Craftbase ekibinden bulut tabanlı ödeme geçidi: Craftgate

Bulut tabanlı ödeme geçidi Craftgate ile işletmeler tüm bankaların sanal poslarını tek merkezden kolayca entegre ediyor.
Craftbase ekibinden bulut tabanlı ödeme geçidi: Craftgate

Bulut tabanlı ödeme geçidi Craftgate,  işletmelerin, tüm bankaların sanal poslarını tek merkezden kolayca entegre etmesini sağlıyor. Bu sayede,  kart saklama, tek tıkla ödeme, pazaryeri çözümü, kapalı devre cüzdan, gelişmiş  üye işyeri kontrol paneli, gelişmiş API gibi birçok katma değerli servisten hızlı bir şekilde yararlanabiliyorsunuz. 

Craftgate, Hakan ERDOĞAN (CEO), Lemi Orhan ERGİN ( Chief Software Crafter), Sabri Onur TÜZÜN (CTO), ve Murathan ÖZCAN (COO) olmak üzere 4 kurucu ortak tarafından kuruldu. 

Ürün kullanıcılarına neler sunuyor?

Craftgate'in internet üzerinden ödeme alan e-perakende ve pazaryeri üye işyerlerini hedeflediğini belirtelim. Girişim üye işyeri ile banka arasına girmediği için, bankaların sunduğu 360 derece tüm servislerden üye işyerlerinin doğrudan yararlanmasını sağlıyor. 

Böylece üye işyerleri hem finansal avantaj sağlıyor hem de ödeme sistemleri konusunda 2007’den bu yana kazanılan derin tecrübe ve pratikler kullanılarak yeni teknolojiler ile geliştirilen Craftgate sayesinde güvenli ve ölçeklenebilir bir teknolojik altyapıya sahip oluyorlar.

Bahsi geçen servislere örnek olarak düşük sanal pos komisyon oranı ve bloke gün sayısı, çeşitli sadakat ve taksit kampanyaları, maaş müşterisi olma ve kredi alma gibi hizmetleri gösterebiliriz. Girişimin özellikle yıllık 5 milyon TL ve üzerinde ciroya sahip olan işletmelere önemli bir kolaylık sağladığını söylemek mümkün. 

Craftgate'in öne çıkan özellikleri 

2007 yılından bu yana bir çok tecrübe ve birikimle geliştirilen Craftgate, ölçeklenebilir ve 6. nesil bir platform sunuyor. İşletmeler Craftgate ile tüm bankalarla hazır sanal pos entegrasyonundan faydalanabiliyor. Ayrıca platform üzerinde pazaryeri, alt üye işyeri ve para dağıtma modeli desteği de yer alıyor.  PCI-DSS-1 uyumlu kart saklama, tek tıkla ödeme ve abonelik çözümü sunan Craftgate, kapalı devre cüzdan çözümüyle de dikkat çekiyor. 

Girişimin, PCI-DSS ( Payment Card Industry Data Security Standard ) 1. Seviye sertifikası ile kart saklama, tek tıkla ödeme gibi hizmetleri dünya standartlarında sunmakta olduğunu söyleyelim. 

Craftgate'in diğer öne çıkan özellikleri ise şöyle: 

  • Akıllı ve Dinamik Ödeme Yönlendirme Kuralları
  • Ödeme Tekrar Deneme
  • Gelişmiş üye işyeri kontrol paneli
  • Birçok programlama dilini kapsayan, kolay entegre edilebilir API

Teknolojik Altyapı

Girişimin güçlü ekibi kadar kullandığı alt yapı da dikkat çekiyor. Craftbase'de kullanılan teknolojiler ve mimari yaklaşımları şöyle sıralamak mümkün: 

  • Java 11+
  • Groovy
  • Spring (Data, Security), JPA, Hibernate
  • Spring Boot 2+
  • Spring Cloud Gradle JUnit 5, Spock, Cucumber, Mockito
  • Docker, Kubernetes
  • MySQL
  • Github, Github Actions, Trunk Based Development
  • Microservice Architecture
  • Hexagonal Architecture & Design Principles
  • Clean Code Principles
  • Consumer-Driven Contract Testing
  • TDD, Automated Testing Pair &Mob Programming, Code Review Sessions
  • Scrum

Fiyatlama modeli 

B2B SaaS bir ürün olan Craftgate, aylık sabit bir ücretlendirme ile çalışıyor. Fiyatlama modelinin zamanla geliştirileceğini de ekleyelim. Ancak ilk aşamada üye işyerinin büyüklüğü, aylık işlem adedi, iş modeli, kullanacağı  özelliklere göre sabit bir ücret belirlenecek. 

Bir ödeme kuruluşu ile ödeme almaya başlayıp, 3-5 yıl içinde iyi cirolara ulaşmış girişimler platformdan faydalanabilir. Aynı şekilde halihazırda kendi sanal posunu kullanan ama kart saklama, kapalı devre cüzdan, pazaryeri çözümü gibi ihtiyaçları olan üye işyerleri de Craftgate'i kullanmayı tercih edebilir. Ayrıca ödeme altyapısı, uzmanlığı konusunda çekinceler olan ve bu konuda deneyimli bir ekip ile çalışmak isteyen üye işyerlerinin de Craftgate'den yaralanabileceğini söyleyelim.

Crafgate'in gücünü Craftbase'den belirtmekte fayda var. 2018 yılında kurulan Craftbase Bilgi Teknolojileri A.Ş.'nin finansal teknolojiler ve ödeme sistemleri alanında çözümler üreten bir teknoloji şirketi olduğunu ekleyelim.

Geçmişte Scotty’ye hizmet veren Craftbase, günümüzde, Farmazon ve Trendyol gibi firmalar ile çalışmalarını sürdürüyor. 

Craftbase'in çalışmalarına baktığımızda,  6493 sayılı ödeme sistemleri kanununa uyumlu white-label bir e-para ürünü geliştirdiğini ve bu ürünü Türkiye’nin en büyük holdinglerinden biri bünyesinde konumlandırıldığını görüyoruz. Holdingin, bahsi geçen ürün ile ilgili geçtiğimiz Eylül ayında Merkez Bankasına e-para başvurusunda bulunduğunu da belirtelim. 

Girişimin kurucularından Hakan Erdoğan, stratejilerini henüz Craftbase’i kuralı 1.5 ay olmuşken bir tweet akışı ile paylaşmıştı. Şirketin bu strateji maddelerinden 6.4’te olduğunu belirtelim. 

Craftgate ürünü, Craftbase bünyesinde filizlendi ancak gelir/gider ve tüm ekibini ayrıştırmak için şirketleştirilme yolu tercih edildi. Bu noktada Craftbase servis şirketi iken, Craftgate %100 bir ürün şirketi olarak konumlanıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.