WhatsApp, gördüğü tepkinin ardından gizlilik sözleşmesinin tarihini erteliyor

WhatsApp gördüğü tekilerin ardından gizlilik sözleşmesinin kabul tarihini 8 Şubat'tan 15 Mayıs'a ertelediğini açıkladı. Şirket, 8 Şubat'ta kimsenin hesabı askıya alınmayacağını veya silinmeyeceğini duyurdu.
WhatsApp, gördüğü tepkinin ardından gizlilik sözleşmesinin tarihini erteliyor

Geçen hafta yayınlanan WhatsApp gizlilik sözleşmesi yoğun bir tepkiyle karşılanmıştı. "#WhatsAppSiliyoruz" hashtagi 330 binden fazla tweet ile TT olurken, sözleşme pek çok kullanıcının Telegram, Signal ve BiP gibi uygulamalara geçmesine yol açmıştı. 

WhatsApp, bu tepkinin ardından dün yayınladığı yeni bir blog gönderisiyle gizlilik sözleşmesinin kabul tarihini 8 Şubat'tan 15 Mayıs'a ertelediğini açıkladı. Blog yazısında konu hakkında çok fazla dezenformasyon yayıldığını belirten şirket; "Çok fazla yanlış bilginin yayılması, kullanıcılarımızın endişelenmelerine yol açtı. Bu nedenle, prensiplerimizi ve gerçekleri herkesin anlamasına yardımcı olmak istiyoruz." dedi. 

Şirket Pazartesi günü yayınladığı bilgilendirmede Facebook’un WhatsApp mesajlarına erişimi olmadığını açıklamıştı. Bu açıklama, kullanıcıların tutumunda büyük bir değişim yaratmamış olmalı ki; şirket yeni açıklamasında bu ifadeyi detaylandırdı. 

WhatsApp, kullanıcıların kişisel mesajlarını WhatsApp'ın da Facebook'un da göremediğini yineledi. Buna ek olarak kullanıcıların mesaj gönderdiği veya aradığı kişilerin kaydını tutmadıklarını belirtti. Şirket: "Ayrıca, paylaştığınız konum bilgilerini göremiyor ve kişilerinizi Facebook ile paylaşmıyoruz." dedi. 

WhatsApp, kullanıcıların WhatsApp üzerinden işletmelere mesaj göndermelerini sağlayan yeni seçenekler sunduğunu tekrarlayarak güncellemenin, verileri nasıl topladığımız ve kullandığımız konusunda daha fazla şeffaflık sağlıyor. dedi. Ayrıca bu güncellemenin, Facebook ile veri paylaşma olanağını artırmadığını da vurguladı. 

8 Şubat'ta kimsenin hesabı askıya alınmayacak veya silinmeyecek 

Mesajlaşma devi; kullanıcıların belirli bir tarihe kadar koşulları inceleyip kabul etmeleri isteğini 8 Şubat'tan 15 Mayıs'a aldığını açıkladı. Buna ek olarak şirket, 15 Mayıs'ta yeni gizlilik sözleşmesini yayına almadan önce kullanıcılara aşamalı bir şekilde ulaşacaklarını belirtti: 

8 Şubat’ta kimsenin hesabı askıya alınmayacak ve silinmeyecek. Ayrıca, WhatsApp’ta gizlilik ve güvenliğin nasıl işlediğiyle ilgili yanlış bilgileri ortadan kaldırmak için çok daha ciddi adımlar atacağız. 15 Mayıs’ta işletmelerle ilgili yeni seçenekler kullanıma sunulmadan önce, kullanıcılarımıza aşamalı olarak ulaşacağız. Böylelikle, kullanıcılarımız gizlilik ilkelerimizi kendilerine uygun bir zamanda inceleyebilecekler.

WhatsApp'ın günlük kullanıcı sayısı Türkiye'de ilk defa 40 milyonun altına düştü

Yaşanan gelişmelerin ardından, mesajlaşma alanında uygulama mağazalarında ilk sıraya yerleşen Telegram'ı, Signal ve BİP takip etti.  Elon Musk'ın 40 milyon takipçisine Signal'i tavsiye etmesinin ardından, Signal 2 gün içinde 100 bin kullanıcı kazandı. BiP ise 9 -10 Ocak tarihleri arasında 24 saatte 1 milyondan fazla indirme aldı.  Telegram ise 12 Ocak'ta 500 milyon kullanıcıya ulaştığını duyurdu. Şirket, son 72 saatte 25 milyon yeni kullanıcı kazandığını duyurdu. 

Türkiye'deki kullanıcı rakamlarını ise araştırma şirketi Gemius açıkladı. Rapora göre 1 Ocak'ta 42 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan WhatsApp, hızla kullanıcılarını kaybetmeye başladı ve platformun kullanıcı sayısı ilk kez 40 milyonun altına düştü. WhatsApp'ın 11 Ocak'taki kullanıcı sayısı 39 milyon 818 bin 480 olarak açıklandı. 

Ocak ayının başında yaklaşık 4 milyon kullanıcıya sahip BiP, günden güne günlük kullanım sayısını artırarak 11 Ocak'ta 6 milyon 868 bin 160'a ulaştı. Bu dönemde Türkiye'de günlük kullanıcı sayısında kayda değer bir artış yaşayan diğer uygulama ise Telegram. Zira Telegram'ın 11 günlük kullanıcı değişimine baktığımızda ilk günde 4 milyon 413 bin 769 kişinin kullandığını görüyoruz. 11 günün sonunda ise Telegram'ın günlükte ulaştığı kullanıcı sayısı 3 kat arttı ve 12 milyon 22 bin 400'e ulaştı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.