Netflix yapımı The Queen's Gambit'in başarısı, Chess.com'a günlük 100 bin yeni kullanıcı getiriyor

Chess.com'un iş geliştirme direktörü Nick Barton, kasım ayında neredeyse her gün, web sitesinin, tek bir günde katılan yeni üyeler için tüm zamanların rekorunu kırdığını söyledi.
Netflix yapımı The Queen's Gambit'in başarısı, Chess.com'a günlük 100 bin yeni kullanıcı getiriyor

Dünyanın en popüler dijital yayın plaftormu Netflix, son dönemde gerçekten başarılı ve adından söz ettiren orijinal yapımlarıyla karşımıza çıkıyor. Ülkemizde, Berkun Oya'nın Bir Başkadır adlı yapımını sanıyorum duymayan kalmadı. Son dönemde Türkiye'de, Bir Başkadır'ın adını sıkça duysak da globalde 23 Ekim tarihinde yayınlanan The Queen's Gambit ciddi anlamda ses getirdi. Öyle ki dizinin bu başarısı satranca olan ilgiyi de artırdı.

E-ticaret sitelerinde satranç takımı arayışı arttı

Beth Harmon'ın dünyanın en büyük satranç oyuncusu olma arayışını belgeleyen The Queen's Gambit, eBay'deki satranç takımı aramalarını neredeyse 3 katına çıkardı. Bunun yanı sıra online satranca olan ilgi de arttı ve hem Chess.com hem de Chess uygulaması ciddi bir ivme yakaladı.

Chess.com'un günlük yeni üye sayısı 5 kat arttı

Chess.com'un iş geliştirme direktörü Nick Barton, kasım ayında neredeyse her gün, web sitesinin, tek bir günde katılan yeni üyeler için tüm zamanların rekorunu kırdığını söyledi. Kasım ayının üçüncü haftasında, web sitesine her gün 100 binden fazla yeni üye kaydoldu. Bu da Chess.com için ortalamanın yaklaşık beş katı anlamına geliyor. Web sitesi Beth Harmon botlarını bile yayına aldı; böylelikle kullanıcılar dizinin ana karakterine karşı oyun oynayabiliyorlar.

Dizinin Google Trends sonuçlarına etkisi

Hatta dizinin etkisini Google Trends sonuçlarından ölçümlemek bile mümkün. Google Trends sayfasında, ABD için "chess" araması yaptığımda, dizinin yayınlandığı 23 Ekim tarihinden sonra ciddi bir artış olduğunu gözlemleyebiliyorum. Ülkemizde bu artış bir tık daha düşük olsa bile, Türkiye sonuçları da satranç aramalarının The Queen's Gambit sonrası arttığını kanıtlıyor. Zaten alakalı aramalarda ilk sırada dizinin ve dizinin uyarlandığı kitabın adını görmek mümkün.

Uluslararası Satranç Federasyonu'na göre, şu anda yaklaşık 1 milyar akıllı telefona bir tür satranç uygulaması indirildi ve salgın ortaya çıktığında her gün online olarak oynanan oyun sayısı yaklaşık yüzde 50 artarak 6,5 milyona ulaştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.