Ahu B. Serter: "Hızlandırma programımız ile ekosisteme birçok başarı hikayesi yazmak istiyoruz."

Fark Labs, yeni bir hızlandırma programı Better Future Path'i başlatıyor. Son başvuru tarihi ise 7 Aralık...
Ahu B. Serter:

Ahu B. Serter, bir röportajında 2016'da kurduğu ve Fark Holding bünyesinde kilit rol oynayan F+ Ventures'u şöyle tanımlıyor: "Bu geleceğe hangi yöntemle yatırım yapacağız arayışının bir sonucu..." Türkiye’nin ilk tematik kurumsal risk sermayesi özelliğini taşıyan F+ Ventures, ulaşım, üretim ve mobilite sektörünü değiştirecek teknoloji ve girişimleri keşfetmeyi amaçlıyor. Bu hedef doğrultusunda şimdiye kadar 8 milyon dolardan fazla yatırım yaptı. 

Şirket, şimdi Better Future Path ile yeni bir hızlandırma programına başlıyor. Ahu Sertel, konuyla ilgili şöyle konuşuyor:  "Farplas İç Girişimcilik Yarışmamız ile kendi girişimlerimizi inkübe edip büyütmekteyiz. 2019’da Dönüşüm Merkezimiz Fark Labs’i kurarak, geleceği keşfettiğimiz tüm ekipleri tek çatı altına topladık. Yaptığımız çalışmalara baktığımızda bir yanda fikir aşamasında, diğer yanda ise büyümekte olan girişimlerle ilgilenirken, girişimcilik dünyasının tüm değer zincirini kaplayan bir programa başlayarak baştan sona girişimcilerin elinden tuttuğumuz ve tüm paydaşlarımızla değer katarak büyüttüğümüz bir yapı kurmak istedik.

Better Future Path’in en önemli farkı, Farplas’ın 50 senelik sanayi şirketi deneyimini, yatırımcı bakış açımızla birleştirdiğimiz ve tüm dikeylerimizde yatırım yapmayı hayal ettiğimiz girişimleri ekosisteme kazandırdığımız bir program tasarlamış olmamız. İkincisi ise, tüm holding firmalarımızın üst düzey yöneticilerinin ve uzmanlarının deneyimlerini girişimcilere aktardığı ve onlara keşfetmeleri gereken dünyayı profesyonel bakış açısıyla adeta bir hap gibi anlatabiliyor olmamız. Son olarak, program boyunca kurum partnerliklerimizle hem özel sektör – girişim iş birliklerine köprü oluyoruz hem de girişimcileri müşterisi hazır fikirlerle çalışmasına ön ayak oluyoruz."

Amacını "tüm girişimlerini sürdürülebilir, ölçeklenebilir ve global bir bakış açısına kavuşturmak ve  Türkiye’nin en başarılı hikayelerine destek olmak" diye tarif eden Ahu B. Serter sözlerine şöyle devam ediyor: "Sadece kendimizin değil bu program ile tüm şirketlerin ve kurumların birlikte çalışabileceği bir geleceği keşfetme alanı yarattık. Örnek olarak, ilk iç girişimimiz Comodif, Türkiye’nin önde gelen mobililte platformlarından biri haline gelerek 10.000’den fazla aracın içerisinde firmalara bağlantılı araç çözümleri sunan güvenilir bir partner oldu. Geçen sene Fark Labs çatısı altında hayata geçirdiğimiz DUCKT ise mikromobilite dünyasında global bir oyuncu haline geldi, tüm markaların ilk aradığı altyapı çözümü tercihi olarak aynı zamanda Avrupa Birliği’nin büyük fonlarından biri olan InnoEnergy’den tohum yatırımı alarak globale açıldı. Sadece iç girişimlerimiz değil, hızlandırma programımız ile ekosisteme birçok başarı hikayesi yazmak istiyoruz."

Serter bu programa kimlerin başvurabileceğini ise şöyle anlatıyor: "İlk aşamada TÜBİTAK BİGG programıyla başladığımız için öncelikle fikir aşamasındaki girişimci adaylarının, TÜBİTAK’ın kurallarına uymaları ve teknoloji bazlı girişimler olmaları gerekiyor. Girişimciler isterlerse fikir aşamasında Think BİGG’e başvurarak dahil olabilir veya eğer MVP aşamasını tamamlamışlar ise Faz 3 seviyesinde açacağımız çağrılardan programımıza başvuru yapabilirler. Tüm girişimciler www.betterfuturepath.com üzerinden programımız her detayına ulaşabileceği gibi açık çağrılarımız hakkında bilgi alabilirler. Fikrini hayata geçirmek isteyen ve hayallerini gerçekleştirdiği yolda bizlerle birlikte ilerlemeyi seçen tüm girişimciler Think BİGG programımıza 7 Aralık’a kadar başvurabilir."

Dört dikeyin ilgi alanlarına göre

Fark Labs’in dört dikeyinin ilgi alanlarına uyan tüm girişimleri programa kabul ediyor. Fark Labs Mobilite ile otomotiv, akıllı ulaşım, akıllı şehirler, Nesnelerin İnterneti, akıllı üretim, kentsel mobilite, malzeme; Fark Labs Sürdürülebilir Yaşam Tarzı ile, kadın girişimcilik, yemek, kültür, tasarım, yaşam; Sürdürülebilirlik Fark Labs Yaşam Bilimleri ile evde bakım, sağlıklı yaşam, koruyucu sağlık ekipmanları, uzaktan gözlem, dekontaminasyon Fark Labs Merak Kabini ile ise kripto para, siber güvenlik, yapay zeka, büyük veri, nanoteknoloji ve blokzincir...

Ahu B. Serter, "Fark Holding üst düzey yöneticilerine ek olarak, üniversiteler ve partner kurumlarımızın yöneticilerini, girişimcilik ekosistemindeki ilgili kişilerin de dahil olduğu jüriler ve mentörlerimizin değerlendirmesiyle hem girişimcilerin gelişimini hem de alanında en iyilerinin mezun olduğu bir süreç olacak" diyerek başvuranların nasıl bir eleme sürecinden geçeceğini anlatıyor.
 
Hızlandırma programına katılanlar,tüm program boyunca üst yöneticilerimizden deneyimlerini paylaştıkları eğitimler, uzmanlarımızdan teknik destek ve mentörlük alabileceğini belirten Serter konuyla ilgili detaylar hakkında şöyle konuşuyor: "Erken aşamada BİGG partnerlerimizle PoC, Pilot ve erken aşama yatırım ve Fark Labs’te ücretsiz ofis imkanı. BİGG sonrasında programımıza devam etmeye hak kazanan girişimcilere Fark Holding’in global Fark Labs ağını açıyoruz ve yurtdışındaki tüm ofislerimize erişim, oradaki temsilciliklerimizle birlikte çalışma ve yeni pazarlara açılma imkanı sunuyoruz. Katıldığımız tüm etkinliklerimizde öne çıkmaları ve mezun olduklarında kurum ağımızda müşteri bulmaktan, global yatırımcılarla birebir tanıştırmaya kadar yakından takip ettiğimiz bir destek sunuyoruz."

Ahu B. Serter'in Bilkent Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra 1998'de Page Üniversitesi'nde MBA yaptığını ve okurken aynı zamanda Wall Street'te yaklaşık beş yıl boyunca broker ve portföy yatırımcısı olarak çalıştığını hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.