Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi Cube Incubation öncülüğünde hem ülkemizde hem de dünyada derin teknoloji girişimciliği ekosistemine odaklanan bir çalışma gerçekleştirildi. "Türkiye’de ve Dünyada Derin Teknoloji Girişimciliği" başlıklı raporda özellikle corona virüs salgını ile birlikte derin teknolojilere yönelik talebin artığının altı çiziliyor.
Türkiye’de ve Dünyada Derin Teknoloji Girişimciliği raporunun Cube Incubation’ın öncülüğünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) iş birliğiyle ile hazırlandığını da paylaşalım.
Raporda yer alan bilgilere göre dünyanın en büyük 10 şirketinden 7’si ve hatta büyük küresel şirketlerin önemli bir kısmı teknoloji sektöründe faaliyet gösteriyor. 2019 yılında girişimcilik ekosistemine dünya çapında yapılan risk sermayesi yatırımları ise 300 milyar dolara yaklaşmış durumda.
Paylaşılan bilgilere göre tüm teknoloji girişimleri arasında derin teknoloji girişimlerinin payı 2010 yılında yüzde 22 seviyelerindeyken, 2018 yılında yüzde 45'e ulaştı. Derin teknoloji alanında dünya çapında yapılan yatırımların en fazla fotonik ve elektronik kategorisinde, en az da kuantum bilgisayarlarda yapıldığı görülüyor.
2020 yılına baktığımızda 51 farklı ülkede ve 1305 farklı şehirde derin teknoloji yatırımı yapıldığını görüyoruz. Raporda derin teknoloji yatırımlarının ülkeler bazında incelemesi de yapılmış durumda. Rapora göre 2015’ten 2018’e kadar derin teknoloji şirketlerine yapılan küresel yatırımların yüzde 81'i ABD ve Çin tarafından yapılmış. Paylaşılan bilgilere göre aynı dönemde ABD'de 32,8, Çin'de ise 14,6 milyar dolarlık derin teknoloji yatırımı yapıldı.
Atomico’nun “The State of European Tech” (2020) raporuna göre, 2016 yılında 3,9 milyar dolar tutarında olan Avrupalı şirketlere yapılan derin teknoloji yatırımları, 2019 yılında ise 10,2 milyar dolar seviyesine çıktı. Söz konusu yatırımların 2020’nin ilk 9 ayı itibarıyla 8,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiş durumda olduğunu da paylaşalım. 2016 yılından bu yana ise Avrupa’daki derin teknoloji şirketlerine yapılan tüm yatırım ise 36 milyar doları aşmış durumda.
Raporla birlikte Türkiye’de yer alan 1307 derin teknoloji girişiminin ve bu girişimlerin detaylı bilgilerinin yer aldığı bir veri tabanı da çıkarıldı. 1307 girişim arasından 107 tanesinin çeşitli sebeplerle faaliyetlerine son verdiği de ekleyelim. Türkiye özelindeki derin teknoloji yatırımlarına baktığımızda ise 2020 yılında bu girişimlere sadece 7 milyon dolarlık yatırım yapıldığını görüyoruz.
Rapora göre 2020 yılında ülkemizde en çok yatırım alan girişimlere baktığımızda ise ilk sırada 50 milyon dolarlık yatırımla SaaS girişimleri çıkıyor. SaaS girişimlerini ise 39 milyon dolarla yapay zeka ve 32 milyon dolarla pazarlama teknolojilerine odaklanan girişimler takip ediyor.
Rapora göre Türkiye’de faaliyetlerine devam eden 1200 derin teknoloji girişiminin yarısına yakını faaliyetlerini İstanbul merkezli olarak sürdürüyor. İstanbul’u ise sırasıyla Ankara, İzmir, Kocaeli, Eskişehir ve Bursa takip ediyor. Türkiye’deki derin teknoloji girişimlerinin hizmet sağladığı ana sektörlere baktığımızda ise sağlık, üretim ve yapı, savunma ve havacılık sektörleri öne çıkıyor.
Girişimler aldıkları yatırımlar açısından incelendiğinde ise sadece 172 tanesinin yatırım aldığı görüyoruz. Bu sayı ise toplam girişimlerin yüzde 14,3’üne denk geliyor. Alınan yatırım tutarları incelendiğinde ise yatırım alan girişimlerin yüzde 19’unun 50 bin doların altında, yüzde 20’lik bir kısmının 50 bin dolar ile 100 bin dolar arasında ve yine yüzde 20’lik bir kısmının 100 bin dolar ile 250 bin dolar arasında yatırım aldığı görülüyor.
Rapora göre Türk girişimciler tarafından yurt dışında kurulmuş 60 adet derin teknoloji girişimi de mevcut. Bu girişimlerin 43 tanesi ABD’de, 15 tanesi Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde ve 2 tanesi de Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurulmuş durumda.
Bu girişimlerin yatırım alma performansının Türkiye’deki diğer girişimlere göre çok daha yüksek olduğu görülüyor. Karşılaştırmak gerekirse ülkemizde yer alan 1200 aktif derin teknoloji şirketinin toplamda aldığı yatırım 126 milyon dolar seviyelerindeyken, yurt dışında kurulan 60 derin teknoloji girişiminin aldığı toplam yatırım ise 1,7 milyar dolar.
Derin teknoloji girişimcileri ile yapılan ankete göre ise derin teknoloji girişimlerinin karşılaştıkları en büyük zorluk olarak ise yüzde 64 ile sermaye ihtiyacı karşımıza çıkıyor. Sermaye ihtiyacını yüzde 47 ile tutucu pazar yapısı, yüzde 42 ile doğru bağlantılara ulaşma ve yüzde 41 ile ürün geliştirme sürelerinin uzunluğu takip ediyor. Girişimlerin ihtiyaçları incelendiğinde ise finansman ihtiyacı yüzde 77 ile girişimlerin açık ara en önemli ihtiyacı olarak karşımıza çıkıyor. Dilerseniz raporun tamamına buradan ulaşılabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap