Young Guru Academy'nin dünü, bugünü ve yarını

Young Guru Academy, 20 yıldır girişimciliğin tanımını değiştirmek için çalışıyor.
Young Guru Academy'nin dünü, bugünü ve yarını

Twin’in kurucu ortaklarından Asude Altıntaş, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İşletme'de okurken Young Guru Academy (YGA)'ya başvurdu. Altıntaş, henüz öğrenciyken arkadaşlarıyla birlikte dezavantajlı okullarda 5 bin saat, 20 biniden fazla çocuğa bilimi sevdirmek için atölyeler düzenledi. Şimdi ise kurduğu eğitim teknolojisi alanında faaliyet gösteren Twin'i dünya çapında bir markaya dönüştürme yolunda. Şirketi, İngiltere'den 1,5 milyon pound yatırım aldı. Bu yatırım, şirketin globalleşme adımları için kullanılacak. Altıntaş'ın Twin'i YGA'dan çıkan yedi girişiminden biri...

(WeWALK ve Hidrosolar gibi dünya çapında ödüller alan teknoloji girişimlerini kuran girişimciler de YGA mezunları arasında yer alıyor.)

'Liderlik okulu' olarak tanımlanan YGA, ODTÜ mezunu Sinan Yaman tarafından kuruldu. 33 yaşında, Unilever şirketinde 22 ülkeden sorumluyken istifa eden Yaman, 2000 yılından itibaren dezavantajlı okullarda okuyan çocuklara bilim atölyeleri düzenlemeye başladı. Yaman, YGA'yı neden ve nasıl kurduğunu şöyle anlatıyor:

Young Guru Academy; 20 yıl önce kuruldu, temelleri 52 yıl önce atıldı, ama kökleri 800 yıl öncesine gidiyor. Babam hakim, annem öğretmen olduğu için bizim evde her akşam gündem, hep ülkenin sosyal sorunlarıydı. Annemin mesleğinden ötürü de eğitim çok değerliydi. Böyle bir ortamda büyüyen bir çocuğun sosyal adalet kavramına duyarlı olması çok normal.

ODTÜ'de okurken 20'li yaşlarda felsefeye ilgi duymaya başladım. Bu alan beni çok heyecanlanıyordu. Bir taraftan Friedrich Nietzsche okurken diğer taraftan Yunus Emre'yi araştırıyordum. Bu yüzden YGA'nın ofis duvarında şu dizeler yer alıyor. 'İlim ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir, Sen kendin bilmezsin, Ya nice okumaktır!' Bu kurumu kurarken, buradan ilham aldım. YGA'nın kökleri 800 yıl öncesine dayanıyor. 

Çift kanatlı girişimcilik ne demek?

YGA, çift kanatlı girişimciler yetiştiriyor. Bu kavram YGA ile ilgili yazılan bir makalede şöyle açıklanıyor: "Çift kanatın organizasyonlardaki karşılığı olarak bir kanatta teknoloji temelli inovasyonlarla dünya çapında ekonomik değer yaratan; diğer kanatta da kâr amacı gütmeden sosyal kalkınma ve kültür dönüşümü için çalışan özgün bir model mümkün."

Sinan Yaman, çift kanatlı girişimcilik kavramını anlatırken Harvard Business Review’de “Competent jerks, lovable fools” başlıklı makaleyi hatırlatıyor. Bu makale ile ilgili konuşurken anlatırken bir yandan da YGA'nın kuruluş amacını tek bir cümlede özetliyor: "Girişimciliğin tanımını değiştirmek için yola çıktık."

Bugün bir yatırımcının girişimlerde aradığı en önemli özellik, takım ve o takımın değer birliği yani birlikte başarı kabilliyeti... Bir yatırımcının bunu test etme imkanı ne yazık ki yok. Bu sebepten ötürü YGA ekosistemde oldukça kritik bir göreve sahip. Yaman bunun nedenini şöyle anlatıyor: "Biz bunu 5 bin saat test etmiş oluyoruz. 5 yıl boyunca her ay ekibin birlikte başarı kabiliyeti ölçülüyor. Ekip üyeleri birbirine not veriyor. YGA’da biz kişisel gelişime değil, birlikte gelişime inanıyoruz. Birlikte gelişen ekiplerin birlikte proje geliştirebileceğine inanıyoruz." Ona göre bu yoldan geçmiş bir YGA'lı 100 metre yarışına 50 metre önde başlıyor. Bir fikir etrafında buluşan insanlar, birbirlerini iyi tanımadıkları ve saha tecrübesi olmadığı ve daha da önemlisi değer birliği yapmadıkları için zaman içerisinde birbirinden ayrıldığını gözlemlediğini anlatıyor.

Fosil yakıt tüketen girişimciler

"Çok önemli uluslararası tecrübesi olan, yatırımcı Erinç Özada bir girişimcinin enerjisine baktığını anlatıyor. Ben de bunu bir adım öteye götürerek bu savı şöyle savunuyorum" diye konuşan Sinan Yaman, bunun çok doğru bir yaklaşım olduğunu ifade ediyor. Yaman, bu enerjiyi ikiye ayırarak sözlerine şöyle devam ediyor:

O enerjinin yenilebilir enerji mi yoksa fosil yakıttan gelen bir enerji olduğuna bakmak önemli. Eğer bir girişimci ekosistemi düşünmüyorsa bencil bir girişimci ise onun fosil yakıt tükettiğini düşünürüm. Bu arkadaşlar zaman içinde kendi ekiplerine ve girişimcilik ekosistemine zarar veriyor. Bu durum aynı Sanayi Devrimi'nin ilk günleri gibi. Girişimcilikle ilgili gençlerde ve yatırımcılarda çok büyük bir heyecan var. Ama eğer bu durumun ekosisteme verdiği zararı düşünmezsek yıllar sonra aynı Sanayi Devrimi'nin yarattığı sorunlarla karşı karşıya kalırız. Yani evet, enerji önemli ama bu enerjinin temiz olması gerekiyor. İnsanlığa faydalı teknoloji temelli bir girişim olması. Kendi küçük bencil çıkarlarını ya da günü kurtarıp bir an önce zengin olmayı düşünen birinin enerjisi fosil yakıttır.

Peki, bundan sonra YGA'ya ne olacak?

"150 yıl evvel Sanayi Devrimi'ni çift kanatlı insanlar önderlik etseydi bugün çevreyle ilgili yaşadığımız hiçbir problemi yaşamazdık. Bugün de bir girişimcilik devrimi yaşanıyor" diyerek genel tabloyu gözler önüne seriyor ve sözlerini şöyle tamamlıyor: "Eğer bu devrime çift kanatlı girişimcilik önderlik ederse, gelecekte çevreyle, girişimcilik ekosistemiyle ilgili sorunlar yaşamayız. İşini büyütürken geleceğin çift kanatlı girişimcilerini büyütmeyi önceliklendiren girişimciler çıkması hayalini kurduğumuz dünyaya bizi çok yaklaştırır."

20. YGA Zirvesi ilk kez online düzenlenecek

Çift kanatlı girişimcilik ekosistemi YGA’nın lise ve üniversiteli girişimci adayları için 12-13 Aralık'ta YGA Zirvesi düzenleyecek. Bu yıl 20. kez yapılacak olan etkinliğin ilk kez dijital olarak gerçekleşeceğini söyleyen Yaman, "Zirve, sürpriz açılışla başlayacak. Gençler konuşmacılara soru sorabilecek, hayal ortaklarıyla sohbet edebilecek. İnteraktif seanslarla iki gün dolu dolu geçecek. Zirve; Dr. Mehmet Öz, Endeavor kurucusu Linda Rottenberg, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Harvard & MIT’de kürsüsü bulunan tek Türk profesörü Mehmet Toner, Vuslat Foundation kurucusu Vuslat Doğan Sabancı, New York Times Bestseller yazar Zainab Salbi, yatırımcı Sina Afra ve Melih Ödemiş gibi Türkiye’den ve globalden birbirinden önemli isimleri ağırlayacak" diye konuşuyor. 

Kimler başvurabilir?

Üniversite ve lise öğrencileri YGA Zirvesi için başvurabiliyor. Zirveden sonra beş aşamalı mülakat süreci sonrası YGA’ya dahil olabiliyorlar. YGA Liderlik Programı’nda üniversite öğrencileri YGA Atölyeleri’nde sorumluluk alıyor; ilköğretimde, lisede okuyanları ve engelli öğrencileri yetiştiriyor. 

"YGA Zirvesine katılmak için her yıl 50 bin kişi başvuruyor. 25 liseli 25 üniversiteli seçiyoruz" diye konuşan Yaman, Dünyanın en çok başvuru alan sivil toplum kuruluşu olduğunu söylüyor. Sinan Yaman, adaylardaki aradığı özellikleri şöyle özetliyor: "Gözümüzün önüne birlikte uçan kuşları getirelim. Biz temelde insanlığa faydalı dünya çapında bir ilke birlikte imza atabilecek kişiler arıyoruz."

YGA'nın aldığı ödüller...

  • Yenilenebilir enerji alanında dünyanın ilk “Hibrit Jeotermal Güneş Enerji Santrali”ni kuran YGA mezunları MIT Innovators Under 35’ta yılın Öncü Yenilikçisi ödülüne layık görüldü.
  • Birleşmiş Milletler nezdinde dünyadaki en iyi örnekler arasında gösterilen Hayal Ortağım ve WeWALK projeleri, New York’ta 150 ülke temsilcisine anlatıldı.
  • YGA mezunları, Forbes dergisi tarafından 2 kez Yılın İnovasyon Lideri seçildi.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.