Girişimcilik ve inovasyon ekosisteminin kendi alanında en güçlü ve öncü kurumları olarak, kısıtlı kaynakları olan ve rekabetin yoğun olduğu bu ekosistemi büyütecek şey, işbirliği... Bu kapsamda KWORKS , ODTÜ Teknokent ve Arçelik Garage'ın birlikte gerçekleştirdiği BİGG3 programına başvurular başladı. TÜBİTAK desteğiyle hazırlanan programda başarı gösteren girişimler, 200 bin lira hibe desteği ile ödüllendirilecek.
Üç kurum el ele verdi
KWORKS Koordinatörü Beril Boyacıoğlu Bakır, programın amacını girişimcilere daha fazla fayda sağlayacak, onları hızla ileriye taşıyacak uzun soluklu, genele yaygın, etkisi büyük bir yapı kurmak olarak tanımlıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Daha çok girişimciye nitelikli içerikler ve sağlam işbirliği fırsatları ile fikirlerini hayata geçirme şansı sunmak istiyoruz. Bu sebeple üç kurumun kendi uzman olduğu alanlardaki güçlü kaslarını ortaya koyarak, kaynakların etkin ve verimli kullanıldığı bir işbirliği ortaya çıkarmak istedik."
Arçelik Garage Startup Program Koordinatörü Aykut Hocaoğlu ise konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Arçelik, her aşamadaki girişimciler için destekleyici programlar tasarlayarak orta ve uzun vadede karşılıklı fayda üretebilecek iş birliklerinin kurulmasını amaçlanıyor. BiGG3 programı ile de özellikle, erken aşamada destekleyici rol üstlenerek, olgun ve başarılı start-up'ların ortaya çıkmasına katkıda bulunarak, bu start-up'larla finansal değer yaratabilecek, şirket içindeki teknolojik dönüşüme katkı sağlayabilecek işbirliklerinin kurulmasını hedefliyor."
ODTÜ Teknokent Girişimcilik Programları Yöneticisi Başak Özcan ise ODTÜ Teknokent'in, BiGG programları ile teknoloji odaklı girişimciliğin yaygınlaşmasını, ülke ekonomisine katkıda bulunan, istihdamı artıran, sürdürülebilir ve ölçeklendirilebilir işlerin hayata geçmesini amaçladığını söylüyor. Girişimcilik dünyasının ihtiyacı olan güçlü işbirliklerinin ilk günden kurulmasının önemine ve gerekliliğine inanan kurum, BiGG3 programı başta olmak üzere yürüttüğü tüm girişimcilik programları ile geleceğe ilham olacak girişimcilik hikayelerinin doğmasını sağlayacak.
Diğer dönemlerden farklı...
Daha önceki dönemlerde de gerek BiGG gerekse farklı programlarda bu kurumlar arasında ve farklı kurumlarla işbirlikleri, proje ortaklıkları yapıldı. Örneğin bir önceki BİGG uygulayıcı kuruluş döneminde Arçelik Garage; Ankara ve İstanbul’daki 8 üniversite ve teknoparkla işbirliği içindeydi. Aynı şekilde KWORKS ve ODTÜ Teknokent de Türkiye’nin farklı yerlerindeki çok sayıda kurum ve kuruluşla işbirliği yaparak bu programın geniş kitlelere yayılmasında öncülük etti.
Yeni dönemde bu işbirliğinin yapılmasının nedeni; TÜBİTAK’ın BiGG Uygulayıcı Kuruluş Destek Programı'nda yaptığı kapsam değişikliği... Yani yeni destek modelinde kurumlar arası işbirliğini teşvik edici bir yapı ortaya koyarak proje ortaklıklarının yayılmasında önemli bir itici güç olarak görülüyor.
Dijitalleşme ve Akıllı Üretim Sistemlerine odaklanılıyor
BiGG3 programını farklı kılan nokta hem akademi hem teknopark hem de sanayi bakış açısıyla fikirlerin 360 derece değerlendirilip, desteklenecek olması. Alanında yetkin ve uzman mentorlar girişimci adayları ile birebir ilgilenerek, onlara fikirden pazara ihtiyaç duyabilecekleri her konuda destek olarak, TÜBİTAK standartlarına uygun iş planlarının ortaya çıkmasını sağlayacak. Girişimci adayları seviyelerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak pek çok farklı mentor ile görüşme fırsatı yakalayabilecek. Bunun yanında, BiGG3 girişimcilerine program sırasında ve sonrasında da yatırım, network, pazara çıkma ve müşteri kazandırma gibi konularda destekler sağlanacak, kurumlarca yürütülen hızlandırma programlarına katılma imkanı tanınacak. Ayrıca dileyen girişimcilere ODTÜ Teknokent kuluçka merkezlerinde şirketlerini kurma fırsatı sunulacak. Süreç içerisinde girişimci adayları gerek yatırımcılarla gerekse potansiyel müşterileri ile tanışma fırsatı elde edecek.
Girişimci adaylarının şirket kurulumuna paralel olarak program kapsamında tanıştıkları taraflarla başarılı, finansal olarak sürdürülebilir iş birlikleri kurması hedefleniyor. BiGG3 Programı dijitalleşme ve akıllı üretim sistemleri alanlarına odaklanıyor. Finans, gıda, enerji, perakende, pazarlama, tüketici elektroniği, üretim, ulaşım, tedarik zinciri alanlarında uygulanabilecek dijital dönüşüm fikirleri tercih edilecek.
Kimler başvurabilir?
Girişimcilerden teknolojik yenilik içeren iş fikirlerini hayata geçirmek üzere, mümkünse yetkin bir çekirdek ekip kurmuş olmaları, program web sayfasında yer alan başvuru formu üzerinden iş fikirlerini iletmeleri ve programa kabul edilmeleri durumda düzenlenecek çevrimiçi eğitim ve mentorluk oturumlarına eksiksiz katılım sağlamaları bekleniyor. Ayrıca TÜBİTAK kuralları gereği bu programa başvuracak girişimcilerin aşağıdaki koşullara uygun olmaları gerekiyor.
- Örgün öğrenim veren üniversitelerin herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumda olmak; yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmak veya lisans, yüksek lisans, doktora derecelerinden birini en çok 10 yıl önce almış olmak,
- Daha önce Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği ya da TÜBİTAK 1512 Programı 2. Aşaması kapsamında destek almamış olmak,
- Herhangi bir işletmenin ortaklık yapısında yer almamak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap