Akbank, uzaktan müşteri edinimi kapsamında 2021 planlarını paylaştı. Toplantı Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Akbank Strateji, Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce ve Akbank Teknoloji ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı İlker Altıntaş katılımıyla gerçekleşti.
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, dijital dönüşümün pandemi hızlandığını belirterek, yeni yasal düzenlemenin resmi gazetede yayınlaması ile birlikte yakın zamanda hayatımıza gireceğini hatırlattı ve bankacılıkta yeni bir çağ açılacağını ifade etti. Binbaşgil, yeni regülasyon değişikliği ile şubelere gelmeden mobilden, anında istenilen her yer ve her zamanda, kağıtsız ve ıslak imzasız bir şekilde artık Akbank müşterisi olmanın mümkün olduğunu açıkladı.
Türkiye'de 65 milyon akıllı telefon olduğuna dikkat çeken Binbaşgil, "Akbank, kapasitesi ve alt yapısı ile milyonlara hoşgeldin demeye hazır!" dedi. Türkiye'de 18 yaşın üzerinde 60 milyon vatandaşın yaşadığını açıklayan Binbaşgil, bu sayının yüzde 60'ının banka müşterisi olduğunu ancak yüzde 40'ının hala banka müşterisi olmadığını söyledi. Şu an için 60 milyon olan bu sayının her yıl, yılda 1 ila 1 buçuk milyon civarında artış gösterdiğini de ekleyelim.
Akbank'ın attığı adımların globalde dikkat çektiğini belirten Binbaşgil, müşteri deneyimi ve tasarım kültürünün uzaktan müşteri ediminde önemli fark yaratacağını ifade etti. Binbaşgil yıllardır bu konulara emek verdiklerini de vurguladı.
Mobil trafikte aylık giriş sayısı yüzde 30, mobil finansal işlemler yüzde 22 arttı
Akbank Strateji, Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce ise pandemiyle birlikte şiddetlenen dijitalleşmenin, Akbank Mobil'in dijital etkileşimine nasıl etki ettiğini aktardı. Burcu Civelek Yüce'nin açıkladığı rakamlara göre mobil trafikte aylık giriş sayısı yüzde 30, mobil finansal işlemler yüzde 22 arttı. Ödeme sayısı 16 puan artarken, yatırım işlemleri 2 kattan fazla büyüme gösterdi. Toplam yatırım işlemi ise 10 puan arttı.
Burcu Civelek Yüce Akbank Mobil'deki öne çıkan özelliklerden de bahsetti. Günlük bankacılık işlemlerinde kullanıcıların QR koddan Bluetooth'a 5 farklı yöntemle para aktarımı yapabildiğini belirten Yüce, kolay ürün başvuruları, alıcıları kaydetme ve önerilen işlemler gibi kişiselleştirilmiş özelliklere de dikkat çekti.
Uygulamada 300'den fazla fonksiyon bulunduğunu söyleyen Yüce, aynı zamanda kişiselleştirilmiş içerikler sunulduğunu da hatırlattı. Akbank Mobil'de 40 farklı iç görü senaryosu ile ayda 23 milyondan fazla içerik yer alıyor. Bu içerikler haftalık nakit akışlarına dair ön görü ve öneriler gibi formatlara sahip. Kullanıcılar karşılarına çıkan içerikleri de beğenileri ile oylayarak daha detaylı bir şekilde kişiselleştirebiliyor.
Yüce uygulama içinde kullanılan yapay zeka destekli Chatbot'un detaylarını da aktardı. Chatbot'un kullanıcılara 165 işlemde destek olduğunu söyleyen Yüce, işlemlerin 75'inin chatbotta tamamlandığını belirtti.
Müşteri edinimi aşamasında anında banka kartı, kredi ve kredi kartı onayı
Akbank'ın 2020 yılının ilk yarısından beri kuryeli olarak uzaktan müşteri edinimini hayata geçirdiğini hatırlatan Yüce, değişen regülasyonlarla birlikte uçtan uca dijitalleşen müşteri olma deneyimi f1sunacaklarını belirtti.
Burcu Civelek Yüce, kullanıcıların Akbank mobili indirip gerekli bilgileri girmesinin kısa bir video görüşmesiyle Akbank müşterisi olacağını söyledi. Kayıt esnasında kullanıcıların banka kartı, kredi ve kredi kartı başvurusunu anında yapabileceğini açıklayan Yüce, müşteri kaydının tamamlanmasıyla kredi ve kredi kartı açılımının eş zamanlı olarak gerçekleşeceğini ifade etti.
Bununla birlike uzaktan müşteri kaydı yapan kullanıcılar, 1 yıl boyunca eft, havale, ortak hesapta para çekme gibi hizmetlerden ücretsiz olarak faydalanabilecek.
Uzaktan müşteri ediniminde OCR ve NFC gibi teknolojiler kullanılıyor
Akbank Teknoloji ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı İlker Altıntaş ise uzaktan müşteri edinimi esnasında kullanılan teknolojileri anlattı. Uzaktan müşteri ediniminde yüz tanıma teknolojilerinden faydalandıklarını belirten İlker Altıntaş, daha önce yayınladıkları Selfie ile Giriş özelliği ile benzer teknolojileri hali hazırda kullanmakta olduklarını vurguladı.
Bununla birlikte güçlü siber güvenlik yatırımları yaptıklarını açıklayanAltıntaş, " Anahtar güvenlik ve doğrulama teknolojilerini bir süredir kullanmaktaydık." dedi.
Uzaktan müşteri edinimi için kullanılan teknolojiler arasında OCR, NFC'nin yanı sıra Biyometrik kontroller ve çapraz teyitler yer alıyor. Kullanıcıların tek bir oturumla- ek uygulamaya ihtiyaç duymayacak* kimlik kartı bilgileri OCR ve NFC ile içeri aktarılırken, Pasif doğrulama kimliğin gerçek olduğu doğrulanıyor. Kullanılan asimetrik kripto teknolojisi ile kimliği kopyalama ya klonlanma durumu kontrol ediliyor. Son aşamada işlemi yapan kişilerin selfie görüntüsünü kimlik fotosuyla karşılaştırıyor. Özel güvenlik eğitimi almış çalışanların, müşteri adaylarıyla görüntülü görüşmesi sayesinde ise canlılık testleri yapılmış oluyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap