Görme kaybını engelleme amaçlı yapay zeka destekli göz muayene sistemi: EyeCheckup

Görme kaybını engelleme amaçlı yapay zeka destekli göz muayene sistemi EyeCheckup, Ural Telekomtarafından geliştiriliyor. Şirketin hedefi görme kaybı ve körlüğü önlemek.
Görme kaybını engelleme amaçlı yapay zeka destekli göz muayene sistemi: EyeCheckup

Yaşlanma sürecinde en çabuk etkilenen organların başında göz geliyor. Glokom, Diyabetik Retinopati, Katarakt, Hipertansif Retinopati, Ven oklüzyonu gibi birçok sinsi hastalık görme kaybına sebep oluyor. Bu, çoğu zaman geri çevrilemiyor. Bu yüzden erken teşhis, görme kaybı vakaları için oldukça önem arz ediyor.

Beş göz hastalığına teşhis konuluyor

EyeCheckup teknolojisi, yapay zeka destekli göz tarama sistemi, görme kaybını ve körlüğü önlemek için yola çıktı. Uzman doktor görüşüne ve göz damlası kullanmaya gerek kalmadan otomatik olarak göz taraması imkanı sağlıyor. Hastaların retina görüntülerinden gözde herhangi bir  anormallik olup olmadığını tespit etmek ve bu tür hastaları bir göz doktoruna yönlendirmek için bulut ortamında çalışıyor. EyeCheckup sayesinde herkes sağlık ocağında bile bir dakika içinde göz taraması yaptırabilecek. Şu an beş göz hastalığı için teşhis koyabilen teknolojinin hedefi bu sayıyı 20'ye çıkarmak. 

Şirketin kurucusu Rim Khazhin, bununla ile ilgili şöyle konuşuyor: "Hayatımızın kaliteli ve huzurlu bir şekilde devam edebilmesi için sağlık hepimizin ilk ihtiyacı. Peki göz sağlığımız? Görme kayıplarının yüzde 80'ini erken teşhis ile önlenebilir. Rutin göz muayenesi yaygın olmadığı için birçok kişi bu durumdan muzdarip. Geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde görme kaybını ve körlüğü önlemeye çalışacağız. Biz de bu sorunu aşmak için yapay zeka destekli göz muayene sistemini geliştirdik. Bu teknoloji sayesinde artık herkes sağlık ocağında bile kolayca göz muayenesi olabilecek. Bu kapsamda EyeCheckup projesine ait patent ÜSİMP Ulusal Patent fuarında 192 patent arasında üçüncü oldu. TÜBİTAK 1507 desteği kazanıldı. FDA başvurusu başlatıldı."

Sağlık alanında iki proje daha geliştiriliyor

Tıbbi cihaz yazılımları geliştiren bir yüksek teknoloji yani DeepTech şirketi URAL Telekom, Eylül 2019’da Akdeniz Üniversitesi Teknoloji bölgesi Antalya Teknokent’te faaliyete geçti. Aynı zamanda yazılım performans optimizasyonu ve ölçeklenebilir bulut sistemleri konusunda danışmanlık hizmeti veriyor. Kurucusu ODTÜ'lü elektrik ve elektronik mühendisi Rim KHAZHIN, 2000 yılından bu yana kamu projeleri, kritik hava kontrol yazılımları, milyonlarca kullanıcısı olan yüksek ölçekli web ve mobil projelerde yer aldı. 

Şirket, aynı zamanda sağlık alanında iki proje daha geliştiriyor. Bunlardan ilki 'New Vision Fundus' olarak adlandırılan yazılım, oftalmik kameralardan retina görüntülerinin elde edilmesi, iyileştirilmesi ve raporlanmasını sağlıyor. 2003 yılından bu yana, Türkiye ve Amerika'da 600'e yakın göz doktoru ve retina uzmanı tarafından kullanılıyor. ABD'de National Eye Institute, Veteran Affairs hastaneleri dahil birçok büyük kurum ve retina klinik zinciri tarafından kullanılan teknolojinin FDA onayı ve CE işareti bulunuyor.

Kadın doğum uzmanları için ultrason...

Diğeri ise 'New Vision Ultrason'...  Bu, ultrason cihazlarından bebek görüntülerinin ve ölümlerinin elde edilmesi, anne ve baba adaylarıyla bulut üzerinden bebek görüntülerinin paylaşılmasına imkan sağlıyor. Bu yazılım kadın doğum uzmanları ve perinatologlar için rapor hazırlama imkanı sunuyor.

Teknolojideki gelişmeler sağlık alanında önemli gelişmeleri beraberinde getirdi. Bu durumda teşhis ve tedavi imkânlarını daha hızlı ve etkin kılarak güvenilir sonuçlar alınmasını sağlıyor. Özellikle dünyayı sarsan Covid-19 salgınından sonra bu sağlık alanında teknoloji üreten şirketler daha çok önem kazanmaya başladı. Bu nedenle Ural Telekom da geliştirdiği teknolojiler sayesinde dikkat çekecek girişimler arasında yer alıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.