Hande Enes, geçen sene toplamda 11 şirkete yatırım yaptı

Hande Enes, 2020'de beş devam dört yeni yatırım yaptı. Yatırımcının iki yeni yatırımı ise yolda...
Hande Enes, geçen sene toplamda 11 şirkete yatırım yaptı

Hande Enes, Webrazzi Ödülleri'nde 'Yılın Melek Yatırımcısı' kategorisinde ilk üçe giren isimlerden biri oldu. Şimdiye kadar 45 girişime yatırım yapan Hande Enes, bu işe 2017'de başlamıştı.

Yatırımcı o dönemi şöyle tarif ediyor: "Ben dört yıl önce dünyanın likitide dengesinin bozulmaya başladığı ve yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri yatırımlara kaymayı tercih ettikleri bir dönemde girişimlere yatırım yapmaya başladım. Üstelik yatırımcı profili olarak 'teknoloji yatırımı geçmişi olmayan biri olarak' ortaya çıktım. İnsanlar cesaretimi sevdiler.

Teknoloji geçmişiniz olmasa da yatırımcı olabileceğinizi, üstelik yatırımcı olmanın, bir sanayiciyi geleceğe taşıyan bir dönüşümü başlatacağını insanlar bende seyretme imkanı buldular. Aslına bakılırsa da adım adım dürüstçe deneyimlerimi paylaştım. Bu işi ne kadar sevdiğimi, sadece konuşmadığımı, maddi manevi, belli bir had sınırı çerçevesinde işin içinde olduğumu ve girişimcime edepli davranış ve hakça bölüşme tavrımı, 45 yatırımdan sonra girişimcilik kriterlerinden, girişimciye sağladığım katkıya kadar kendi parmak izi olan bir yatırımcıya dönüşme hikayemi, insanlar hem takdir hem de vefa duygusuyla karşılıyorlar."

11 şirkete yatırım yaptı

Hande Enes, odağına spesifik herhangi bir şeyi almayan bir yatırımcı...  Bu yüzden portföyünü, sadece kendi hayal ettikleriyle sınırlandırmadığını söylüyor. Ayakları matematikle yere basan hayaller kuran değerli insanlarla birlikte geleceği şekillendirebiliyor olmaktan son derece mutlu olduğunu üstüne basa basa söylüyor. 2020 ve salgından nasıl etkilendiğini ise şöyle anlatıyor:

İnsanların sevdiklerini kaybettiği bir zamanda kelimelerimi düzgün seçmeye çalışarak portföy değerinde inanılmaz bir artış olduğunu söyleyebilirim. Wuhan’da ilk sedye görüntüsünün ekranlara ulaştığı hafta, girişimcilerimle yaptığımız toplantıda, proactive bir iletişim dili ve iş modelinde karar kıldık. Müşterilerimiz için bu dönemde öncü aklı sunmayı başardık. Bazı girişimcilerim risk alarak pazarlama bütçelerini azaltmak yerine artırarak çok kalıcı müşteri ilişkileri kurmayı başardılar. Bunun ne kadar doğru bir strateji olduğunu şu anda, bütün sonuçlarıyla görüyoruz.

Hem benim hem de girişimcilerimin yakınlarımızı/sevdiklerimizi kaybettiği talihsiz bir dönemi tecrübe ettik. Covid-19’a yakalanan girişimcilerim oldu. Ruhunuz acırken konsantrasyonu ayakta tutarak çalışmak hiç de kolay bir şey değil çünkü bizim makinamız zihnimiz. Bir iyi tarafı, bu haldeyken bile üretebiliyorsak, kolay kolay bize bir şey olmaz güveni kazanmış olmamız. Online görüşme teknolojileri maalesef hala fiziksel toplantı keyfini %100 vermekten çok uzak; calışma ya da öğrenme keyfi şu anki nesil için hala fiziksel ortamla kısmı bağlantılı bir konu. Baksanıza, yaşadığımız donem içinde ilk kez “okula gitmek isteyen bir nesille” karşı karşıyayız. Diğer taraftan eskisi gibi ‘Kimler gelmiş” diye ofise girememek beni zorluyor.

2020'de beş devam dört yeni yatırım yapan yatırımcının iki yeni yatırımı ise yolda... Yatırım stratejisinde Covid-19 özelinde hiçbir değişiklik olmadığını söylüyor ve ekliyor: "Covid-19'un çıktı. Sağlık alanına yatırım yapayım gibi konjonkturel bir yatırımcı değilim. Daha önce de metriklerle ortaya konabilen, gelmekte olan kalıcı büyük dalgayı fonluyordum, bugün de öyle..."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.