Görüntülü konuşmada yeni boyut: Epic HoloPortl kutuları

Hologram iletişimi insan gözüne en yakın görüntü veren haliyle yavaş yavaş gündelik yaşamımızın bir parçası haline geliyor.
Görüntülü konuşmada yeni boyut: Epic HoloPortl kutuları

Evinizin bir köşesinde telefon kulübesi kadar büyük bir kutu hayal edin. O esnada belki mutfaktasınız, belki de çalışma masanızın başında gelen e-postları cevaplıyorsunuz. Gelen aramayla en iyi arkadaşınız ya da ailenizden biri bir anda kutuda belirebilir. Hem de gerçek insan formunda, jest, vücut dili ve yüz ifadeleriyle... Nasıl mı? Bu senaryo, kulağa garip gelse de hologram teknolojisi sayesinde artık gerçek olabilir. 

Bu teknolojinin gelişmesinde son bir senedir mücadele verilen salgın süreci oldukça etkili. Çünkü evlerde kalan insanlar, görüntülü arama uygulamaları aracılığıyla tanıdıklarıyla iletişim içinde kalarak sosyalleşti. Eğitimden sağlığa birçok sektör de görüntülü arama ve video konferans aracılığıyla iletişimi sürdürerek, çalışmalarına devam etti. Zoom, FaceTime, Google Hangouts ve benzerleri çoğu yüz yüze iş toplantısının yerini almakla kalmadı, aynı zamanda arkadaşlar arasındaki toplantılar ve akrabalar arasındaki buluşmalara aracılık etti. Bu yüzden birçok kişi son birkaç aydır görüntülü sohbet yoluyla iletişim kurmaya çok alıştı. 

Kutulara talep çok

Ama artık iş, PORTL tarafından üretilen Epic HoloPortl kutuları sayesinde daha fütüristik bir noktaya taşınıyor. David Nussbahum tarafından kurulan şirket, bu kutuları tasarlarken 2012'de müzik festivali Coachella'da ölümünden yıllar sonra hayranlarıyla buluşturulan Tupac Shakur'un hologramından ilham aldı. (Tupac hologramı, AV Concepts ve Digital Domain tarafından yaratılmış ve en az 100 bin dolara mal olduğu konuşulmuştu.) Girişimci, bu teknolojinin patentlerini hızlı bir şekilde satın almış ve o zamandan beri teknolojiyi yararlı, eğlenceli ve ölçeklenebilir bir şeye dönüştürmek için çalışıyor.

Nussbaum, bu kutulardan 100 tane sattığını ve binden fazla ön sipariş verildiğini söylüyor ve çok uzak olmayan bir gelecekte CEO'larının toplantılarını hologram aracılığıyla yürüteceklerine inanıyor. Hatta şirket, geçen aylarda bu teknolojiye güvenen Silikon Vadisi'nin ünlü yatırımcılarından biri olan Tim Draper liderliğinde 3 milyon dolarlık fon sağladı.

Nasıl çalışıyor?

Epic, iç duvarlarına gömülü yüksek çözünürlüklü şeffaf LCD ekranlara sahip olan Epic, tıpkı bir Zoom çağrısı gibi hologramı gönderen kişinin görüntüsünü ışınlıyor. Bunun için ise bir kamera ve beyaz bir arka plan gerekiyor. 

Yukarıda anlatılan kutu teknolojisi, yıllar önce ancak bir bilim kurgunun konusu olabilirdi. Ama şimdilerde artırılmış gerçeklik teknolojisindeki ilerlemelerle beraber hologram iletişimi insan gözüne en yakın görüntü veren haliyle yavaş yavaş gündelik yaşamımızın bir parçası haline geliyor. Bu tür teknolojiler, iş ve eğlence tarzını kökten değişecek gibi görünüyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.