Finansal servisler ve bankalar ile kanal yönetimi yapan sektörler dâhil olmak üzere yapay zeka, blokzincir ve bulut tabanlı altyapılar gibi teknolojik araçlara daha çok yatırım yapmayı planlıyor. Teknoloji yatırımlarının ek maliyetten çok kâr getiren bir kalem olarak görülmeye başlandığı son dönemde teknolojik inovasyonlar sonunda, bu konuda yatırımlarını artıran şirketlerin %4'e kadar kârını artırdığı belirtilmekte. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre önümüzdeki sene bahsettiğimiz yeni teknolojiler için ayrılan bütçelerin payının %12'lerden ortalama %16'ya çıkması bekleniyor.
Gartner'ın da tahminlerine göre bu oranda olmasa da teknoloji yatırımlarında büyüme olması bekleniyor. Büyüme beklentilerinin sadece yatırımların genişlemesine değil bununla birlikte iş modellerinde görülen büyüme ve/veya çeşitlenmeye de bağlanıyor. Büyüme beklenen iş modellerinin başında da COVID-19 etkisinden bağımsız çoklu kanalların büyümesine ve bu kanalları kullanan perakendecilerin daha geniş bir kanal ağı ile çalışmaya başlaması geliyor.
Dijital kanallardaki yoğunluğun artması, mağazadan teslimatlar için yeni sistemlerin geliştirilmesi gibi konular müşterilerin verilerinin analizinde daha çok zaman harcanmasına ve bu alanda yapılan yatırımların artmasına yol açtı. Daha önce her perakendeci tarafından kullanılmayan ya da bu yoğunlukta adapte edilmeyen bu platformlara sahip olanların salgın döneminde gelirlerini yaklaşık %20 oranında artırdığı görülmekte. Gelir ve kâr etkinin net olarak görülmesi de süreçlerin iyileştirilmesi için yeni teknolojilere yatırım yapma ihtiyacını daha da artıyor. Önümüzdeki dönemlerde de benzer bir salgının görülmesi beklentisinin olması, 2020 senesinde yaşadığımız aksaklıkların tekrar yaşanmamasını sağlayacak altyapıların inşa edileceğinin sinyallerini veriyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap