İstenmeyen aramaları engellemek için Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi, e-Devlet'te kullanıma açıldı

Ticaret Bakanlığı'nın, tüketicilerin istenmeyen SMS, e-posta ve sesli aramalar gibi iletilerle ilgili maruz kaldığı rahatsızlıkların ortadan kaldırılması amacıyla oluşturduğu iYS, e-Devlet'te vatandaşların kullanıma sunuldu.
İstenmeyen aramaları engellemek için Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi, e-Devlet'te kullanıma açıldı

Hiç şüphesiz birçok kişi, telefonuna ya da e-posta adresine gelen istenmeyen mesajlardan; sürekli ticari amaçlarla aranmaktan fazlasıyla sıkılmıştır. Zira günümüzde hemen hemen her platforma kimlik bilgilerimiz dahil birçok bilgimizi veriyor ve artık kime hangi bilgiyi veya izni verdiğimizi takip etmekte zorlanıyoruz. Şimdi bu izinleri kolaylaştırmak amacıyla Ticaret Bakanlığı bir hamle gerçekleştirdi ve Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi'ni devreye aldı.

Ticaret Bakanlığı'nın, tüketicilerin istenmeyen SMS, e-posta ve sesli aramalar gibi iletilerle ilgili maruz kaldığı rahatsızlıkların ortadan kaldırılması amacıyla oluşturduğu Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi, yani iYS, e-Devlet'te vatandaşların kullanıma sunuldu.

Sistemi kullanmanın da gerçekten çok kolay olduğunu belirtelim. Turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra buradan direkt olarak hangi şirketlere hangi izinleri verdiğinizi, kimlerin sizi arama yetkisinin olduğunu görebiliyor ve dilerseniz tercihlerinizi tam tersi yönde değiştirebiliyorsunuz. Öncelikle sisteme iletişim adreslerinizi eklemiş olmanız gerekiyor. Örneğin; ben telefon numaramı tanımlayıp "Onayları Yönet" butonuna tıkladığım zaman kaç şirkete sesli ya da kısa mesaj onayı verdiğimi görüntüleyebiliyorum. Sadece sayı olarak değil, aynı zamanda bu şirketlerin ismini de görebiliyorsunuz.

Açıkçası uzun zamandır mesaj aldığım birçok işletmenin adını an itibarıyla İYS'de görebiliyorum ve bu mesajları engellemek için ekstra mesaj atmama gerek kalmadan direkt sistem üzerinden engelleyebiliyorum. 

Bakanlık tarafından 150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri için verilen süre 31 Aralık 2020'de sona ermişti. Ancak 150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri için verilen süre ise 31 Mayıs 2021 tarihinde sona erecek. Tüketiciler söz konusu onayları 1 Haziran 2021-16 Temmuz 2021'de kontrol edebilecek. Belirlenen sürelerde vatandaşlar tarafından ret hakkının kullanılmaması halinde, hizmet sağlayıcılar tarafından İYS’ye aktarılan veriler onaylı sayılacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.