece kariyer basamaklarında ilerlemekle tatmin olmayan, şirketlerin başarısına, büyümesine sağladıkları katkı doğrultusunda bağlılık ve iş tatmini geliştiren bir nesilden bahsediyoruz. Projelerde tam yetki ve sorumluluk istiyorlar, birden fazla rolde inisiyatif alarak kendi gelişimlerini hızlandırmak istiyorlar. Fikirleriyle katkı sağlayabilecekleri, duyduklarını hissedebilecekleri, sürekli birebir ilişki ve iletişim sağlayan iş ortamında olmayı tercih ediyorlar. Biz ve tüm şirketler bu nesile uygun çalışma ortamı ve düzenini sağlamak durumundayız. Şanslıyız ki Trendyol halihazırda bütün bu belirtilen beklentilere yönelik süreçleri kurgulamış ve yaşatan bir şirket. Bununla beraber, her zaman iterasyon kültürümüzle İK süreçlerimizi de geliştirmeye devam edeceğiz."
Beti Yuhay Almozlino son olarak mülakata girecek yeni adaylara şu önerilerde bulunuyor:
- Samimi ve açık iletişim; bunun için de adayların kendilerini tanımaları, olumlu ve olumsuz özellikleri ile ortaya koyabilmeleri önemli. İşe kabul edilmeye odaklanmak yerine kendisini doğru ifade edebilmeye odaklanmalılar.
- Etkin dinleme; anlatılanları doğru anladığından emin olmak, varsaymamak adayların çok dikkat etmesi gereken bir nokta. Data ile destekleme; anlatılanları somut örneklere dayandırarak verilerle desteklemek önemli noktalardan biri. Görüşme yapacağı organizasyonu öncesinde araştırmak ve görüşme esnasında doğru soruları sorabilmek çok önemli.
- Tam olarak ne bekleniyor, nasıl bir kültür var, bu işi kabul ederse kişi neye evet neye hayır diyecek, iyi anlayabilmeli. Adayın organizasyona katabilecekleri kadar organizasyonun da kişiye katabilecekleri önemli, bunları da anlayabilmek karar aşaması için önemli bilgiler olacaktır.
- Son olarak ekip çalışması çok önemli, adayın ekip çalışması içinde nasıl bir rol üstlenebileceğini, nerelerde kuvvetli, nerelerde desteklenmeye ihtiyacı olduğunu iyi tanımlayabilmesi anlamlı olacaktır.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap