Yedi yıldır dijital reklam teknoloji ve medya araştırmaları alanlarında faaliyet gösteren Gemius'un Türkiye ve Ortadoğu ofisini yöneten İdil Kesten, teknoloji dünyasının yakından tanıdığı bir isimlerinden biri... Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olan yönetici, lisedeyken sayısal eğitim almış olsa da üniversitede bölüm seçerken eğitimine uygun bir bölüm tercih etmediğini söylüyor ve bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Daha sosyal bir alanda ilerlemek istiyordum. İşletme okumayı düşünüyordum. Ama bir taraftan da diplomat olmak gibi bir hayalimde vardı. Bölümden mezun olduğumda bunu yapmaktan vazgeçsem bile mutlaka bir yerde iş bulurum diye düşünmüştüm. Ama günün sonunda veri işi yaptığım için matematikten çok uzak kalamadım. (gülüyor)
Ailesinin diplomat olma hayalini desteklediğini ama okuldan mezun olduktan sonra bu işi yapmak istemediğime karar verdiğinde onların hayal kırıklığına uğradığını anlatıyor. İdil Kesten, iş hayatına Alman bir fuarcılık firmasında başladı. Bunu neden yaptığını tek cümle ile özetliyor: "Çünkü dünyayı gezmek istiyordum."
Ülke müdürü olarak atanmam şaşkınlık yarattı
İşi gereği çok fazla seyahat ettiğini anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Fuarcılık sektörü daha çok erkeklerin egemen olduğu bir sektör. İhracat ve ithalat yapan firmalarla çalışıyorsun ve erkeklerin yoğun olduğu gruplarla yurt dışına seyahat ediyorduk. Bu dönemde çalıştığım kurumla ya da müşteri tarafında herhangi bir cinsiyetimden ötürü ayrımcılığa maruz bırakılmadım. Ama..." diyor ve ekliyor: "Gemius'a ülke müdürü olarak atandıktan sonra şirket içinde Türkiye'den bir kadının ülke müdürü olarak çalışmaya başlaması şaşkınlık yaratmıştı."
Kesten, birlikte çalıştığı iş arkadaşlarının cinsiyeti ve ırkına dair sorular sorduklarını anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Örneğin özellikle çalışanların sözümü ciddi alıp almadıklarını merak ediyorlardı. Türkiye'den bir kadının yönetici pozisyonuna gelebilmesine şaşırdıklarını her defasında dile getiriyorlardı. Eminim Türkiye'de uluslararası şirkette çalışan kadına sorulan "Kendi ülkende de mi böyle giyiniyorsun?' gibi sorulara da maruz kaldım. Sohbetlerde dış basına yansıyan kadına karşı şiddet konularına değiniliyordu.
IT işi yaptığımız için programcılık üzerine çalışan insanlarla çalışıyoruz. Bu alanda çalışan bir kadını işe aldığım zaman da çok şaşırmışlardı. Bu tarz ön yargıları yıkmak kolay olmuyor. Şirket 26 ülkede faaliyet gösteriyor. Hatta kadın erkek eşitliği konusunda en çok hassasiyet gösteren şirketler arasında. Özellikle şirket içinde yönetici kategorisinde çok fazla kadın var. Buna rağmen benim nereli olduğum önemli olmuştu."
Kadınlar, daha çok kurumsal şirketlerde çalışmayı tercih ediyor
Kadınlar genellikle teknoloji girişimlerinde çalışmak yerine daha kurumsal şirketlerde görev almayı tercih ettiğini belirten İdil Kesten, "İş görüşmesi yaptığım ya da hali hazırda birlikte çalıştığım kadınlarda bunu gözlemledim. Bunun en büyük nedeninin ailelerinin koruyucu tavrı..." diye konuşuyor.
İş hayatında kadınların kadınları daha çok bastırdığı düşüncesine katılmadığını belirten Kesten, başarının belli performans kriterleri üzerinden ilerlediğini dile getiriyor. "Günün sonunda bir yönetici olarak çalışanları değerlendirirken pozitif ayrımcılık yapabilirsiniz" diye konuşan yönetici, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Ama iş disiplini ve beklentiler bağlamında yönetici olarak istediğinizi alamıyorsanız o noktada cinsiyetten bağımsız bir şekilde karar vermek gerekiyor. Bir de kendi şirketimde her zaman kadınlarla çalışmayı tercih ettim ve etmeye devam ediyorum. Ama ne yazık ki sektörde çok fazla kadın programcı ya da matematikçi göremiyorum."
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap