Dijital harçlık uygulaması Manibux, 2020 Harçlık Raporu'nu yayınladı

2020 yılına dair harçlık raporunu yayınlayan Manibux, öncelik ve ihtiyaçlarımızın değiştiği pandemi döneminde çocuklarımızın harcama alışkanlıklarının değiştiğini de paylaştı.
Dijital harçlık uygulaması Manibux, 2020 Harçlık Raporu'nu yayınladı

Geçtiğimiz Mayıs ayında Manibux'ın Corona virüs salgını nedeniyle değişen tüketim alışkanlıklarını paylaştığını sizlere aktarmıştık. Bugün ise 2020 yılına dair harçlık raporunu yayınlayan Manibux, öncelik ve ihtiyaçlarımızın değiştiği pandemi döneminde çocuklarımızın harcama alışkanlıklarının değiştiğini de paylaştı.

Türkiye genelinde 50 bin aile ve 90 bin çocuk ile oluşturulan Manibux 2020 Harçlık Raporu'na göre kızlar, erkeklerden daha fazla harçlık almaya 2020 yılında da devam etti. Fakat 2020’nin en önemli farklılığı pandemi döneminde değişen harcama alışkanlıkları oldu.

Rapora göre kızlar haftalık olarak ortalama 71 TL harçlık alırken, erkekler ortalama olarak 67 TL harçlık aldı. Manibux kullanıcılarının ortalama yaşı ise 12,5. Paylaşılan bilgilere göre 2020 yılında gerçekleşen tüm harcamaların yüzde 55'i online harcama olarak gerçekleşti. 2019 yılında tüm harcamaların sadece yüzde 32'sinin online olarak gerçekleştiğini de ekleyelim.

Alınan harçlıklara göre yaş dağılımına bakıldığında en yüksek harçlığı ortalama 102 TL ile 17 yaşındaki kullanıcıların aldığını görüyoruz. Kızlara baktığımızda alınan harçlıklar en çok giyim - aksesuar, kitap - kırtasiye, yeme - içme ve oyun - eğlence alanları için harcandı.

Erkeklere baktığımızda ise en çok harcamanın sırasıyla oyun - eğlence, yeme - içme, giyim - aksesuar ve kitap -kırtasiye için yapıldığını görüyoruz. Bu dönemde e-ticaret kullanımı da 18 yaş altı çocuklarda 4 kat arttı. Önceki yıllarda alışveriş merkezleri harcama yapılan yerler listesinde ilk sırada yer alırken, 2020 yılında kısıtlamaların da etkisi ile Trendyol ve Hepsiburada gibi e-ticaret platformları alışverişlerde önde yer aldı.

Rapora göre harçlıkların yüzde 35'i biriktiriliyor. 2020 yılında  düzenli harçlık ödemeleri artarken anlık olarak gönderilen harçlık miktarı ise düştü. Rapora göre bu dönemde özellikle doğum günü, yılbaşı ve bayram gibi zamanlarda WhatsApp ile harçlık isteme ile uzak akrabalardan harçlık yüklenmesi oranları yüzde 50 gibi bir oranda artış gösterdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.