Revo Capital, 2020 yılında salgını takip eden süreçte yeni fonundan toplam tutarı 3,95 milyon dolar olacak şekilde iki yatırım açıklamıştı. Yeni fonunun 2020’deki ilk yatırımı, dijital göstergelerin otomobil camlarına yansıtılması hedefiyle artırılmış gerçeklik teknolojileri geliştiren CY Vision’a yapılmıştı. Fonunun ikinci yatırımı ise yapay zekâ temelli teknolojisi ile kanser ilaçlarının geliştirilme süreçlerini hızlandıran Massive Bio idi.
2020’nin Mart ayında 53 milyon euro ile ikinci fonunu kapatan şirket, 2021’in mart ayında ise fonunun 60 milyon euro büyüklüğe ulaşmasını bekliyor. Revo Capital Yönetici Ortağı Cenk Bayrakdar konuyla ilgili şöyle konuşuyor:
"2020’nin ilk yarısı pandeminin gölgesinde kalsa da ikinci yarı ile birlikte yatırımcıların ve girişimcilerin yeni dünya düzenine hızla uyum sağladığını gördük. Teknoloji ekosisteminin aktörleri uzaktan çalışma, video toplantılar ve uzaktan yatırım gibi süreçlere dünya geneline kıyasla çok daha hızlı geçiş yaptı. Biz de yeni düzene hızla uyum sağladık ve pandeminin seyrinden bağımsız olarak 2021 yılını çok sayıda yeni yatırım yaparak geçirmek istiyoruz."
Şirketin öne çıktığı sektörler...
Revo Capital, 2013 yılında Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu ve Cenk Bayrakdar iş birliği ile kuruldu. Türkiye, Doğu Avrupa ve Baltık coğrafyalarındaki erken aşama teknoloji şirketlerine yatırım yapıyor. Yatırım strateji, ürününü geliştirmiş ve hâlihazırda gelir elde eden Seri A aşamasındaki şirketlere 1-5 milyon dolar arası sermaye aktarımları yaparak bu şirketlere alanlarında lider global şirketlere dönüşme yolunda destek olmayı kapsıyor. Sektör ve iş modeli olarak ise işletmeden işletmeye satış yapan yazılım şirketleri, finansal teknolojiler, pazaryerleri, yapay zekâ ve sağlık teknolojileri yeni fondaki ana odakları...
Bayrakdar, "2020 yılında yeni fonumuzu kapatmamızın ve bu fondan açıkladığımız iki yeni yatırımın ardından, 2021 tüm eforlarını yeni yatırımlara yönelttiği, bir sene olacak. Yeni fonumuzdan girişimlere aktarılmaya hazır 50 milyon euro üzeri bir sermayeyle yeni yıla giriyor ve takip eden birkaç senede fondan yaptığı yatırım sayısını 15-20’ye çıkarmak istiyor" diye konuşuyor.
B2B yazılım odak noktasında
"B2B software" olarak isimlendirilen işletmeden işletmeye satış yapan yazılım şirketleri, Revo Capital'in ana odaklarından biri. Cenk Bayrakdar, "İşletmelerin dijitalleşmesi, 80'li yıllarda kurumsal şirketlerin satın aldığı yıllarca süren yazılım projeleriyle başladı. Donanım ve yazılımdaki ilerlemelerle, özellikle de bulut bilişiminin yayılmasıyla “SaaS” dediğimiz hizmet olarak yazılım modeline geçtik ve yazılım, yalnızca kurumsal şirketlerin büyük eforlar ve bütçeler sayesinde satın alabildiği bir lüks olmaktan çıktı. Günümüzde her sektör hızla dijitalleşirken hizmet olarak yazılım girişimleri de ölçeğinden bağımsız olarak birçok şirketin dijital dönüşümünü sağlıyorlar. Bunun ülkemizdeki en güzel örneklerinden birini başarıyla exit ettiğimiz, KOBİ’lerin muhasebe süreçlerini dijitalleştiren portföy şirketimiz Paraşüt ile gördük. Revo olarak, işletmeden işletmeye satış yapan yazılım şirketlerine gerek yıllarca fon içerisinde yarattığımız bilgi birikimi ve tecrübe ile yol göstererek, gerek de iş dünyasındaki global çevremiz ile kritik bağlantılar sağlayarak büyük katma değer sağlıyoruz" diye konuşuyor.
Şirketin öne çıktığı diğer bir alan ise finansal teknolojiler... Fonunun kuruluşundan itibaren finansal teknolojilerdeki gelişime inanan ve bu alanda TransferGo, PayCore, Foriba, Paraşüt, Figopara çok sayıda yatırım yaptı. Bu yatırımlardan Paraşüt ve Foriba çıkış yapan şirketler arasında yer aldı. Bayrakdar, "Finansal teknolojilerin birçok alanındaki girişimlerle uzun yıllar iş birliği yapmak fon olarak bu alandaki tecrübemizi artırdı, Revo’nun finansal teknolojiler ekosistemindeki bağlantılarını güçlendirdi. Halihazırdaki finansal teknoloji dönüşümü pandemi ve regülasyondaki değişimlerin de etkisiyle hızlanırken biz de bu alandaki girişimleri yakından izliyor ve birçok yeni iş birliğine imza atıyor olacağız" diye konuşuyor.
Bir girişim nasıl değerlendiriliyor?
Cenk Bayrakdar, sağlık sektörün de pandemiyle önemini bir kez daha vurgulandığını ve şirketin ilgi odağı olan diğer bir alan olduğunu söylüyor. "İlaç geliştirme süreçlerinde ve klinik çalışmalarda yapay zekâ teknolojilerinden artarak faydalanılmaya başlandığını biliyoruz. Veri toplama ve işlemedeki artan global yetkinlik, önümüzdeki yıllarda da yapay zekâ teknolojilerinin sağlık alanına aktarılmasını, böylelikle kişiselleştirilmiş ve yüksek etkili tedaviler oluşturulmasını sağlayacak" diye ekliyor.
Revo Capital, (her girişim için değişiklik gösterebilmekle birlikte), bir girişimi değerlendirmek için temel olarak aşağıdaki adımları izliyor:
- İlk tanışma ve takım, ürün, pazar, rekabet, yatırım koşullarının ön analizi
- Ürünün detaylı analizi ve ürün demosu
- Girişimciler ve ekiple tanışma ve beraber çalışma
- Yönetici ekibimizin katıldığı soru cevap toplantıları
- Pazarın, rekabetin ve girişimin detaylı araştırmalar sonucunda analiz edilmesi
- Müşterilerle ürün ve şirket için referans mülakatları
- Kurucularla ilgili referans mülakatları
- Tüm maddelerin bir araya getirilmesi ve bir karne oluşturularak yatırımın değerlendirilmesi
- Finans, vergi ve hukuk “due diligence” süreçleri
- Herhangi bir girişimi değerlendirirken girişimciyi, pazarı, rakipleri ve ürünü detaylıca incelemek ve değerlendirmek gerekiyor.
Cenk Bayrakdar, Revo Capital'in öncelikle girişimciyi değerlendirdiğini ifade ediyor ve sözlerine şöyle son veriyor:
Girişimcinin becerikliliğini ve kararlılığını hem bizle iletişiminde hem geçmiş aksiyonlarında hem de gelecek planlamalarında yansıtıyor olması bizim için çok önemli. Değerlendirdiğimiz diğer önemli unsurlar pazar büyüklüğü ve pazarın dinamikleri. Pazarın büyüklüğünü analiz ederek ve pazardaki güncel teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, mevcut zamanlamanın girişim için doğru olup olmadığı sorusunu da cevaplamaya çalışıyoruz. Pazar içi rekabet, baktığımız bir diğer ana unsur. Pazarda yeni bir oyuncuya yer olup olmadığını değerlendirmek ve girişimin rakiplerinden farklılaşma noktalarını iyi anlamak bizim için kritik bir konu.
Tüm bunların yanında, Revo Capital olarak ürün odağı yüksek bir yatırımcı ekibiyiz. Girişimci ekibin yatırıma giden süreçte harcadığı emeğin meyvesi olan ürünün, girişimcinin en iyi aynası olduğunu ve ürün kalitesinin, girişimci ekibin yetkinliğini gösteren objektif bir ölçüt olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple de girişimlerle olan ilişkimizde ürünü detaylı olarak analiz ediyoruz. Ürünün, benzeri ürünlere kıyasla birkaç kat daha iyi bir kullanıcı tecrübesi sunduğundan emin olmak istiyoruz. Ek olarak ürünün sahaya indirilmesi, satış ve pazarlama da diğer önemli noktalar. Hedef müşteri profili göz önünde bulundurularak bu profile ulaşmada kullanılacak uygun kanalların belirlenmiş olması ve girişimci ekibin bu kanallara erişimini sağlamış veya planlamış olması önemli.
Pandemi dünyanın işleyişini değiştirirken yatırımcılar ve girişimciler için birçok yeni fırsat da yarattı. 2020’de yazılım dünyasında pandeminin de etkisiyle gerek şirketlerdeki çevrimdışı süreçleri dijitalleştiren ve çevrimiçine taşıyan, gerek ise çalışanların uzaktan ortak çalışmasına imkân tanıyan yazılımların ön plana çıktığını gördük. Dijitalleşmenin şirketler için bir lüks değil bir zorunluluk haline geldiği 2020 ile başlayan bu trendin 2021’de de ilgi görmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Pandeminin de etkisiyle alışverişin neredeyse tamamen çevrimiçine taşınması ise ecommerce alanında yeni fırsatlar yarattı. 2020 yılında, geleneksel e-ticaret oyuncuları Amazon ve Alibaba gibi web temelli online alışveriş tecrübelerinin yerini Pinduoduo gibi daha sosyal ve telefon temelli alışverişe bırakmaya başladığını görüyoruz. 2021 yılında online alışverişte yapay zekâ algoritmalarını da kullanarak kişiselleştirilmiş öneriler yaratabilen ve sosyal bir alışveriş deneyimi yaşatan girişimlerin ilgi odağı olacağını düşünüyoruz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap