Twitter'ın yeni topluluk tabanlı doğrulama sistemi Birdwatch

Topluluk tabanlı doğrulama sistemi Birdwatch, atılan tweetlere etiketler ve açıklamalar eklenmesini sağlıyor. Twitter, özellik için politik spektrumun farklı kesimlerinden 100'den fazla kullanıcı ile görüştü.
Twitter'ın yeni topluluk tabanlı doğrulama sistemi Birdwatch

Platfromundki dezenformasyonun önüne geçmeye çalışan Twitter, bir süredir Birdwatch isimli bir sistem üzerinde çalışmaktaydı. Twitter, dün paylaştığı bir tweet ile Bridwatch özelliğini yayına aldığını resmi olarak duyurdu. Topluluk tabanlı bir doğrulama sistemi olan Birdwatch, atılan tweetlere etiketler ve açıklamalar eklenmesini sağlayarak paylaşılan içeriklere yeni bir bağlam kazandırıyor.

İlk etapta ABD'deki kullanıcılara açılan  Birdwatch, yanlış yönlendiren ve yalan beyanların yayılmasını engelleyecek. Birdwatch'a katkıda bulunan kişiler, yanlış beyanları tespit ederek, tweet'e notlar ekleyip, hızlıca bunu bildirecek.

Şu an için bu bilgilendirmeler, Twitter yapısı altında ancak herkesin erişimine açık olmayan Birdwatch'a özel bir sayfada görünüyor. Katkıda bulunan kişilerin geniş çapta bir fikir birliğine varması ile tweet'e eklenen notlar herkese açık olarak Twitter'da yayınlanacak.

İçeriklere özel notların ve değerlendirmelerin, ilk etapta herkese açık bir şekilde paylaşılmamasının nedeni ise, şirketin Birdwatch'ta gerçekten faydalı içerik üretip üretmediğini bilmek istemesi. 

Twitter'ın demokratik yaklaşımı

Trump yasağından sonra Twitter'ın platformundaki  ifade özgürlüğü çok tartışıldı. Dolayısıyla Birdwatch'ın nasıl çalışacağı konusunda aklınızda soru işaretleri belirmiş olabilir. Ancak Twitter, özellik odağında politik spektrumun farklı kesimlerinden 100'den fazla Twitter kullanıcısı ile görüştüğünü belirtti. Şirket, Birdwatch'ta yazılan notların, Twitter'ın ya da başka bir otoritenin değil, topluluğun sesi olmasını istediğini açıkladı. 

Buna ek olarak herkese açık olması planlanan Birdwatch verileri, uzmanlar ve araştırmacılar tarafından indirilebilecek ve daha da önemlisi Birdwatch kamuya açık bir şekilde denetlenebilecek. 

Bu yaklaşımı ile Twitter'ın sosyal ağlarda demokrasi rüzgarı estirdiğini söyleyebiliriz. Zira dezenformasyon yayan Tweetlere eklenen notlar da topluluk tarafından değerlendiriliyor ve puanlanıyor. 

Tüm bu demokratik çabaların neticesinde, topluluk temelli olması nedeniyle Birdwatch'ın yanlış bilgi yayanlar tarafından suistimal edilmesi de olası. Twitter, Birdwatch'ın problemli çıktılar ortaya koyabileceğini ve zaman zaman sorun yaşayabileceğinin farkında. Yine de şirket, bu yeni kontrol mekanizmasının ve çalışma modelinin denemeye değer olduğunu düşünüyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.