Webrazzi Fintech 2020 konferansımızın 16 Aralık tarihinde online olarak düzenleyeceğimizi sizlere daha önce aktarmıştık. Etkinliğimizin konuşmacıları arasında yer alan Türkiye İş Bankası dijital bankacılık müdürü H. Mete Güneş, İş bankası ve bankacılığın geleceği ile ilgili önemli detaylar paylaştı.
Dijitalleşmenin bir tercihten çok zorunluluk haline geldiğini ve pandemiyle birlikte bu durumun tartışılmaz bir gerçek olduğunun anlaşıldığını paylaşan Güneş, 2021 yılında finansal kurumların daha fazla iş birliği içinde olacaklarını da sözlerine ekledi.
2021 yılında müşterilerin hayatlarında yaşayacakları pürüzlerin çok daha hızlı bir şekilde ortadan kalkacağını da dile getiren Güneş, önümüzdeki yıl için 4 ana başlık olduğunu da paylaştı. 7/24 IBAN'sız para transferlerinin bunlardan biri olduğunu paylaşan Güneş, Merkez Bankası'nın getirdiği değişiklikler ile birlikte 18 Aralıkta pilot olarak başlayacak sürecin 2021 yılının Ocak ayında müşterilere sunulacağını da belirtti.
IBAN'ların cep telefonu numarası, TC kimlik numarası ve e-posta gibi bilgiler ile eşleştirileceğini de paylaşan Güneş, bu bilgiler ile birlikte 7/24 para transferi yapılabileceğini de paylaştı.
Uzaktan müşteri edinme sürecinin de pandemi ile birlikte hızlandığını paylaşan Güneş, bugüne kadar ıslak imzanın süreçte sürtünme yarattığını belirtti. Yılbaşından itibaren ise uzaktan kimlik tespiti ile ıslak imzanın gerekliliği ortadan kalkacağını paylaşan Güneş, 2021 yılında daha fazla kullanacağımız bir diğer unsurun ise TR kare kodları olduğunu belirtti.
Türkiye İş Bankası ATM'lerinde gerçekleşen her 7 para çekme işleminden 1'inin kare kod ile olduğunu da paylaşan Güneş, kare kod teknolojisinin müşterilere büyük fayda sağlayacağını da paylaştı. En önemli konusu ise açık bankacılık olacak.
Uzun zamandır yurt dışında çalışmaları olan açık bankacılığın 2021 yılı ile birlikte ülkemizde olacağını da belirten Güneş, Bankaların bankalarla ve bankaların Fintechlerle olan entegrasyonlarının ve iş birliklerinin hızla artacağını da paylaştı. Bu iş birlikleri sayesinde müşterilerin çok daha hızlı ve kolay bir şekilde ürün ve hizmetlere ulaşabilmesi hedefleniyor.
İş Bankası'nın açık bankacılık çalışmalarına 2017 - 2018 yıllarında başladığını da paylaşan Güneş, açık bankacılığa bir zorunluluktan çok stratejik odak noktası olarak baktıklarını da dile getirdi. Oluşturdukları API Portal'ının 40 API'a ulaştığını da aktaran Güneş, 29'ün üzerinde entegrasyona ulaştıklarını da belirtti.
Daha önce sizlere aktardığımız TekCep ve TekPos uygulamalarından da bahseden Güneş, İşCep uygulamasının kullanıcı sayısının 9 milyon doluğunu da paylaştı. Güneş, son olarak 2021 yılının 2020'de atılan tohumların yeşereceği ve günün sonunda müşterilerin kazanacağı bir dönem olacağını da sözlerine ekledi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap