Insights kapsamlı içerikleri ve raporlarıyla içgörü yaratıyor, stratejilere yön veriyor. Popüler Insights içeriklerine göz atın.
Son teknolojinin etkilerini Webrazzi merceğiyle inceleyin, detayları görün, güçlü stratejiler yaratın. Özel makaleler ve raporlara erişmek için hemen harekete geçin.

TikTok, İnternet Kanunu’nu kapsamında Türkiye'de yerel bir tüzel kişilik oluşturacağını açıkladı

TikTok bugün yayınladığı bir basın duyurusu ile 5651 sayılı İnternet Kanunu’nu kapsamında Türkiye'de yerel bir tüzel kişilik oluşturacağını açıkladı.
TikTok, İnternet Kanunu’nu kapsamında Türkiye'de yerel bir tüzel kişilik oluşturacağını açıkladı

Temmuz ayında Meclis’ten geçen 7253 sayılı sosyal medya yasası gereği sosyal medya şirketlerinin Türkiye’ye temsilci atamaları gerektiğini size aktarmıştık. TikTok bugün yayınladığı bir blog yazısı ile 5651 sayılı İnternet Kanunu’nu kapsamında Türkiye'de yerel bir tüzel kişilik oluşturacağını açıkladı. Çinli sosyal ağ devi, paylaştığı açıklamada Faaliyet gösterdiği pazarlarda, kimi zaman aynı fikirde olmasa bile, yerel yasalara saygı göstermeye kararlı olduklarını dile getirdi. 

Şirket bundan sonraki adımında yerel bir tüzel kişilik oluşturmak ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne yerel bir irtibat noktası sağlamak gibi yasaların getirdiği yükümlülüklere uyacağını belirtti. 

Açıklamanın kanunla ilgili kısmı şu şekilde: 

Piyasadaki emsallerimizle birlikte Türkiye’de sosyal medya platformları için ana hatları belirleyen ve yerel temsilcinin atanması, yanıt süreleri,  içerik kaldırma gibi taleplere  ilişkin esasları da barındıran 5651 sayılı İnternet Kanunu’nu derinlemesine inceledik. 

TikTok, farklı topluluklara ses veren güçlü bir platformdur. Eşsiz yemek yapma marifetlerini sunmaktan, görsel sanatını paylaşmaya ve kolay çizim dersleri vermeye kadar; Türkiye'deki herkese kendini yaratıcı bir şekilde ifade etme fırsatı sunmaya devam ediyoruz. 

Faaliyet gösterdiğimiz pazarlarda, kimi zaman aynı fikirde olmasak bile, yerel yasalara saygı göstermeye kararlıyız. Bu nedenle,  bir sonraki adım olarak, yerel bir tüzel kişilik oluşturmak ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne yerel bir irtibat noktası sağlamak gibi yasaların getirdiği yükümlülüklere uyacağız ve toplumumuzda  yaratıcılığın temelini oluşturan ifade özgürlüğüne olan bağlılığımızı sürdüreceğiz.

Bu durumun, TikTok'un içerik incelemesiyle ilgili ilkelerini etkilemediğini veya kullanıcı verilerini yönetme şeklimizi değiştirmediğini belirtmek isteriz. Hükümetlerden gelen kaldırma taleplerinin incelenmesi konusunda mevcut güçlü süreçlere sahibiz ve bunları yerel yasalara ve Topluluk İlkelerimize göre değerlendiriyoruz. Şeffaflık ana ilkemiz olduğundan dolayı, Şeffaflık Raporlarımızda gelen talepleri düzenli olarak açıklıyoruz. 

TikTok bünyesinde Türkiye’de milyonlarca kullanıcımız olmasından gurur duyuyoruz. Kullanıcı ve partnerlerden oluşan canlı yerel topluluğumuzu desteklemeye çalışırken, yaratıcılık ve ifade için kapsayıcı ve çeşitli bir platform sunmaya devam etmeyi umuyoruz.

5651 sayılı İnternet Kanunu’nun kapsamı nedir? 

Temsilci atama sürecine konu olan kanun ise halk arasında son dönemde sosyal medya yasası olarak bilinen 7253 sayılı kanun. Bildiğiniz üzere 7253 sayılı kanunun temeli 5651 sayılı kanundan geliyor: İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun.

5651 kanunun 2007'de resmi gazetede yayınlandığını hatırlatalım. Kanun kapsamı ise kanunun ilk maddesinde şöyle açıklanıyor:

Bu Kanunun amaç ve kapsamı; içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve toplu kullanım sağlayıcıların yükümlülük ve sorumlulukları ile internet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usûlleri düzenlemektir.

Başka hangi sosyal ağlar yerel temsilci atama kararı aldı? 

TikTok'tan önce YouTube da Aralık ayında Türkiye için yerel temsilci atama kararıyla gündeme gelmişti. YouTube, yapılan yazılı bir açıklama ile 5651 sayılı kanunla ilgili yerel bir tüzel kişi temsilci atama sürecini başlattığını duyurdu.

Rusya merkezli sosyal medya platformu olan VKontakte ise temsilci bildiren ilk şirket oldu. Yasalaşan sosyal medya düzenlemesinin tüm detaylarına bu yazımızdan erişebilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.