Reddit kullanıcıları Wall Street'e karşı: Ayaklanmanın 2. perdesi başladı

Robinhood'un koyduğu kısıtlamalar, Sequoia Capital ve Beyaz Saray'dan Robinhood'a baskı iddiası, Robinhood'a 1 milyar dolarlık acil durum yatırımı, Maliye Bakanı Janet Yellen'in Citadel ile ilişkisi ve wallstreetbets'in yeni hedefi bu yazıda!
Reddit kullanıcıları Wall Street'e karşı: Ayaklanmanın 2. perdesi başladı

Dün Reddit kullanıcılarının batmakta olan GameStop'un hisselerinin yükselmesini sağlayarak Wall Street'e karşı nasıl birleştiğini sizlere aktarmıştık. Başta Twitter olmak üzere sosyal ağlarda "dijital devrim" olarak nitelendirilen bu durum, Wall Street'in önde gelen yatırım şirketleri tarafından hoş karşılanmadı. GameStop hisselerinin %1700 artış göstermesinin Melvin Capital ve Citron'u devasa bir kayıp ile başbaşa bıraktığını hatırlatalım. Reddit kullanıcılarının Wall Street'e karşı ayaklanmasında 2. perde başladı. Gelişmelere birlikte bakalım. 

Robinhood'un yalanladığı iddialar

Yaşanan tüm bu olayların ardından Robinhood dün platformunda hisse alımı yasakladı. Bu gelişmeye ek olarak   r/wallstreetbets forumunda ve Twitter'da kullanıcılar,  uygulamanın kendilerine ait GameStop ve AMC hisselerini "Senin iyiliğin için nakite dönüştürdük" gibi bir açıklama ile sattığını iddia etti. Bu kullanıcılardan biri olan Jett Flores yaptığı açıklamada şöyle konuştu: 

Hisse senedini; ister yukarı çıktığında ister aşağı indiğinde, satmak için herhangi bir tetikleyicim yoktu. Hisse fiyatı neredeyse 500 dolara ulaşmışken, hisse senedini kesinlikle 197 dolardan satmazdım. 

Robinhood ise yaptığı basın açıklamasında bu iddiaları yalanladı. Robinhood sözcülerinden biri açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

 "Robinhood'un proaktif olarak müşteri hisselerini, standart marjla ilgili satışlarımız veya opsiyon atama prosedürlerimizin dışında sattığına dair iddiaların yanlış olduğunu doğrulayabilirim"

Her ne kadar Robinhood, iddiaları yalanlamış olsa da;10 yakın kişi basına ulaşarak, ekran görüntülerini paylaştı ve herhangi bir satış emri vermedikleri halde Robinhood'un hisseleri sattığını açıkladı. Ekran görüntülerine bakarak, kullanıcı tarafından ödeme emrinin verilip verilmediğini anlamak zor. Ancak paylaşılan ekran görüntülerinde, “X hissesini en iyi fiyata satmak için verdiğin ödeme emrini aldık" ifadesi yer alıyor. 

Robinhood kendini güvence altına alıyor: Hisse alımında kısıtlama  

Bu sıra dışı gelişmenin ötesinde Robinhood bugün Borsa açılışında GameStop ve AMC hisse alımını sınırlandırmaya karar verdi. Bu nedenle pek çok kişiden olumsuz eleştiriler alan uygulama, Wall Street Hissedarlarına ve SEC'e karşı kendini güvence altına alıyor.

Hatırlarsanız, dün sizlere Robinhood'un, bireysel yatırımcıların ne yaptığını görmek isteyen Citadel Securities gibi bazı büyük yatırımcılar tarafından ödeme aldığını açıklamıştık. Görünen o ki; şirket, ciddi bir baskı altında. 

Sequoia Capital ve Beyaz Saray'dan Robinhood'a baskı iddiası

Reddit'te paylaşılan bir iddia ise Robinhood'un yatırım şirketleri tarafından baskı gördüğünü kanıtlar nitelikte. Bir Reddit kullanıcısı, Robinhood'da çalıştığını belirterek, şirketin Kurucu Ortağı ve CEO'su Vlad Tenev'e Sequoia Capital ve Beyaz Saray tarafından telefon edildiğini açıkladı. İddialara göre, Sequoia Capital ve Beyaz Saray, Tenev'den hisseleri alıma kapatmasını istedi. 

Bir önceki yazımızda benzer sebeplerle XRP'nin peşine düşen ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC)'nun bu durumdan memnun olmayacağını belirtmiştik. Dün Cumhuriyetçiler Meclisi'nden SEC Başkanına gönderilen onlarca mektup Robinhood ve serbest yatırım fonları arasındaki olası bir gizli anlaşmanın araştırılmasını istedi. 

SEC bu konuda harekete geçmeye başlamış olsa da; şu an için Sequoia Capital ve Beyaz Saray'dan baskı yapıldığı konusu bir iddianın ötesine geçmiyor. 

Robinhood 1 milyar dolarlık acil durum yatırımı 

Bu arada baskı iddiaları doğrulanmamış olsa da; yatırımcıların Robinhood'un yardımına koştuğunu söylemek mümkün.  New York Times haberine göre Robinhood, mevcut yatırımcılarından bu hafta 1 milyar dolarlık acil durum yatırımı aldı

Bloomberg ise bu hafta Robinhood'da yaşanan hisse alım satımı kaosunun ortasında bankalardan "en az birkaç yüz milyon dolar" borç aldığını bildirmişti. Bu haberin ardından Robinhood CEO'su Tenev ardından bir açıklama yaparak; şirketin likidite sorunu yaşamadığını söyledi. Ancak Tenev, hisse kısıtlama kararının ardından yaptığı bir açıklamayla; söz konusu kararın herhangi bir piyasa düzenleyicisinin veya diğer piyasa katılımcılarının yönlendirmesi ile alınmadığını söylemişti.

Bloomberg'ün açıklamasına bakacak olursak, şirket belki de sadece nakit problemi yaşıyor. New York Times'a konuşan iki kaynağın açıklaması da bu tezi destekliyor. Kaynaklar, Robinhood'un daha fazla alım - satım kısıtlaması uygulamamak için hala daha fazla paraya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Times'ın haberine göre; girişimin mevcut yatırımcıları Sequoia Capital ve Rabbit Capital, şirketin ihtiyacı olan yatırımı perşembe günü yaptı.  Bir Robinhood Sözcüsü yaptığı açıklamada şu ifadeyi kullandı:

Bu; müşterilerimize hizmet vermeye devam etmemiz için bize yardım edecek olan yatırımcılarımızın, bize güvendiğinin güçlü bir göstergesi. 

Citadel'in eli kolu uzun: Biden'ın Maliye Bakanı Janet Yellen konuşma için 800 bin dolar para aldı

Robinhood'un yatırımcılarıyla ilişkisine değinmişken, Beyaz Saray'In bu konudaki rolüne de değinelim. ABD ekonomisinin itici gücü Wall Street'te yaşananlar, Beyaz Saray'ın ekonomik stratejilerini yakından ilgilendiriyor. İkili oynayarak tüm bu krizden karlı çıkan Citadel Securities ise Beyaz Saray Yönetimi ile kurduğu yakın ilişkilerle tanınıyor. 

Öncelikle iddialara göre Citadel Securities'in, Robinhood'da sade vatandaşın aktivitelerini gözlemlediğini hatırlatalım. Şirket, otomatik olarak emrin diğer tarafını satın alıp, ardından borsa işlemlerini tersine çevirmek için piyasaya geri dönerek; bu emirler üzerinden para kazanıyor. Alış ve satış fiyatı arasındaki farkı ise cebe atıyor. 

Gelelim işin vurucu noktasına! Bu ayın başında Joe Biden'ın Maliye Bakanı Janet Yellen'in, konuşmaları için Citadel Securities'den 800 bin dolar ödeme aldığı ortaya çıktı.

Bilmeyenler için Citadel'in kurucusu Ken Griffin'in büyük bir Cumhuriyetçi Parti Taraftarı ve mali destekçisi olduğunu söyleyelim. Partinin büyük bağışçılarından biri olan Griffin daha önce Mitt Romney ve John McCain'in başkanlık kampanyalarını fonlamıştı. 

Yellen’in ifşa olan finansal belgelerine göre Yellen finans şirketlerine 60'dan fazla konuşma yaptı. Listede yer alan  25, 29 ve 49. maddelere göre; Yellen, Citadel'den toplamda 810 bin dolar konuşma ücreti aldı. Yine de Yellen'in Citadel'den aldığı ücret toplam elde ettiği kazançla kıyaslandığında devede kulak kalıyor. Janet Yellen, son 2 yılda Wall Street ve Citi, Goldman Sachs, Google, City National Bank, UBS, Citadel LLC, Barclays, Credit Suisse ve Salesforce gibi büyük şirketlerden toplamda 7.2 milyon dolar konuşma ücreti aldı

Yellen'in Federal Rezerv Başkanı iken yaptığı bu konuşmaları bir nevi danışmanlık hizmeti gibi düşünebiliriz. Yine de etik açıdan problemli olduğunu söylemek mümkün. Örneğin; Yellen'in  yaptığı konuşmalar için sadece Citi'den 1 milyon dolar ücret alması, şirketlerin regülasyonlar tarafında pek de denetlenmediğini düşündürüyor.

Yellen’in mali açıklaması, Biden ekibi tarafından 2020 sonunda hazırlanan, Ocak ayında onay duruşmaları başladığında, Demokrat Parti’nin sol kanadıyla siyasi olarak sorunlu hale gelebilecek üç dosyadan biri. Bir Biden yetkilisi, formları “hafta ortasında” , yani Hükümet Etik Ofisi'nin Yılbaşı Gecesi geç saatlerde yayınlamasından önce doldurduklarını söyledi.

Google, Robinhood'un 100 bine yakın olumsuz değerlendirmesini sildi 

İşin siyasi boyutunu özetledikten sonra sıra Silikon Vadisinde olan biteni aktarmaya geldi. Robinhood'un hisse alımını durdurması ve bazı kullanıcıların hisselerini satmasının ardından, kullanıcılar uygulama mağazalarına yönelerek Robinhood'a tek yıldız vermeye başladı. Robinhood, bu olaylar neticesinde yaklaşık 275 bin olumsuz değerlendirme aldı.

Ancak kısa bir süre sonra, 1 yıldızın 4 yıldıza dönüştüğü ve olumsuz yorum sayısının 180 bin civarına düştüğü görülüyor. Bu da bizlere Google'ın neredeyse 100 bin yorumu sildiğini gösteriyor. 

Eğer yukarıda bahsettiğim detaylar olmasaydı, Google'ın bu hamlesini "Silikon vadisi birbirini destekliyor" şeklinde yorumlardım. Ancak, Google'ın da Yellen'e ödeme yaptığını düşünürsek, artık kimin eli kimin cebinde gerçekten belli değil.

Öte yandan bu durum bilinçli bir hamleden çok, Google'ın olağan moderasyonlarından biri olarak da değerlendirilebilir. Zira şirketin ilkelerine göre, platformda bir uygulamanın değerlendirmesini manipüle etme niyetiyle değiştirmek yasak. Şirket, bu kuralı ihlal eden değerlendirmeleri doğrudan kaldırıyor. Google ayrıca, uygulamaların kendileri hakkında yayınlanan değerlendirmeleri silme seçeceğinin de olmadığını belirtiyor. 

Robinhood ve Reddit indirmeleri arttı

Bu arada olayların Twitter, Reddit ve diğer sosyal ağlarda yoğun bir şekilde konuşulması, Robinhood ve Reddit uygulamalarının indirme sayılarını arttırdı. Dün Robinhood, ABD'de ilk defa AppStore'un 1. sırasına yükselirken, Reddit 2. sırada yerini  aldı.

Robinhood 27 Ocak 2021'de tek bir gün içinde iOS ve Android üzerinden 120 bin yeni kullanıcıya kapılarını açtı. Böylece uygulama günlük aktif kullanıcı sayısında yeni bir rekora imza atarak, 2.6 milyon kullanıcıya ulaştı. Reddit ise, tek bir günde 199 bin indirmeye ulaşarak indirme rekoru kırdı. 

Görünen o ki; wallstreetbets hem Reddit hem de Robinhood üzerinden yeni üyeler kazanacak. 

wallstreetbets'in motivasyonu ne? 

Girişimlerin, Wall Street'in, serbest piyasa fonlarının ve hatta ekonomi bakanınında dahil olduğu bu ilişkiler kümesinde, canına tak eden wallstreetbets'e hak veren çok. Ekibin son trollemeyi yapma sebebi ise 2008'deki ekonomik krize dayanıyor. wallstreetbets'te gezinerek hikayeleri okuduğunuzda, çocuklarının üniversite ödeneğini borsada kaybeden ailelerin hikayeleriyle karşılaşıyorsunuz. Kullanıcılar arasında 2008'de yaşanan mortgage krizinde evlerini kaybedenler de mevcut. Bazı kullanıcılar, "Biz evimizi kaybettikten sonra tek göz evde altı kişi kalmak zorundaydık. Hep beraber yerde yatardık." yorumlarını paylaşıyor. 

Kısacası wallstreetbets topluluğunun zamanında Wall Street kodamanları nedeniyle yaşadığı mağduriyet, Reddit kullanıcılarının itici gücü haline geliyor. 

wallstreetbets'in yeni hedefi: JP Morgan ve Bitcoin 

Wallstreetbets topluluğu, buraya kadar gelmişken, bu yoldan dönmemeye kararlı. GameStop ve AMC hisselerinin ardından, topluluğun gündeminde JP Morgan var. JP Morgan'ın gümüş hisselerine yaptığı yatırımı birkaç kez dile getiren topluluk, gümüş hisselerini alt üst etmek için yeterli kaynağa sahip olmayabilir.

Buna ek olarak Robinhood'un kullanıcıların hisseleri üzerinde uyguladığı baskı, Wallstreetbets'i kripto para borsasına yönlendirdi. Topluluk Wall Street yatırımcılarının CMY grubun Bitcoin'deki 1 milyar dolarlık shortunu hedef alabilir. Kitleleri kolayca yönlendiren Elon Musk'ın düşüşe oynayan yatırımcılardan nefreti, Wallstreetbets'e desteği ile birleştiğinde, Bitcoin fiyatları artmaya başladı. Musk'ın Twitter Bio'suna Bitcoin logosu yerleştirmesiyle Bitcoin fiyatları %10 arttı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.