2020 yılında pandemiyle birlikte tüm dünyada devrimsel dönüşümler yaşandı. İş süreçlerinde çeviklik, hızlı karar alabilme ve öngörülü olabilme artık çok daha önemli hale geldi. Özellikle bilişim ve teknoloji sektöründe yalnızca teknik rollerde değil, teknik olmayan alanlarda da veri ile hareket edebilen, teknolojiyi iyi okuyabilen, hayata geçiren ve yeniliğe açık yetenekler aranıyor. Şirketler, yeni teknolojileri takip eden; rutin süreçlerden uzak, üretken ve proaktif yetenekleri bünyelerine kazandırma hevesinde... Türkiye'nin yerli teknoloji şirketi Turkcell de bunlardan biri...
Ocak ayında son 5 yılın en yüksek aylık işe alımı gerçekleşti
Şirketin, hukuk, regülasyon ve insan kaynaklarından sorumlu genel müdür yardımcısı Serhat Demir, Turkcell ekosisteminde gerek mevcut çalışma sisteminde gerek işe alım süreçlerinde pandemi nedeniyle herhangi bir duraksama yaşanmadığını söylüyor. Turkcell İnsan Kaynakları'nın stratejik planlamasında yer alan işe alım programına uygun şekilde devam ettiğini belirtiyor. Şirket, ilk çeyrekten itibaren artan ve çeşitlenen iletişim ihtiyaçlarıyla birlikte dijital servislerini kullanan kişi sayısındaki artışa paralel olarak özellikle teknik alanda iyi eğitimli ve yüksek yetkinliğe sahip insanlarla ekibi genişletti. Demir, "2020 yılında toplam 7 bin 892 kişiyi bulan yeni istihdam sayısını 2021 yılında da hız kesmeden artmaya devam ediyor. 2021 yılı Ocak ayında son 5 yılın en yüksek aylık işe alımını gerçekleştirdik" diye konuşuyor.
Şirket, geliştirdiği ve küresel ölçekte sunduğu dijital ürün ve servislerdeki iş hacminin pandemi döneminde kayda değer şekilde artması nedeniyle özellikle teknoloji alanıyla ilgili eğitimi ve deneyimi olan adaylara odaklanıyor. Serhat Demir, yine de işe alımlarını sadece bu alanlarla sınırlı tutmadıklarını söylüyor ve ekliyor: "Bilgi ve iletişim teknolojilerinden finansa, pazarlama ve satıştan insan kaynaklarına kadar pek çok alanda işe alımlarımız sürüyor. COVID-19 sürecinde öncelikle yazılım geliştirme ekibimizi daha da büyütme kararı aldık. Yakın zamanda, Turkcell Dijital Servisler ve Çözümler, CRM, Şebeke Teknolojileri Geliştirmeleri, Finansal Teknolojiler ve Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri gibi alanlarda çalışmak üzere yazılım geliştirme uzmanları işe aldık. Hızlanan dijitalleşme sürecinin etkisiyle uzaktan çalışma, uzaktan eğitim, online alışveriş, online eğlence (tv-oyun) ve teletıp alanlarının büyük fırsatlar barındırdığını düşünüyoruz. Turkcell’deki dijital dönüşümün öncüsü olan yeni neslin getirdiği yenilikçi yaklaşım bizim için çok önemli. İşe alım operasyonlarımızı, inovatif bakış açısı ile sürekli gelişen şirketimizin yeni iş modelleri ve büyüme hedeflerine paralel olarak yürütüyoruz."
Serhat Demir, yeni jenerasyonlarla çalışmanın eski jenerasyonlara göre farklı olduğunu söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Yeni adaylara yönelik sürdürdüğümüz GNÇYTNK programımızın bu yıl altıncısını düzenliyoruz. İş yaşamının başında olan yetenekli gençler bizim için her zaman çok kıymetli. GNÇYTNK programımız sayesinde bugüne kadar bine yakın gencimizi Turkcell ailesine kattık. Ayrıca yine yüzlerce gencimiz, STAJCELL programımız sayesinde Turkcell’in farklı departmanlarında staj yaparak, geliştirdikleri projelerle yeteneklerini keşfetme ve geliştirme imkanına sahip oldu. Pandemi döneminde start verdiğimiz Sınırsız Yetenek isimli bir projemiz oldu. Türkiye’nin gençlerine fayda yaratmak için büyük bir ulusal dijital deneyim projesi başlattık ve 10.010 gencimize 10 haftada mentorluk desteğiyle birlikte farklı eğitim ve atölyelerle kendilerini geliştirmeleri için fırsat ve esşiz bir işyeri deneyimi yaşam imkanı yarattık. İnovatif bakış açısına sahip, öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık gençlerimiz bizim için çok değerli. Yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz proje kampları, hackathon’lar ve online yarışmalarla yetenek havuzumuzu genişletiyoruz. Bugün ‘mobil çalışma’ olarak adlandırdığımız, uzaktan çalışmayı mümkün kılan esnek model yeni nesil çalışan adayları için şirket seçiminde en önemli tercih sebeplerinden birisi haline geldi. Özellikle son dönemde şirketler için rekabet avantajı yaratan mobilite, pandemi sonrasında iş hayatına yön vermeye devam edecek. Bu kapsamda biz de geleceğin yeteneklerine odaklanıyor ve çalışma şekillerimizi Z kuşağının ihtiyaçları doğrultusunda gün be gün geliştiriyoruz. Nihai hedefimiz, ülkemizin gücüne ve geleceğine olan inancımızla Turkcell’i ülkemizin en yetenekli, en donanımlı ve en yenilikçi gençlerinin vizyon ve sinerjisiyle geleceğe taşımak ve iddialı küresel hedeflerine ulaştırmak."
Bir taraftan baş döndürücü bir değişim ve dönüşüm süreci yaşadığımız bu dönemde, küresel çapta faaliyet gösteren şirketler online platformlara geçti. Serhat Demir'e göre, bu kapsamda özellikle dijital pazarlama uzmanı, arama motoru optimizasyonu uzmanı, veri analisti, ürün yöneticisi, kategori yöneticisi gibi e-ticaret ile ilgili pozisyonlar daha da önem kazandı. Değişen dünya ile birlikte sesli iletişim uzun zaman önce birincil iş olmaktan çıktığını savunan yönetici, "Yerli çözümler üreten yenilikçi bir teknoloji firmasıyız. Önümüzdeki yıllarda hem günlük hayatı kolaylaştıracak hem de endüstriler için kaldıraç etkisi yaratacak 5G teknolojisini ülkemize kazandırmak için tüm hazırlıklarımızı yapıyoruz. 5G ile birlikte nesnelerin interneti ve yapay zeka destekli uygulama ve servislerimizi daha da geliştirerek Türkiye’nin teknoloji yolculuğundaki öncü rolümüzü sürdüreceğiz. Önümüzdeki 5 yıllık sürece baktığımızda başta 5G olmak üzere yapay zeka, nesnelerin interneti, robotik süreç otomasyonu gibi yeni teknolojilerle ilgili yeni iş alanları ile karşılaşacağız" diye konuşuyor.
Yeni adaylara 5 mülakat önerisi...
Türkiye'deki eğitim kriterlerine bakıldığında teknoloji şirketlerinde çalışacak nitelikte insan kaynağı bulmakta zorlanmadıklarını söylüyor ve ekliyor: "Son yıllarda ülkemizde açılan üniversitelerde, Turkcell gibi teknoloji firmalarının ihtiyaç duyduğu insan gücüne yönelik pek çok bölüm açıldı. Her yıl yazılım ve iletişim teknolojileri alanında eğitim almış binlerce aday, Turkcell bünyesinde açılan iş pozisyonlarına başvuruda bulunuyor." Bu sözlerin hemen ardından, yeni adaylara mülakat önerilerini ise şöyle sıralıyor:
- Yeni adaylara mülakata çağrıldıkları zaman öncelikle başvurdukları kurumu araştırmalarını tavsiye ediyoruz. Başvuru yapılan şirketin internet sitesinden, verilen ürün ve hizmetler hakkında bilgi edinilmesi, hatta şirketin faaliyet raporları gibi kaynaklardan yapısı ve işleyişi hakkında fikir sahibi olunması mülakatlarda fark yaratan unsurlar arasında.
- İkinci olarak başvurulan pozisyonla ilgili adayların bilgi sahibi olması geliyor. Adayın pozisyona uygunluğunu gösteren bir ‘hikayesi’ olması İK yetkilileri için önemli bir konu. Bu noktada iş ilanında belirtilen ‘adayda aranan özellikler’ hakkında ayrıntılı yanıtlar ve somut örnekler vermek diğer adaylarla aranızda fark yaratacak bir hareket olacak.
- İş tecrübesi olmayan yeni mezun adaylara mülakatın başında eğitim hayatları ve ilgi alanları ile ilgili klasik sorular sorulur. Bu tür sorulara karşı hazırlıklı olmak, adayın iyi bir mülakat geçirmesine yardımcı olur. Ayrıca özgeçmişe eklenecek staj tecrübeleri, daha az klasik soru sorulmasını sağlar.
- İK yetkililerinin yeni adaylarda aradığı en önemli özelliklerden birisi de ülke ve dünya gündemini yakından takip etmeleridir. Adayların özellikle ilgilendikleri pozisyonla ilgili yeni trendleri bilmeleri, sektördeki güncel gelişmeleri takip etmeleri mülakatta büyük avantaj sağlar.
- Son olarak adayın ilgili pozisyon için ne kadar heyecan duyduğu, pozitif bakış açısını ne kadar yansıtabildiği de çok önemli. Yeni adayların mülakata girmeden önce ruh halini enerjik tutması, zorlu soruları özgüvenli bir şekilde yanıtlayabilmesi İK yetkililerinin gözünde önemli ayrıntılar.
Sadece GNÇYTNK programı, başladığı günden bu yana 40 bin 742 bin genç aday başvuru yaptı. GNÇYTNK programına başvurular 10 Mart’a kadar devam edecek. Şirket, tersine beyin göçü desteklemek amacıyla geçen yıl başlattığı ‘Yıldızlar Geri Dönüyor’ programıyla da yurt dışında yaşayan Türk profesyonellere de Turkcell bünyesinde çalışma imkanı sundu. Kadın mühendis istihdamı konusunda da Türkiye’deki en önemli girişimlerden biri olan "Geleceği Yazanlar Kadınlar Projesi" ile kadınlara girişimcilik ve mobil uygulama geliştirme konularında destekliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap