Bir yılı aşkın süreden beri devam eden Corona Virüs salgını işe alım süreçlerini değiştirdi. Yüz yüze gerçekleştirilen iş görüşmeleri yerini online görüşmelere bıraktı. Toplu yaşam alanı yöneticilerine CRM’den finans yönetimine, bakım takibinden dijital güvenlik sistemlerine kadar entegre çözümler sunan Apsiyon, pandemiyle işe alım süreçlerini tamamen online kanallara taşıdı. Şirket, tüm mülakatlar, artık online platformlar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Apsiyon İK Müdürü Hande Erener Gürani süreci tamamen dijitale taşımanın onlara ve adaylara hız kazandırdığını söylüyor ve ekliyor: "Adaylarımızla online görüşmeler yaparak, işe alım süreçlerimizde zaman tasarrufu elde ettik."
Apsiyon, adayları nasıl değerlendiriyor?
Gürani adaylarla online kanallar aracılığı ile adaylarla görüşüp, şirketi, görev tanımlarını ve süreçlerini anlatıyor. Adayları kameradan da olsa yakından tanıyıp, uygun olan adayların işe alıyor. Apsiyon, Mart 2020’den bu yana 50’nin üzerinde kişiyi istihdama kazandırmış. 13 bin 643 sitede, 964 bin 680 konutta yaşayan 1 milyon 963 bin 332 kişiye hizmet veren Apsiyon'un Backend Yazılım, Frontend Yazılım, Test Uzmanı, Ürün Uzmanı gibi pozisyonlar için yeni adayları arıyor. Gürani, "Adayları değerlendirirken; deneyimlerinden daha çok öğrenme istekleri, araştırma kabiliyetleri ve kendilerini geliştirme çabalarını önemsiyoruz" diyerek hangi pozisyona nasıl adaylar aradıklarını özetliyor.
Gürani, teknolojinin ve çalışma metodolojilerinin gelişmesiyle hayatımıza farklı roller ve tanımlar girdiğini söylüyor. Yazılım alanı 5 yıl içerisinde çok daha kritik önem kazandığını belirtiyor ve ekliyor: "Agile (çevik) iş süreçlerine uyum sağlayacak insan kaynağına ulaşmamız artık çok daha önemli. Bulunduğumuz sektörden bağımsız olarak, işe alım süreçlerinde her sektör ile rekabet etmek gerekebiliyor. Artık hızla ilerleyen teknolojiyi takip eden, kendisini sürekli geliştirmeyi ilke edinmiş insan kaynaklarına ulaşmak çok daha kritik hale gelmiş durumda. Teknoloji dünyasında tüm süreçlerin daha fazla dijitalleşeceğini, robotik sistemlerin hayatımızın pek çok alanına dokunacağını ön görüyoruz. Robotlu otomasyon yazılımlarını önümüzdeki 5 yıl içerisinde çok daha fazla duymaya, konuşmaya ve kullanmaya başlayacağız."
Çalışanların yaş ortalaması 29...
Apsiyon’da çalışanların yaş ortalaması 29... Gürani, Z kuşağı ile çalışmak çok keyifli olduğunu belirtiyor ve konuyla ilgili şunları söylüyor: "Bilgiye rahat ulaşabiliyorlar ve kendilerini çok daha hızlı bir şekilde güncel tutabiliyorlar. Z kuşağının çok hızlı gelişen, öğrenen, dinamik, genç ve çevik bir nesil olduğunu düşünüyoruz, bu da bize hız ve güç katıyor. Çalışanlarımız için başarılı projelere imza atmak çok önemli ancak bunun yanında birlikte eğlenebilme kavramı da çok kıymetli. Bu sebeple biz de kurum içinde mümkün olduğunca sık sosyal etkinlikler, parti ve kutlamalar yaparak, eğlenceli bir iş ortamı yaratmaya çalışıyoruz. Ofisimizde dinlenme ve oyun alanları gibi farklı sosyal alanlarda mevcut. Böylece şirket içerisindeki sosyalleşmeyi de destekliyoruz."
Hande Erener Gürani, Türkiye’de teknoloji şirketlerinde çalışacak nitelikte insan kaynağı bulmakta zorlandığını anlatıyor. Ancak bunun sebebi, Türkiye’deki eğitim sisteminin yetersizliğinden kaynaklanmadığını düşünüyor ve neden böyle düşündüğünü şöyle anlatıyor: "Türkiye’de yazılım alanında çok iyi eğitim veren üniversite ve kurumlar var. Burada eğitimden ziyade asıl önemli sorun; kişilerin teknolojiyi yakından takip etmemesi ve güncel teknolojileri sürekli araştırmamalarından kaynaklanıyor. Teknoloji ve yazılım o kadar hızlı ilerliyor ki bu alanda yer alacak insan kaynaklarının da kendilerini; akademik olarak ya da kurslarda aldıkları eğitimi destekleyecek şekilde geliştirmeleri, çok fazla araştırma yapmaları, iş dışında da bireysel projeler yapmaları, teknolojiyi ve gelişmeleri sürekli takip etmeleri gerekiyor."
Hande Erener Gürani, yeni adaylara iş mülakatları için önerilerini sıralayarak sözlerine şöyle son veriyor: "Mülakatlarda samimiyetin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Mülakatı gerçekleştiren kişilere karşı açık ve dürüst olmalılar. Eğer daha önce iş ya da staj deneyimleri olduysa, mülakat esnasında deneyimleriyle ilgili olabildiğince fazla detay vermeliler. Yapılan işi detaylı bir şekilde anlatabilmek, o işe ne kadar hakim olunduğunu da gösterir. Mülakat öncesi şirketle ilgili mutlaka araştırma yapmalılar. İş tanımına ve şirkete karşı ilgili olmak, meraklı olmak ve araştırma yapmak, mülakat süresince ilginin hep yüksek olmasına olanak sağlayacaktır. Mülakat sırasında anlaşılmayan bir konu var ise, mutlaka sormalılar. Soru sormaktan çekinmemeliler. Mülakat karşılıklı olarak değerlendirme sürecidir. Bu sebeple adayların akıllarında hiçbir soru işareti kalmamalı. Son olarak en önemli tavsiyem, yüzlerinden gülümsemelerini hiçbir zaman eksik etmemeliler."
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap