Temmuz ayında Meclis’ten geçen 7253 sayılı sosyal medya yasası gereği sosyal medya şirketlerinin Türkiye’ye temsilci atamaları gerektiğini size aktarmıştık. Bugün YouTube'dan yapılan yazılı bir açıklama ile 5651 sayılı kanunla ilgili yerel bir tüzel kişi temsilci atama sürecini başlattığını duyurdu.
“YouTube olarak şeffaflığa, ifade özgürlüğüne ve bilgi erişimine olan bağlılığımızı korurken, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki yerel yasa ve düzenlemelere uymak için her zaman özen gösteriyoruz. Kısa bir süre önce düzenlenen 5651 sayılı kanunla sosyal ağ platformları için getirilen yeni yükümlülükleri son bir kaç aydır bütün boyutları ile inceledik. YouTube’un Türkiye’deki içerik üreticileri ve kullanıcılar için ne kadar önemli olduğunu biliyor, her gün on binlerce içerik üreticisinin YouTube’da yarattığı çok sesli özgün dünyayı ilgiyle takip ediyoruz. Bunun bilinciyle ve ilkelerimize bağlı kalarak YouTube için yerel bir tüzel kişi temsilci atama sürecini başlatma kararı aldık. Türkiye’deki yetkililerle de paylaştığımız bu kararı almış olmaktan memnuniyet duyuyoruz”.
Temsilci atama sürecine konu olan kanun ise halk arasında son dönemde sosyal medya yasası olarak bilinen 7253 sayılı kanun. Bildiğiniz üzere 7253 sayılı kanunun temeli 5651 sayılı kanundan geliyor: İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun. 5651 kanunun 2007'de resmi gazetede yayınlandığını hatırlatalım. Kanun kapsamı ise kanunun ilk maddesinde şöyle açıklanıyor:
Bu Kanunun amaç ve kapsamı; içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve toplu kullanım sağlayıcıların yükümlülük ve sorumlulukları ile internet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usûlleri düzenlemektir.
Temsilci bildiriminde bulunmayan Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram gibi sosyal medya platformlarına 10’ar milyon TL ceza kesildiğini ve bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, bu defa 30 milyon TL idari para cezası kesileceğini Kasım ayının ilk günlerinde sizlere aktarmıştık.
Bu ayın ilk günlerinde ise söz konusu tebliğinden üzerinden 30 gün geçti ve resmi bir temsilci bulundurma şartını tanınan sürede yerine getirmeyen Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram’a 30’ar milyon TL’lik cezalar kesildi. Sosyal medya şirketlerinin önümüzdeki 1 ay içinde temsilci bildirir ve cezayı öderlerse cezalarının 4’te 1 oranında azaltılması söz konusuydu.
YouTube, Rusya merkezli sosyal medya platformu olan VKontakte'den sonra temsilci bildiren ilk şirket oldu. Yasalaşan sosyal medya düzenlemesinin tüm detaylarına bu yazımızdan erişebilirsiniz.