ScaleX Ventures, 2020'de 5 şirkete yatırım yaptı

ScaleX Ventures, 2021'de portöyüne iki katına çıkararak beş şirkete daha yatırım yapmayı hedefliyor.

ScaleX Ventures, Webrazzi Ödülleri'nde Yılın Yatırım Şirketi kategorisinde ilk üçe girdi. Şirketin ortağı Berkay Mollamustafaoğlu, "Fon her ne kadar 2020 yılının başında aktif hale gelmiş olsa da lansmanını 2020’nin sonlarına doğru yaptığımız için bu kadar kısa bir sürede bu ödülü almak bizleri hem çok şaşırttı hem de çok mutlu etti" diye konuşuyor. 

ScaleX, diğer yatırım şirketlerine göre girişimcinin neye ihtiyacı olduğunu bilen, daha önce bu yoldan geçmiş, bu ekosistemde tüm tarafların beklentilerine hâkim bir yapıya sahip. Sadece yatırım yapmaya değil, bir girişimin neye ihtiyacı olabileceğine odaklanıyor. Berkay Mollamustafaoğlu, "Bu odağımız da bize girişimlere ciddi bir operasyonel destek sunma imkânı veriyor. Bu kapsamda ihtiyacı doğrultusunda pazarlamadan iş geliştirmeye, satıştan insan kaynaklarına kadar pek çok açıdan girişimcinin vizyonunu geliştirecek deneyimlerimizle ve bilgimizle yol gösteriyoruz" diyerek bunun tam olarak ne ifade ettiğini açıklıyor.

2020'de 5 girişime yatırım yaptı

2020 yılı kendi içinde her ne kadar zorlayıcı olsa da ScaleX için bir o kadar da başarılı ve heyecan dolu bir yıl oldu. Geçtiğimiz yıl içerisinde ekibi büyüttüler. Sayı 4'ten 6'ya çıktı. Öte yandan, bu yıl içerisinde 700’den fazla şirket ile görüştü. Invidyo, Hipporello, Locomotion ve isimlerini şimdilik gizli tuttuğu iki şirketle toplam 5 yatırım yaptı.

Mollamustafaoğlu konuyla ilgili şöyle konuşuyor:

Portföy şirketlerimizin gidişatından bahsetmek gerekirse; ABD pazarına satışların başlamasıyla birlikte, Invidyo bu yılın başından itibaren kullanıcı sayısını üç katına çıkardı. Hipporello’ya olan yatırımımızı Zoom, Slack, Invision gibi şirketlere yatırımları bulunan Atlassian ile birlikte tamamladık. Locomation ise yatırım yaptığımız dönemdeki değerlemenin yaklaşık iki katı bir değerleme ile yeni bir yatırım aldı ve Wilson Logistics ile imzaladığı ticari anlaşma ile dünyanın ilk otonom tır teknoloji satışını gerçekleştirdi.

Malumun beyanı olarak salgın sırasında en az etkilenen sektörlerin başında girişimcilik ve yatırım ekosistemi geliyor. Son yıllarda tüm dünyada süregelen politik ve ekonomik belirsizliklere rağmen, yatırım alanında hem ulusal hem de uluslararası düzeyde büyük ilerleme kaydedildi.

2021'de 5 girişime daha yatırım yapmayı planlıyoruz

Salgının ilk ortaya çıktığında yatırım dünyasının küresel ölçekte etkilenmesi bekleniyordu ki bunun yansımalarını geçen yıl ilk çeyrekte yapılan yatırım sayısında gözlemlendi. Birçok yatırımcı 2020 yılının ilk çeyreğinde yatırımlarını yavaşlatarak, pandeminin gerçek etkisini görmeyi bekledi. ScaleX de aynı stratejiyi takip ederek bu süreçte portföy şirketlerine ağırlık verdi. Ancak sonrasında yatırım sayıları çok hızlı bir şekilde arttı ve sektör tekrardan normalleşmeye başladı. Sonraki 3 çeyrekte yatırımlarına devam ederek seneyi 5 yatırımla kapattı.

Bu duruma paralel olarak bu sene fonu daha da büyütmeyi hedeflediklerini söyleyen Mollamustafaoğlu, şirketin 2021 hedeflerini ise şöyle sıralıyor: "2021’de fonumuzu daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Şu an aktif olarak görüştüğümüz yatırımcılar var ve onların da katılımıyla küresel başarı hikayesi yaratma konusunda çok daha güçlü bir fon haline gelmeyi planlıyoruz.

Diğer bir hedefimiz ise portföy şirketi sayımızı iki katına çıkarmak. Bir başka deyişle küresel olarak ölçeklenmeyi hedefleyen 5 girişime ve girişimciye daha yatırım yapmak. Son olarak, geçtiğimiz senelerde düzenlediğimiz etkinliklerle ScaleX komünitesiyle sürekli bir araya gelme fırsatımız oluyordu. Bu sene etkinliklerimizi daha da artırmayı ve ekosistemi geliştirmeyi hedefliyoruz."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.