2020'de portföyü 180 milyon dolar yatırım alan 500 Istanbul'un 2021 hedefleri

500 İstanbul'un 2021 yılındaki ilk önceliği portföyünü kaldığı yerden büyütmeye devam etmek.
2020'de portföyü 180 milyon dolar yatırım alan 500 Istanbul'un 2021 hedefleri

Webrazzi Ödülleri' kapsamında erken aşama yatırım şirketi 500 İstanbul, 2020'nin 'En İyi Yatırım' şirketi seçildi. Şirketin yönetici ortağı Enis Hulli, 2020 yılının şirket için portföydeki girişimlere tekrar yatırımlarıyla geçtiğini söylüyor ve bu ödülü neden aldıklarını -samimi şekilde- şöyle açıklıyor: "Özellikle yeni yatırımlar anlamında, diğer fonlardan daha aktif bir yıl geçirdiğimizi maalesef söyleyemem. Bu ödülü yatırım yaptığımız ve beraber çalıştığımız girişimciler kadar, belki hatta onlardan daha fazla, yatırım yapmadığımız girişimciler ile olan ilişkilerimiz sayesinde aldığımızı düşünüyorum."

Pandemi hazırlığı: En çok etkilenecek girişimlerin çıkarılması

500 İstanbul, pandeminin henüz başlarında, gerek sektörel, gerek nakit akışları sebebiyle negatif etkilenecek şirketleri belirlemiş. Bu şirketlere köprü finansmanı yapmak için bir bütçe ayırdığı gibi, yanına farklı yatırımcıları da alarak bu finansmanı arttırma yoluna gitmiş. Böylece şirket, pandemi süresince, köprü finansmanı diye nitelendirebilecek 9 yatırıma katılırken, bu şirketler toplamda 8 milyon dolar finansman aldı. Portföy ise toplamda 180 milyon dolar yatırım aldı. Hulli, "Köprü finansmanlarının dışında, kötü etkileneceğini öngördüğümüz şirketlerin maliyetleri kısarak, başa baş noktaya gelmesi ve sürecin normalleşmesine kadar hayatta kalabilmelerine özen gösterdik." diye konuşuyor ve genel tabloyu şöyle ortaya koyuyor:

"Pandemi bazı şirketleri sektörel ve kategori olarak çok negatif etkilerken, bazılarında ise kısa dönemli satış ve buna bağlı nakit akışı sıkıntısı yarattığını belirtiyor. Sektör olarak etkilenen şirketler, HoReCa veya turizm gibi, farklı değer önerileri ile sektörün problemlerine çözüm olmaya çalışarak, hayatta kaldı. Sektörlerinden bağımsız bir şekilde, kendi karlılıkları ve sağlıklı nakit akışları sayesinde yatırım almadan büyümeye devam eden bazı şirketlerimiz ise, kendilerini nakit akışının azaldığı ve geleceğin belirsiz olduğu bir ortamda buldular. Bu şirketler, maliyetleri kısarak başa baş noktasında kalmaya çalışırken, dijitalleşen satış süreçleri ve teknoloji adaptasyonundaki zıplama ile beraber, hızlı bir şekilde eski konumlarına dönebildiler.

Özellikle pandeminin başlarında güçlük çeken şirketlerin dışında, teknoloji adaptasyonundaki artış sayesinde büyümesine büyük bir ivme katan girişimlerimiz de oldu. İlk fonumuzdan yaptığımız beş sağlık teknolojisi yatırımının tümü büyük bir zıplama yaparken, b2b yazılım firmalarımız da dijital dönüşümün hızlanması ve satış süreçlerinin uzaktan yapılabilmesi ile beraber beklediklerinden hızlı büyüdüler.

Portföydeki şirketlerin cirosunun yüzde 94'ü yurt dışından

Enis Hulli'nin konuşmasında önce çıkan altını çizilmesi gereken en önemli detay, yatırım yaptıkları şirketlerin cirosunun yüzde 94'ünün yurt dışından gelmiş olması... Hulli konuyla ilgili şöyle konuşuyor:

Dışarıdan finansmana baktığımızda, yaklaşık $250M olan toplam portföy finansmanı, $430M'a çıktı. Aynı süreçte, portföy şirketlerimizin toplam cirosu yıllık 130 milyona çıkarken, bu cironun yalnızca yüzde 6'si iç pazardan Türk Lirası olarak gerçekleşti. Yurtdışı pazarlar toplam cironun %94'ünü oluştururken, başı çeken ise yüzde 70 ile Amerika pazarı oldu. Portföy şirketlerimizde toplamda 2,200'ü aşkın kişi istihdam edilirken, bunların yüzde 50'den fazlası Türkiye'de istihdam ediliyor.

Enis Hulli, 2020'de 500 İstanbul Fund II'yi ayağa kaldırmak için de büyük uğraş verdiğini anlatıyor. Çünkü sene başında hızlı başladığı fon toplama süreci, pandeminin de araya girmesi ile yaklaşık altı aylık bir kesintiye uğradı. Ama  sonbaharda tekrar hızlanarak yeni fonu ayağa kaldırmayı başardılar. Hulli, "Pandeminin günlük hayata etkileri ve küresel anlamda yaşanan ekonomik belirsizlik, fon toplamayı da, devamındaki hukuki süreç ve fonu ayağa kaldırmayı da daha zor bir hale getirdi" diye konuşuyor. 

500 Istanbul'un 2021 ajandası

Enis Hulli, 2021'in öncelikli hedeflerini ise şöyle sıralıyor: "2020 yılı var olan portföyümüzü desteklemek ve yeni fonumuzu ayağa kaldırmak ile geçti. 500 Istanbul Fund II'nin de kurulması ile, 2021 yılındaki ilk önceliğimiz portföyümüzü büyütmeye kaldığımız yerden devam etmek. Bununla beraber, 500 İstanbul ekibini büyütmek ve genişleyen ekibimiz ile, portföye daha da destek olacak bir yapıya geçmek istiyoruz."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.