Sanayi tipinde kapalı alanda dikey tarım yapan girişim: Plant Factory

İlk üretim tesisi PF001’i 2020 yılı sonu itibarıyla devreye alan Plant Factory, şehirde tarımı geliştirmeyi ve ürünlerin şehir tüketiminde tedarik süreçlerinde karbon ayak izini azaltmayı hedefliyor.
Sanayi tipinde kapalı alanda dikey tarım yapan girişim: Plant Factory

İstanbul Dragos’ta kapalı alanda topraksız tarım yapan bir dikey tarım firması olarak karşımıza çıkan Plant Factory, Halil Beşkardeşler, Ahmet Güney, Emre Kaynar ve Anıl Sönmez tarafından kuruldu.

Yaklaşık 2,5 yıl süren ürün reçeteleri araştırmaları ve ekipman testlerinin arından ilk hacimli üretim tesisi PF001’i 2020 yılı sonu itibarıyla devreye alan Plant Factory, şehirde tarımı geliştirmeyi ve ürünlerin şehir tüketiminde tedarik süreçlerinde karbon ayak izini azaltmayı hedefliyor.

Kendi geliştirdiği insana ve doğaya dost teknolojileri, donanımlı alt yapıları, Ar-Ge çalışmaları ile Türkiye’de dikey tarımın geleceğini şekillendirmeyi ve yine kendi geliştirdiği dikey tarım teknolojisini dünyaya ihraç etmeyi planlayan Plant Factory, PF 001 tesisi ve gelecekte açacağı üretim tesisleri ile son tüketici ve restoran sektörüne ürün tedarik edecek.

Kendi teknolojilerini geliştirirken bir yandan da bu teknolojiye gerekli olan led ışık, tohum gibi faktörlerin de yerli firmalar tarafından geliştirilmesi için yerli firmalara bilgi birikimini aktaran girişim, geliştirdiği teknoloji ile minimum fire ile maksimum hasat elde ederek, yılın 365 günü mevsimden bağımsız üretim yapıyor.

Paylaşılan bilgilere göre üretimde hiçbir şekilde kimyasal kullanmayan Plant Factory, kendi sirkülasyon sistemleri ile geleneksel tarım yöntemlerine göre yüzde 95 daha az su tüketiyor. Tesiste yer alan güneş panelleri ile elde ettikleri enerji ile de enerji tasarrufunda bulunuyor.

Plant Factory, tarafından kurulan PF001 sanayi tipi Ar-Ge tesisi, tek hasatta 4 bin 50 adet kapasiteye sahip. 2021 yılının Haziran ayında inşaatına başlanacak olan PF002 tesisi ise 750 bin kapasiteye sahip olacak şekilde tasarlandı. Girişimin planları arasında ise 2027 yılı sonuna kadar farklı yerlerde kurulacak 12 adet tesis ile toplam üretim kapasitesinin 9 milyonun üzerine çıkartılması hedefleniyor.

Diğer dikey tarım çözümleri rakip konumda olan Plant Factory, sanayi tipinde kapalı alanda dikey tarım çözümü sunması ile rakiplerinin önüne geçmeyi hedefliyor. Şu ana kadar herhangi bir yatırım almayan Plant Factory, son tüketici - restoran kanalına doğrudan yapacağı satışlar üzerinden ve kendi teknolojisi ile sistemler kurarak gelir elde edecek.

Plant Factory'nin Mutfak Sanatları Akademisi içinde kurduğu MSA Bahçe sistemi ile de geleceğin şef adayları için hizmet sunduğunu da ekleyelim. Gebze Teknik Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü ile 2020 yılının Aralık ayında dikey tarım sistemlerine yönelik Ar-Ge çalışmalarına odaklı iş birliği protokolü de imzalayan Plant Factory, Gebze Teknik Üniversitesi kampüsünde çalışmalar da yapacak.

Üreteceği ürünleri son tüketici ve restoranlara Mayıs ayından itibaren ulaştıracak olan Plant Factory, gelecekte teknolojisini yurt dışına ihraç etmeyi de hedefliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.