Gemius Türkiye'den e-ticarette "Kasım Kampanyaları" verisi

Kasım ayında her 100 kişiden 89’unun bir e-ticaret sitesini ziyaret etti. Kasım ayında e-ticaret sitelerinde kişi başına geçirilen ortalama süre yaklaşık 14 saat oldu. Ziyaretçi sıralamalarında öne çıkan 3 şirket ise Trendyol, Hepsiburada ve N11.
Gemius Türkiye'den e-ticarette

Pandemi döneminde en fazla rağbet gören sektörlerden biri de e-ticaret oldu. Market alışverişlerinden giyime pek çok ihtiyacın karşılanmasında etkin rol oynayan e-ticaret şirketleri, kasım kampanyalarıyla gelirlerini artırmayı başarıyor. Gelin, Gemius'un yayınladığı pandemi etkisinde kasım kampanyalarını birlikte inceleyelim. 

Rapora göre, 2020'nin Kasım ayında toplam internet kullanıcıları 58.6 milyon olarak öne çıkıyor. E-ticaret kategorisi kullanıcıları ise 52.1 milyon kişiye ulaştı. Bu noktada her 100 kişiden 89’unun bir e-ticaret sitesini ziyaret ettiğini söyleyebiliriz.

E-Ticaret kullanıcıları yaş dağılımları açısından ele alındığında, yüzde 22,16 ile 25-34 yaş aralığındaki kullanıcılar ilk sırada yer alıyor. Toplam internet erişimi ve e-ticaret erişimindeki dağılımlar incelendiğinde dağılımdaki payını en fazla arttıran yaş grubunun 35-44 yaş grubu olduğu görülüyor. Bu yaş grubunun dağılımdaki payının yüzde 2,01 artış yaşadığını belirtelim. 

Rapora göre kasım kampanyalarında E-Ticaret kullanıcılarının %53’ünü erkek kullanıcılar, %47’sini ise kadın kullanıcılar oluşturdu.

Raporda kullanıcıların SES gruplarına göre dağılımları da yer alıyor. Yüzde 15’lik bir oran ile AB grubu, Kasım kampanyalarına en fazla ilgi gösteren kesim olarak öne çıkıyor.

Kasım ayındaki indirim kapsamında, Google ve Facebook reklamlarının, remarketing çalışmalarının ve Influencer marketing stratejilerinin yoğunluğunu hepimiz hissettik. E-ticaret şirketleri bu kampanya ve reklamların meyvelerini toplamış gibi görünüyor 

Gemius raporuna göre Kasım ayında e-ticaret sitelerinde kişi başına geçirilen ortalama süre yaklaşık 14 saat oldu. Ekim 2020’de geçirilen 11 saatlik süre ile karşılaştırdığımızda, e-ticaret sitelerinde geçirilen sürede %27’lik bir artış yaşandığını söyleyebiliriz. 

Geçirilen sürenin alt kırılımlarına baktığımızda ise  web ve uygulama tercihleri arasındaki fark dikkat çekiyor.  Kullanıcılar websitelerinde toplamda  1 saat 20 dakika geçirirken , mobil uygulamalarda geçirilen vakit,  yaklaşık 16 saat olarak öne çıkıyor. Geçmişte sıkça konuşulan ve adeta klişeleşmiş bir espriye dönen "bu yıl mobilin yılı" argümanının gerçeğe dönüştüğü zaman dilimine en sonunda geldik. Mobil deneyiminde hala sorun yaşayan e-ticaret şirketleri varsa, bu sorunu bir an önce düzeltmeleri şart. 

Gelelim ziyaretçi sıralamalarında öne çıkan şirketlere. Trendyol, Hepsiburada ve N11 üçlüsü sıralamalarda zirvedeki yerlerini koruyor. Letgo'nun total erişimde Gittigidiyor’u geçerek 4.sıraya yerleşmesi dikkatleri üzerine çekiyor.

Web ve uygulama sıralamalarını ayrı ayrı değerlendirdiğimizde ise farklı sonuçlara erişebiliyoruz. Örneğin;  Çiçeksepeti web erişiminde, Yemeksepeti ise mobil uygulama erişiminde öne çıkıyor.

Raporda yer alan günlük ziyaretçi trendine göre, ay başında 22 milyon civarında trafik alan siteler, kampanyalarıyla yıla damgasını vuran Kasım döneminde en az 26.2 milyon trafik aldı. Ay bitiminde ise trafiğin 21.8 milyon seviyesine gerilediğini görüyoruz. 

Gemius Audience Kasım ayı gün bazlı verilerine göre En fazla trafiğin alındığı 11.11'de 33.3 milyona ulaşan trafik, 27 Kasım'da ise 32.8 ile 11.11'in gerisinde kalıyor. 

Bu arada 11 Kasım'ın ziyaretçi sayısını  33.2 milyon ile ikinci sırada  9 Kasım'ın takip ettiğini söyleyelim. Kısacası Kasım ayıda e-ticaret firmalarının en fazla ilgi gördüğü gün Black Friday değil 11.11 Single’s Day oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.