Reddit forumu WallStreetBets'in GameStop hareketi ile Wall Street yatırımcılarına nasıl baş kaldırdığını sizlere aktarmıştık. Tüm dünyada ses getiren GameStop hareketi, oyunun nasıl da hileli olduğunu gözler önüne serdi. Hatta piyasanın tanımış yatırımcılarından Bill Gurley, bu hareket karşısında hayranlığını dile getirdi. Tüm bu etkileyici gelişmelere rağmen, WallStreetBets ekibi, uzun vadede Wall Street'e yenik düştü.
Her ne kadar bireysel yatırımcılar GameStop hisseleri üzerinden ciddi miktarda kar elde etmiş olsa da, serbest yatırım fonlarının hem Beyaz Saray hem de Robinhood üzerinde kurduğu baskı elde edilen kazancın erimesine neden oldu.
Örneğin WallStreetBets ekibinden Keith Gill, 54 bin dolarlık yatırımı 48 milyon dolarlık bir servete dönüştürmeyi başardı. Ancak günler içinde kazancın yarısından fazlası 22 milyon dolara bölünürken, yasa koyucular, potansiyel bir ifşa ihlali için Gill hakkında soruşturma başlatmıştı.
Üstelik Keith Gill, bu GameStop hareketinden karlı çıkan nadir isimlerden biri. Pek çok amatör yatırımcı Gill kadar şanslı olamadı. Yükselişe geç dahil olan amatör yatırımcılar, GameStop hisselerinin 480 doların üstüne çıkmasını ardından Cuma günü 52 dolara düştüğüne şahit oldu.
Kasa her zaman kazanır
Kumarhanelerden aşina olduğumuz "Kasa her zaman kazanır" terimi, Wall Street piyasası için de geçerli. Serbest yatırım fonları, her daim kazanmak için ipleri elinde tutmaya devam ediyor.
Senvest Management, Elon Musk'ın attığı tweetin ardından GameStop'taki yüzde 5 hissesini satarak Gamestop yatırımından 700 milyon dolar kazandı. Robinhood ise aldığı acil durum yatırımlarıyla süreç boyunca toplamda 2.4 milyar dolar yatırım aldı.
Bu işten kazançlı çıkan isimler, yalnızca Senvest ve Robinhood değil. Süreç boyunca çift taraflı oynayan Citadel de öne çıkan yatırım fonlarından biri. Hatta Citadel, kurucusu Ken Griffin ile güçlerini bileştirerek hisseler için kısa pozisyon açan ve bu nedenle büyük bir kayıp yaşayan Melvin Capital'e 2 milyar dolar nakit aktardı. Böylece Ken Griffin, Elon Musk'ın baş düşmanı Melvin Capital'in arkasını kollamış oldu.
Hatırlarsanız, yatırım fonu Citadel'in amatör yatırımcıların neler yaptığını gözlemlemek için RobinHood'a yaklaşık 28 milyon dolarlık bir ödeme yaptığını aktarmıştık. Citadel aynı zamanda ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in konuşmaları için 800 bin dolar para vermişti. Kısacası Citadel'in bütün köşeleri çoktan tuttuğunu ve her şeye hazırlıklı olduğunu söyleyebiliriz.
Bazı büyük yatırım şirketleri GameStop'ta zarar görse de, Wall Street Bets, eleştirdiği bu düzeni yıkmak için henüz yeterli kaynağa sahip değil. Yine de GameStop hareketini, külliyen bir başarısızlık olarak tanımlayamayız. Ne de olsa Wall Street Bets ekibi, sistemin nasıl hileli olduğunu gözler önüne sermeyi başardı.
Wall Street'te küçük yatırımcılara yer yok
CNBC'nin 11 Aralık'ta yayınladığı bir ankete göre, ABD'lilerin yüzde 57'sine göre borsa, ülkenin geri kalanının değil, şirketlerin ve zenginlerin ne durumda olduğunu gösteriyor. Bu tanım, serbest piyasaların tarihi savunucuları olan mali seçkinler ve Cumhuriyetçiler için de geçerli.
Olayların merkezinde yer alan Citadel'in kurucusu Ken Griffin'in büyük bir Cumhuriyetçi Parti Taraftarı ve mali destekçisi olduğunu söyleyelim. Partinin büyük bağışçılarından biri olan Griffin daha önce Mitt Romney ve John McCain'in başkanlık kampanyalarını fonlamıştı. Kısacası halk, belirttiği görüşlerde hiç de haksız değil.
Tekel karşıtı politika enstitüsü Open Markets Institute'ta araştırmacı olarak görev yapan Garphil Julien Wall Street'in yaklaşımını şöyle aktarıyor:
"Tüm iş temelde bir güç dinamiğidir ve büyükleri küçüğe tercih etmeye yöneliktir. Muazzam miktarda sermayeye, muazzam miktarda paraya sahip olanlar, güçlerini temelde istediklerini elde etmek için kullanacaklar ve istediklerini elde ettiklerinde başkası kaybedecek."
Bu açıklama ile birlikte yaşananları da göz önünde bulundurursak, şu an için Wall Street'te küçük yatırımcılara yer olmadığı açık. GameStop hareketi, eğer yasal bir yaptırım ile desteklenirse Wall Street devlerinin pervasızca oynadığı bu oyunları bozabilir.
WallStreetBets ekibinin büyük bir kısmı 2008 krizinde zarar gören kişilerden oluşuyor. Hal böyle olunca Wall Street'in 2008 krizine yol açan kural tanımaz yaklaşımı, WallStreetBets sayesinde okları yeniden yavaş yavaş üstüne çekiyor. Süreç boyunca eleştirilen Robinhood, SEC tarafından 65 milyon dolar ceza alırken, JP Morgan, Morgan Stanley ve Citi Group gibi Wall Street devleri ABD yasalarından kaçınmak için yatırımlarını uluslarası arenaya kaydırmaya devam ediyor.
Bu esnada piyasadaki profesyonellerin hiçbiri Wall Street'in bu yaklaşımı nedeniyle ceza alacağını düşünmüyor. Wall Street devlerinin kurallardan kaçınmaya devam etmesi, bizi global bir krizle baş başa bırakabilir. Zira büyük ABD'li bankalar kendi ülkelerinde varlıklarını azaltırken Avustralya, Japonya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Hong Kong ve Meksika'da artırmaya devam ediyor. Uluslar arası piyasalarda patlamaya hazırlanan her balon, yeni bir kriz doğurabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap