Yeni nesil POS Adisyo'nun gözünden restoran sektöründe dijitalleşme

Adisyo, 600 bin işletmeden oluşan ve 70 milyar TL'lik bir ekonomide oyunun kuralını nasıl değiştirmeye başladı?
Yeni nesil POS Adisyo'nun gözünden restoran sektöründe dijitalleşme

Hızlı ve kurulum gerektirmeyen Pos sistemi Adisyo'nun kurucu ortağı ve CEO'su Serdar Bölüm, Adisyo'yu ve  pandemi döneminde yeme - içme sektöründeki dijitalleşmeyi aktardı. 

Serdar Bölüm'ün, 10 yıl boyunca FMCG sektöründe Pepsi, Ülker gibi firmalara teknolojik çözümler getiren ekiplerde çalıştığını belirtelim. Tıpkı Apsiyon ve Kolay İK'nın sunduğu bulut tabanlı çözümlerle sektörleri dönüştürmesi gibi Adisyo da, restoranların kullandığı POS sistemlerine yeni bir soluk getiriyor.  

Restoranların adisyon tarafında demode sistemler, kullandığını tespit eden ekip, restoranların bu sistemlere ulaşmasının, öğrenmesinin ve kulanmasının zor olduğunu belirtiyor. Restoranların adisyon sistemini buluta taşımaya karar veren Adisyo, 600 bin işletmeden oluşan ve 70 milyar TL'lik bir ekonomide oyunun kuralını değiştirmeye başladı. 

Adisyo'nun ilk versiyonunu küçük işletmelerin kolayca benimsediğini söyleyen Bölüm, daha büyük işletmelerin, beğense de üründeki eksiklerinden dolayı geri bildirimlerde bulunduğunu dile getirdi. 

Adisyo, maliyet ve kullanım kolaylığı olmak üzere sektördeki 2 büyük problemi çözdüğünü söyleyelim. Orta ölçekteki bir kafe - restoran işletmesinin kurulma maliyeti yaklaşık 300 bin TL iken, işletmeler Adisyon uygulamaları için tek seferde 50 bin TL civarında fiyatlarla ödeme yapmak durumunda kalıyordu. Ancak Adisyo, maliyetleri düşürerek,  kullandığın kadar öde modeliyle işletmelerin fatura öder gibi ödeme yapmasını sağlıyor. 

Diğer Adisyon uygulamalarının aksine Adisyo'da uzun kurulum süreler ve uzman eğitimlerine de gerek kalmıyor. Restoran işletmecileri Facebook'a üye olur gibi Adisyo'ya üye oluyor ve ilk satışlarını 10 dakika içinde gerçekleştiriyor. 

2018'de aldığı tohum yatırım ile sektörün oyuncularından biri haline gelen Adisyon 2020'de Visa Innovation programına katıldı. Girişimin CEO'su Bölüm, özellikle ürün geliştirme tarafında programın çok faydalı olduğunu belirtiyor. Adisyo 2020'ye kadar 8 milyon sipariş ile  300 milyon TL'lik işlem hacmine ulaştı. Girişim şimdiye kadar yüzde 300 büyüme gerçekleştirdi. 

Bölüm, pandemide restoranların kapalı olması nedeniyle sene başında öngördükleri büyümeyi yakalayamadıklarını dile getirdi.Bu yıl yüzde 66 büyüme gösteren Adisyo'da 12 milyon sipariş verildi ve girişim 500 milyon TL'lik işlem hacmine ulaştı. Ancak pandeminin davranışlarda değişikliğe yol açtığını ve yeme-içme sektörünü yeniliğe, teknolojiye daha açık bir sektör haline getirdiğini vurguluyor. 

Pandemi öncesinde garsona ulaşmadan sipariş verme ve online ödeme özellikleri üzerine çalışırken, restoranları bu özellikleri kullanmaya teşvik etme konusunda zorlandıklarını belirtti. Ancak pandemi ile birlikte restoranlar bu tarz özellikleri talep eder hale geldi. Yeme - içme sektöründe dijitalleşme hızlandıkça Adisyo'nun gördüğü ilgi de artıyor. Girişimin 10'dan fazla şubesi olan ulusal düzeyde 8 farklı zincir restoran ile anlaştığını belirtelim. 

Girişim Pos ürünün yanı sıra tüketicilerin de cebinde olmak istiyor. Tüketicinin restorana girdiği andan itibaren sipariş ve ödeme süreçlerini uygulamadan yönetmesini amaçlıyor. 

İşin bir diğer önemli kısmı da restoranlar ve tedarikçi arasında köprü görevi kurmak. Adisyo önümüzdeki dönemde, tek tıkla tedarikçiye talep iletme özelliğini yayına almayı planlıyor. Restoranlara gelen ödemelerin vadeli olduğuna dikkat çeken Bölüm, tedarik ve kira harcamalarının nakit gerçekleştiğini vurguladı. Girişim, kira ve tedarik ödemelerinin pos hesabında biriken para ile yapılması için ÖKC firmaları ve finansal kuruluşlarla görüşmelerini başlattı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.