Duygu Öktem Clark: "İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik alanında çalışan girişimler bu sene şanslı"

Pandemide sekiz şirkete yatırım yapan Duygu Öktem Clark, girişimcilere ilk günden vizyonlarını global pazarda yer almak olarak belirlemelerini öneriyor.
Duygu Öktem Clark:

"Türkiye'nin ilk kurumsal hızlandırma programı Türk Telekom Pilot'un kurucusu ve DO Ventures Kurucu Ortağı Duygu Öktem Clark, pandemi sebebiyle herkesin yaşadığı şaşkınlık ve endişeyi bir tarafa koyup, bu durumun olumlu taraflarına odaklandığını söylüyor ve ekliyor: "Benim ve ailemin sağlığı yerindeydi, en önemlisi bu. Ailece daha fazla vakit geçirdiğimiz, önceliklerimizi gözden geçirdiğimiz, öğretici bir yıl oldu."

Clark, dört tanesi Y Combinator'dan olmak üzere yedi yeni yatırım yaptı. Sekizinci yatırım da bu hafta tamamlanıyor. Konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Avrupa İnovasyon Konsulu'nun 168 milyon dolarlık fonu için Avrupa'nın en iyi girişimlerini seçen ekipte yer alarak bunları değerlendirdim. Silikon Vadisi'ndeki Türkler olarak Türkiye'deki girişimleri daha çok nasıl destek olabiliriz diye bir süredir kafa yoruyorum. Geçtiğimiz haftalarda benim gibi düşünen arkadaşlarımla bir araya geldik ve şu an yeni bir oluşum üzerinde çalışmaya başladık. Simdi çok ipucu vermeyeyim ama 2021'in ilk aylarında duyurusunu yapacağımızı söyleyebilirim."

Öne çıkan beş trend...

Deneyimli yatırımcıya göre iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik alanında çalışan girişimlerin bu sene şansı oldukça açık. Duygu Öktem Clark, 2021'de öne çıkacak teknolojik trendler şöyle sıralıyor.

  • İklim değişikliği (climate change) ve sürdürülebilirlik (sustainability) Silikon Vadisi'nde bir süredir çok popüler. 2021'de sadece bu alandaki girişimlere yatırım yapmak üzere kurulan fonlar, bu alan özelinde destek programları açıklayan büyük şirketler ve bu alanda çalışan pek çok girişim göreceğiz.
  • Finansal teknolojiler (fintech) bir süredir zaten popülerdi ancak Covid-19'la birlikte daha da trend haline geldi. "Banking as a Service" çok duyacağımız bir kavram olacak ve globalde fintech alanında çok sayıda yeni yatırım, şirket satın almaları ve ortaklıklara şahit olacağız.
  • Uzaktan çalışma kültürü artık hayatımıza yerleşti. Ancak beraberinde yeni sorunları getiriyor. Örneğin; şirket kültürünü oturtmak, ise başlayan yeni mezunların oryantasyonu ve işi öğrenme süreçleri, çalışanların şirket bağlılığını artırmak gibi konular zoom üzerinden halledilemiyor. Bunlar gibi uzaktan çalışma yönteminin getirdiği sorunları aza indiren ve çözen girişimler yükselişte olacak.
  • Videonun önlenemez yükselişi devam edecek. Videoyu farklı dikeyler ile birleştiren yeni iş modelleri göreceğiz. Bunun en bariz senaryolardan birisi olan e-ticaret & video birleşimini birkaç gün önce açıklanan TikTok ve Wallmart işbirliği ile gördük.
  • Uzay teknolojileri alanında çalışan girişimlerin isimlerini ve aldıkları yatırımları çok daha fazla duyacağız.

Aşı yaygınlaşsa bile, eskiye yüzde yüz dönüş beklemiyor. San Francisco'da yaşayan yatırımcı oradaki sosyal hayatın, bahçe partileri ve park buluşmaları üzerinden devam ettiğini, insanların sosyal mesafe ve maske kuralına uyarak, evlerin bahçelerinde ve parklarda bir araya geldiğini anlatıyor. 2021'de de büyük çoğunlukla bu yöntemlerin devam edeceği görüşünde...

"Global başarı hikayeleri çıkarmak ana hedef olmalı"

Duygu Öktem Clark, yeni yılda girişimcilerin göz önünde bulundurması gereken şeyler hakkında şöyle konuşuyor: "Covid-19'la birlikte global pazarda is yapmanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Girişimcilere ilk günden vizyonlarını global pazarda yer almak olarak belirlemelerini öneririm. Türkiye'nin genç, yetenekli iş gücünü ve maliyet avantajını kullanarak global başarı hikayeleri çıkartmak hepimizin ana hedefi olmalı. Bu kapsamda hem dünyanın önde gelen ekosistemlerinde (Silikon Vadisi, New York, Londra, Beijing gibi) neler olup bittiğini hem de teknolojik gelişmeleri çok yakından takip etmek önemli."

2021'de en sevdiği iki kitap

2021'de en çok sevdiği iki tane kitabı beğenerek okumuş. Birincisi Ben Horowitz - What You Do is Who You Are... Bu kitap çok popüler olmayan ancak şirketlerin basarisini çok önemli ölçüde etkileyen bir kavram olan "şirket kültürü"nü anlamak üzerine hem kendi deneyimlerini aktarıyor hem de başka CEO'lar ve tarihsel figürlerden örnekler veriyor. İkincisi ise  spor yaparken Kindle üzerinden dinlediği bir kitap olmuş. Bu kitabın ismi iseThe One Hour China Consumer Book... Bununla ilgili şöyle konuşuyor: "Çin ekonomisinin nasıl çalıştığını merak ediyordum ve bu konuda çok uzun olmayan bir kitap arıyordum. Bu kitap Çin ekonomisinin temel dinamiklerini beş kısa hikaye üzerinden özet şekilde ve çok iyi anlatıyor."

2021'de satın alacakları listesinde iPhone 12 var

Dizi olarak The Queen's Gambit'i çok sevmiş. Bir de Blacklist'i seyretmeye başlamış ve bunu da çok beğenerek izlediğini söylüyor. Film ise Hamilton olmuş. ABD'nin kurucularından ve ilk Hazine Bakanı olan Alexander Hamilton'in yaşam öyküsünü anlatan Broadway gösterisinin kaydedilmiş halini televizyonda izlediğini ve çok beğendiğini söylüyor ve ekliyor: "Sahnede izlemek çok daha güzel olurdu ama bu haliyle de çok etkileyiciydi." 2020'de en çok dinlediği şarkı Billie Eilish - Everything I Wanted olmuş. Bu ara en çok dinlediği şarkı yine Billie Eilish'in gelecek Nisan'da gösterime girecek olan ve benim büyük heyecanla beklediği James Bond - No Time to Die filminin ayni isimli soundtrack'i...

Duygu Öktem Clark, önümüzdeki günlerde iPhone 12 alacağını ve ev için dış mekan güvenlik kamerası araştırdığını söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.