Zeynep Dağlı Kastro: "Girişimciyi cinsiyetten bağımsız olarak tanımlamak gerektiğini düşünüyorum"

Momento Kurucusu Zeynep Dağlı Kastro, geçmişte kimi zaman yatırımcıların kadın girişimcilere karşı ön yargı geliştirmiş olsalar da bugün, bütün yatırımcıların kadın girişimcilere böyle yaklaştığını söylemenin doğru olmadığına inanıyor.
Zeynep Dağlı Kastro:

Sadakat ve ödüllendirme sistemi platformu Momento Kurucusu Zeynep Dağlı Kastro, hayatını "önüne çıkan engelleri nasıl aşarım" mottosu üzerine kurmuş. Eski bankacının ailesi ağırlıklı olarak akademisyenlerden oluşuyor. Girişimcinin anne babası ise tıp doktoru... "Dolayısıyla finans ve girişimcilik dünyası ailemin geleneğine ters" diyor ve ekliyor: "Çocukluğumdan beri yapmak istediğim iş bankacılıktı. Dolayısıyla onları bu konuda ikna etmeyi başardım."  

"Ailemden bir şeyleri her zaman mümkün kılabileceğimi öğrendim"

Zeynep Dağlı Kastro, Avusturya Lisesi'nden mezun oldu. Sonrasında sekiz senelik  Almanca eğitimin ardından beklenin aksine Türkiye'de kalmayıp London School of Economics’te (LSE) lisans eğitimine gitti. Kastro süreci şöyle anlatıyor: "Sekiz sene Almanca okudum. Yol ayrımına geldiğimde ya Türkiye'de kalmak ya da eğitimime Almanca devam etmek vardı. Ya da başka bir ülkeye gidecektim. Ben İngiltere'ye gitmeyi tercih ettim. Londra'nın finans merkezi olması benim için cezbetti. Hatta okuldan LSE'ye başvuran tek kişi bendim. Bu, bizim okul geleneği için ters bir durumdu."

Okulda etnik kimliği ya da cinsiyeti üzerinden herhangi bir olumsuz davranışa maruz kalmadığını belirten Zeynep Dağlı Kastro, "Zaten okulun kültüründe böyle bir şey yok. İngiltere'deki eğitim sisteminde ekonomi üç senelik bir bölüm. O yüzden çok çok ağır bir eğitimden geçiyorsunuz. Sınıf tekrarı yok, kaldığınız an okuldan atılıyorsunuz. Mezun olduktan sonra yatırım bankasında kariyer için kontejyan çok düşük. Buradaki işi garantilemenin yolu da ikinci sınıftan itibaren staja başlamanız. Bankacılık kariyerine girişte Türkiye'den gelmiş bir kadın olarak işe başvuru yapmak ve oraya girmek konusu beni zorlamıştı. Çünkü kotanın incelmiş noktasından girmeye çalışıyorsunuz.

Ama ailemden her zaman bir şeyleri mümkün kılabileceğimi öğrenmiştim. Onlar  akciğeri sönmüş, ölmek üzere olan bir hastayı iyileştirmek için ellerinden geleni yapan insanlardı. Asla pes ettiklerini hatırlamıyorum. Hayatıma da aynı mantıkta devam ettim. Bu yüzden ne yapmam gerekiyorsa her zaman daha fazlası için çalıştım."

Türkiye'ye iş fikriyle döndü

Okulu bitirdikten sonra dört sene bankacılık yaptı. İlk çalıştığı bankada devlet tahvilleri ile ilgili çalışıyordu. Çok yüksek hacimli işlemler yapıyordu. Burada çok ağır erkek egemen bir ofis düzeni hakimdi. Bunun üzerinden iş yapış ve konuşma tarzlarında cinsiyetinden dolayı baskı hissettiğini hatırlıyor ve ekliyor: "Doğrudan bana yapılan bir şey olmadı. Ama bir noktada o kültüre alıştığımı fark ettim."

Kastro, daha sonra Oxford Üniversitesi’nde yüksek lisansa başladı. Finansal ekonomi üzerine çalıştı. Girişimci, mezun olduktan sonra Türkiye'ye dönme kararı aldı. Buraya bir iş fikriyle döndüğünü söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Mezun olmadan önce CV toplamaya başlamıştım bile. Sınavların ertesi günü Türkiye'ye döndüm. Bir gün sonra Momento'yu kurdum. Bir hafta içinde ofisi tuttum. Girişimciliğe başladım. O dönem network'üm yok denecek kadar azdı. Ama iş yapma hevesim vardı. Bu heves, bu işin peşinden gitmemi sağladı. İlk seneler zorlanmadığımı söyleyemem. Bir kadın girişimci olarak en kritik nokta, melek yatırımcıların bakış açısı. Burada bir takım farklılıklar hissettiğimi hatırlıyorum. Erkek girişimcilerle daha rahat iletişim kurduklarını gördüm.

Ama geçmişte kimi zaman bazı eşitsizliklerin yaşandığını görsek de tüm yatırımcıların kadın girişimcilere önyargılı yaklaştığını söylemek doğru olmayacak. Özellikle de son yıllarda bu süreci çok sağlıklı yürüten kadın ve erkek yatırımcı sayısının giderek arttığını söyleyebilirim. Ama en temelde önemli olan şey, kadın erkek ayrımı yapmadan kişiyi sadece girişimci olarak tanımlamak. Bunu başardığımız an her şey çözülecek. Misyonumuz iyi rol modelleri oluşturmak olmalı. Bunun da gelecek olan yeni nesille değişeceğine inanıyorum" diyerek sözlerini bitiriyor.

Momento ne yapıyor?

Türkiye’nin önde gelen firmalarının çalışanlarının, bayilerinin ve distribütörlerinin ödüllendirmesini yapıyor. Zeynep Dağlı Kastro, şirketinin nasıl bir mantıkta çalıştığını şöyle anlatıyor: "Aslında kutlanmaya değer, yaşama dokunan her anı kutluyoruz. Bu yöneticisi tarafından taktir edilme de olabilir, fark yaratan çalışanların ödüllendirilmesi de olabilir, doğum günü kutlaması da olabilir. Momento olarak biz bu süreci yönetiyor ve bunlara yenilikçi çözümler üretiyoruz. Özetle; şirketlerin çalışanlarına teşekkürüne aracılık ediyoruz."

2020 yılı bizim pandemiye rağmen hedeflerini tutturan şirketin bir önceki seneye göre net kârı 4,5 kat arttığını ifade eden Zeynep Dağlı Kastro konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Bunu başarabilmek için çeviklik kaslarımızı çok iyi kullandığımızı düşünüyorum. “Rotasız gemiye rüzgâr da yardım edemez” diye bir söz var. Dolayısıyla kasırganın ortasında rotada kalabilmek hakikaten çok önemli başarı oldu. 2021 senesinde her anlamıyla, insana, teknolojiye, müşterilerimizi daha da memnun edebilmeye yönelik yatırımlarımız devam edecek. 2021 bütçelerimizde senelik yaklaşık 3 kat bir büyüme hedefliyoruz." 

Serinin diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.